2. juuni 2014

Taimetoit.ee 5 aasta juubel ja võrratu suvine tort


Luban endal selles postituses natuke nostalgiat. Kui sul pole isu ega aega minu heietusi lugeda, saad kohe lõppu kerida, kust leiad ühe maitsva tordi retsepti! :)

Mäletan nii hästi päeva, kui täna, täpselt 5 aastat tagasi, avalikustasin taimetoit.ee lehe oma retseptidega. Siis kandis ta küll veel nime taimetoit.net, aga peagi sai sellest taimetoit.ee. Tol korral oli see veel uljas flash leht, mis minu arust oli päris vinge kujundusega. Retsepte oli ka omajagu kogunenud. Paar aastat hiljem otsustasin blogi versiooni kasuks, mis on kordades mugavam ja kasutajasõbralikum.

Nii palju on selle viie aasta jooksul juhtunud.



Ma olen korraldanud palju väga-väga meeldejäävaid ja toredaid vegan kokakoolitusi. Kohanud nii palju toredaid inimesi. Valmis saanud oma kodu, meie metsatare. Välja lasknud uue albumi. Andnud väga ägedaid live-showsid imelistes kohtades. Näinud lives oma lemmikbände ja kohanud oma lemmikmuusikuid. Asunud kirjutama uut albumit ja välja lasknud uue singli. Loonud nii palju uusi retsepte. Välja andud oma esimese kokaraamatu. Saanud lepingu USA kirjastusega ja kirjutanud inglisekeelse kokaraamatu. Jätkanud koostööd oma lemmik Eesti kirjastusega ja kirjutanud uue eestikeelse kokaraamatu (mille üle ma nii-nii elevil olen ja ei jõua ära oodata, et saaks teile juba rohkem infot avaldada). Muutunud sporti põlgavast inimesest jooksmist jumaldavaks inimeseks. Lisaks veel mitmed isiklikud kaotused ja võidud. Uskumatu, et see kõik on juhtunud viie aasta jooksul. Kõik see on olnud raske, kuid nauditava töö tulemus. Kahjuks või õnneks kipuvad ikkagi kehtima need vanad head kõigile teada-tuntud reeglid - näe palju vaeva, ole kannatlik, ära anna alla jne. Ja muidugi aitab kõvasti, kui su ümber on inimesed, kes on sulle alati toeks. 

Tahan öelda südamest suurimad tänud kõikidele, kes on taimetoit.ee'd külastanud ja sealt inspiratsiooni saanud. Loodetavasti on nii mõnigi teist  saanud oma toidulauda rikastada ja vegan toitumist ümbritsevaid müüte kummutada. Lisaks soovin ma palju-palju õnne oma armsale emale, kellel on samuti täna juubel! :)

Mõtlesin pikalt, millise retseptiga juubelit tähistada. Usun, et see võrratult suvise tordi retsept sobib praegusesse helgesse aega imehästi. Mõnusat kokkamist ja kohtumiseni virtuaalselt või tulevikus kokakoolitustel ja raamatuesitlustel! :)

Sandra

Toorpõhjal puuviljatort kookosvahukoorega

Üks mõnusalt tervislik tordike rohkete puuviljade ja marjadega. Viimaseid saab vastavalt hooajale ja maitsele varieerida. Põhjaks on kuivatatud puuviljad ja mandlid ning vahukoores oleva suhkru saab soovi korral näiteks agaavisiirupiga asendada.



PS! Enne selle magustoidu valmistamist hoia kookospiimapurke üleöö külmkapis.

26 cm läbimõõduga kook

Toorpõhi:

  • 150 g mandleid (võivad olla koorega)
  • 75 g kivita kuivatatud datleid
  • 100 g kuivatatud ploome
 Kate:

  • 2x400 g purk täisrasvast kookospiima
  • 4 spl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • vastavalt maitsele puuvilju ja/või marju 

Purusta mandlid. Lisa datlid ja purusta veel. Lisa ploomid ja purusta kõik ühtlaseks. Määri ümmargune koogivorm õliga ja kata põhi ümmarguse küpsetuspaberiga (lõika vormi järgi välja). Vala purustatud kuivatatud puuviljad ja mandlid koogivormi põhja ja vajuta kätega ühtlaseks (vajadusel tee käed natuke märjaks). Aseta koogivorm sügavkülma, kuni katet valmistad.

Võta kookospiimapurgid külmikust välja. Keera tagurpidi ja tee avajaga lahti. Vala pealt ära vedelam osa ning kaabi lusikaga paks kookoskreem kaussi. Lisa suhkrud ja vahusta kergelt läbi. Võta koogivorm sügavkülmast välja. Vala vahukoor toorpõhjale ja silu lusikaga ühtlaseks. Pane pooleks tunniks sügavkülma. Seejärel kaunista puuviljaviilude ja marjadega (mina kasutasin rohelisi ja kollaseid kiivisid ja maasikaid) ning säilita külmkapis (mitte sügavkülmas).

10 kommentaari :

  1. Mitmele inimesele sellest piisab? Kui suur kook see on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tort on 26 cm läbimõõduga. Sellest saab kas 12 suuremat lõiku või 16 väiksemat.

      Kustuta
  2. Aitäh Sandra, meie pere lemmikud siiani on "juust" kookospiimast ja "raffaellod", kuid ega ole kõiki retsepte veel katsetanud, jõuame :) Palju, palju õnne ning vahvaid ideid ja ettevõtmisi!!!
    Kaidi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur-suur aitäh Sulle, Kadi!! Nii tore on seda lugeda.

      Kustuta
  3. Ma ikka ei suuda ära imestada, kuidas sa oskad leiutada taimsetest koostisosadest retsepte, nii et veganid mitte millestki maitsvast ilma ei jää! Olen praegu taimetoitlane aga tänu sinu blogile tundub, et ka vegan olemine tuleks kõne alla :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellised kommentaarid on suurimaks innustuseks uute retseptide loomisel. Suurimad tänud Sulle!! :)

      Kustuta
  4. Aitäh, tort oli vägaväga maitsev! Kuuekesi hävitati kook päris kiirelt. ;)

    VastaKustuta
  5. Kustkohast saab kollaseid kiivisid? :)

    VastaKustuta