13. mai 2015

Kartulisteigid satay kastmega


Lillkapsasteigid on nii 2014. Nüüd on kartuli kord. Minu arust on kartul täiesti alahinnatud suurepärane köögivili, millest annab tuhat toitu välja võluda ning maitsestamiseks sobib pea kõik, kasvõi ainult sool. Minu kartuliarmastust kinnitab ka fakt, et taimetoit.ee lehel on tervel 37 retsepti kartuliga. Üheks minu suureks lemmikuks on näiteks küüslaugukartulid punaste ubadega, mis valmib mõne minutiga, kui sul on eelmisest toidust keedukartulit üle jäänud. Teine väga maitsev roog on kreemjas küpsetatud maguskartul kartulipudruga, kus on lausa kahte eri sorti kartulit kasutatud. Kartul on ju igal pool saadaval ja soodne ning enne värske kartuli tulekut tasub kindlasti veel neid steike proovida. 

Retseptiidee tuligi mul siis, kui ostsin poest hästi pirakaid kartuleid ja teadsin, et kodus on mind satay kaste ootamas. Eriti mugav on see, et kartulit ei pea isegi koorima, vaid lihtsalt korralikult puhtaks pesema ja pikkupidi viilutama. Satay kaste ise sisaldab miljonit koostisosa. Õnneks saab seda poest soetada, mitte ei pea alati ise kokku segama ja kõik need koostisosad on väga maitsvad, moodustades ühe suurepärase terviku. Tugevalt on tunda kreemjat maapähklit ja kuhjaga sooje vürtse ning idamaade hõngu.

Nii maitsev on lihtsalt see krõbe ahjukartul, mis on üle piserdatud kreemja ja väga maitseka satay kastmega. Kujutan ette, et neile kartulisteikidele võib peale selle kastme või lisaks sellele kastmele ka muid köögivilju või kastmeid katteks katsetada. Terve suvi ju grillihooajaga ees ning peolauale on see üks eriti vinge snäkk.
Täiesti võimatu oli kartulisteike üldse taldrikule laduda, sest napsasime neid kallimaga järjest otse ahjuplaadilt. Nii ei pidanudki ühtegi taldrikut määrima, jäi üle ainult näpud puhtaks limpsida. 


Valmistamisaeg: 5 minutit aktiivset, 25 minutit passiivset. Kokku: 30 minutit.

Kogus: suur ahjuplaaditäis, kahele näljasele või 3-4 inimesele snäkiks

Koostis:

Kartulisteikide jaoks:
  • 3 võimalikult pirakat kartulit (kokku u. 800 g)
  • 1-2 sl õli
  • 1 tl soola

Kastme jaoks:
  • 3 kuhjaga sl satay kastet või maapähklivõid
  • 3 sl taimset koort (nt. Alpro Soya)
  • 2 sl sojakastet või tamarit

Valmistamine:

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Pese kartulid korralikult puhtaks (mina nühkisin traatnuustikuga) ja lõika pikkupidi suured lapikud viilud (umbes 7 mm paksused). Kuivata iga viil rätikuga kuivemaks. Määri viilud hoolikalt õli ja soolaga kokku ning küpseta ahjus 25 minutit, kuni kuldpruunid.

Kastme jaoks sega satay kaste läbi taimse koore ja sojakastme või tamariga ning aja korraks keema.