20. juuni 2015

Lihavaba jaanipäev - kuidas katta rikkalik suvine peolaud?



Kui oled otsustanud jaanid veeta taimselt, siis kuidas katta ikkagi jaanilaud nii, et see oleks maitsev, toitev ja rikkalik? Mul on just selleks puhuks paar head retsepti varnast võtta!

Kõigepealt tasuks rääkida põhilisest - mida panna grillile või vihmase ilma korral pannile?



Esimese asjana võiks proovida muidugi seda maailma parimat vegan šašlõkki! Olemas ka gluteenivaba retsept. Vaata lähemalt SIIT!


Kui vihma kallab (olgem ausad, ilma vihmata poleks õige Eesti jaanipäev), siis tasub hoopis hubaselt toas olla ja pannil see imeline pannišašlõkk hakkama panna. Ma valmistan seda toitu tegelikult aastaringselt ja iga ilmaga. Lõpuks ometi avastasin, kuidas neid kuivatatud sojakotlette kõige paremal ja maitsvamalt moel valmistada! Üldse leiab siit eelmise aasta jaanipäevaerist mitu head retsepti.


Kui tahad jaanipäeval midagi eriti vinget ja uut proovida, siis need suitsused porgandi hot dogid kreemja kikerhernesalatiga on super valik. Kui porgandeid keeta, marineerida ja grillida, on need nii mahlased, magusad ja mõnusa suitsuse mekiga. Pehme saia vahel koos hunniku salatiga viivad lihtsalt keele alla!


Siin retseptis on kirjas, kuidas valmistada krõbedat tofut grillkastmes, mis on iga kord seltskonnas megahitiks olnud. Tarvis on ainult kahte koostisainet ja panni. Soovitan heaga suurema portsu valmis teha, sest tegemist on tõesti kuuma kaubaga!


Ägedaks ampsuks on ka need kartulisteigid satay kastmega. Kui kartul hästi õhukeseks lõigata ja õli-soolaga määrida, siis peaks neid ahju asemel ka otse grillil saama teha.


Need suitsused tofukuubikud valmivad väga lihtsalt ja maitsevad hea! Marinaadi võib ka ise teha, ei pea tingimata poeoma kasutama.


Loomulikult saab grillida ka vana head seitanit. Eriti odav ja maitsev variant! Seitaniteoks läheb vaja vaid jahu ja vett +  marinaad ja lisandid.


Ning kui sul juhtub seitanijahu olema, siis on parim aeg see käiku lasta ja ühed pirakad seitani steigid valmistada. Soovitan steigid täitsa valmis praadida ja alles siis korraks grillile visata, kus nad suitsuse meki ja ilusad grillirandid omandavad. Serveeri näiteks värske salatiga või burgeri vahel koos taimse juustukastmega.



Minu arust võiks grillvarraste kõrval olla ka mõni toekam salat. Näiteks see kreemjas kartuli ja röstitud lillkapsa salat on omaette elamus. Päevalilleseemne hapukoore asemel saad kastmena kasutada ka taimset majoneesi.


Kui ei ole isu majoneesikastmega salati järele, siis see mahlane pastasalat on väga hea valik. Sisaldab terve hunniku köögivilju, toitvaid ube ning mahedat apelsini ja sinepi vinegretti.

Hästi palju häid salateid leiab veel "Salatid" kategooria alt.


Need mahlased läätsepallid sobivad eriti hästi snäkkimiseks. Ning miks mitte neid ka koos salati ja kastmega vrapi vahel süüa?


Kes soovib ka midagi mere järele mekkivat lauale, siis need baklažaani rollmopsid on supermaitsvad ja ägedad snäkid!


Loomulikult ei saa mainimata jätta neid lõbusaid porgandipirukaid, mis nii suurte kui väikeste inimeste hulgas alati elevust tekitavad.


Kui plaanid jaanipäeval grillida täidetud šampinjone ja juust on täidisest puudu, siis üks võimalus on juust ka ise valmistada. Vaata sulava isetehtud vegan Cheddar juustu retsepti siit.


Eks üks parimaid magustoite jaanipäeval on ju arbuus ja värsked puuviljad, aga kellel isu eriti vingelt pühad mööda saata, siis see imeline rabarberikook on tõepoolest imeline!


See toorpõhjal puuviljatort kookosvahukoorega on samuti päris ahvatlev, kas pole?


Eriti lihtne on ka virsikud grillile visata. Sobivad nii värsked kui ka konserveeritud virsikud! Retsepti koos teiste heade grillretseptidega leiab siit.

Kui soovid jaanipäeval magusale rohkem rõhku panna, siis "Magustoitude" kategooria alt peaksid kindlasti midagi meelepärast leidma.

Raudselt ununes mul mingi tore roog veel märkida, aga loodan, et sain vähemalt natukegi inspiratsiooni pakkuda taimse jaanipäeva tähistamiseks! Toredaid pühi ja puhake mõnuga :)