20. juuni 2014

Taimne jaanipäev

Elagu suvi! Või nojah, vähemalt kalendri järgi vaadates. Väljas on natuke teised lood, aga sellest pole hullu. Vihm on teinekord hea, paneb seened metsas kasvama ja mättad meie tare katusel roheliselt valendama. Nii-et varsti on lootust katusel piknikku pidada ja seenepraadi süüa! Kuniks aga seeni veel napib, pakun välja viis (!) suurepärast uut retsepti, kuidas oma jaanipäev ja suviseid olenguid veel maitsvamaks ja mõnusamaks muuta. Head maiustamist!




pidusöök on 4 – 6 inimesele

Pannišašlõkk

Ma olen avastanud viisi, kuidas need lihtsad kuivatatud sojakotletid muuta suurepäraseks pannišašlõkiks. Aastaid olen katsetanud erinevaid variante, aga see retsept on minu lemmik. Nipp on selles, et eelnevalt leotatud või keedetud kotlettidest tuleb kogu üleliigne vedelik enne praadimist välja pigistada. Siis jäävad need pannil mõnusalt krõbedad ja omastavad kõik head maitsed juurde. Ja miks mitte vahelduseks hoopis pannišašlõkki proovida? Jaanipäeval lubab jahedat ja vihmast ilma, nii-et pliidi juures ongi märksa soojem ja mugavam toimetada.



·         125 g kuivatatud sojakotlette
·         4 spl õli
·         3 sibulat
·         1 tl soola
·         ½ spl (õuna)äädikat
·         3 spl sojakastet

Leota sojakotlette tund-paar rohkes vees või keeda 10 minutit, kuni kotletid on pehmed. Kurna ja pigista kõik üleliigne vesi igast kotletist korralikult välja. Aja pann kuumaks. Vala sinna õli ja lisa ribadeks lõigatud kotletid. Lase enne esimest segamist paar minutit rahulikult praadida. Sega ning prae veel, kuni sojaribad on kergelt krõbedad ja kuldpruunid. Lisa viiludeks hakitud sibul ja sool ning soovikorral veel supilusikatäis õli. Sega ning prae, kuni sibulaviilud on kuldpruunid. Lisa äädikas ja sojakaste. Sega ning prae veel minut-paar. Eemalda pann tulelt.

Tomati-kurgi-tofukaste päevalilleseemne kreemiga

See kaste/salat meenutab mulle vist kõige rohkem vana head külmkoorekastet või mõnda kodujuustusalatit. Ei saa ma üle ega ümber oma lemmikutest – päevalilleseemnetest. Ka nüüd tulevad nad appi, et valmiks üks mõnusalt kreemjas kaste, mis sobib šašlõki juurde suurepäraselt. Tofu võid soovikorral ka ära jätta, aga just tofu annab siin seda mõnusalt kodujuustust tekstuuri.



Päevalilleseemne kreem:

·         300 g kooritud päevalilleseemneid
·         400 ml vett
·         1 tl soola
·         1 spl sidrunimahla

Salat:

·         1 pikk värske kurk või paar väikest
·         4 suurt küpset tomatit
·         250 g kõva tofut (nt. maitserohelisega)
·         värsket tilli ja sibulat
·         1 tl soola

Leota päevalilleseemneid paar tundi või keeda 15 minutit. Kurna ja loputa. Lisa vesi, sool ja sidrunimahl ning püreesta kõik ühtlaseks kreemiks. Mina kasutasin selleks kannmikserit, aga sobib ka köögikombain või saumikser.

Pese ja haki värske kurk ja tomatid. Pudista tofu kätega väikesteks tükkideks. Haki värske till ja sibul peeneks. Sega kõik koostisosad omavahel läbi, lisa sool ja päevalilleseemne kreem ning sega veel. Serveeri kohe või säilita külmas. 

Maalähedane kliisepik praesibulaga

See mehine sepik on pilgeni kiudaineid täis pargitud, kuna sisaldab ohtralt kliisid. Nii-et kogu pidusöögi seedimisega ei tohiks mingeid raskusi tulla. Praesibul ja tüümian lisavad sepikule hõrgu lõhna ja mõnusa maitse.



23 x 13 cm läbimõõduga keeksivormi täis

Praesibul: 

·         3 – 4 spl õli
·         2 suurt sibulat
·         1 tl kuivatatud tüümiani
·         ½ tl soola

Sepik:

·         100 g nisujahu
·         100 g täistera nisujahu
·         50 g nisukliisid
·         ½ tl soodat
·         1 tl küpsetuspulbrit
·         ¾ tl soola
·         200 ml vett
·         1 tl äädikat
·         75 ml õli

Pane ahi 180 kraadi juurde eelkuumenema. Aja pannil õli kuumaks. Lisa peeneks hakitud sibul, tüümian ja sool. Prae mõned minutid, kuni sibul on kergelt krõbe ja kuldpruun. Tõsta pann tulelt.

Sega jahud ja kliid koos sooda, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Kui ahi on soovitud temperatuuri saavutanud, sega vesi ja äädikas omavahel ning lisa vee-äädikasegu läbisegatud kuivainetele koos praetud sibulatega. Lisa õli ja sega veel. Määri keskmine keeksi/leivavorm õliga ning kaabi kõik tainas keeksivormi ja silu lusikaga ühtlaseks. Raputa kõige peale veel natuke kliisid. Küpseta sepikut 180 kraadi juures 35 minutit. Enne lahtilõikamist lase natuke jahtuda.

Avokaadohummus

Nii lihtne, aga töötab. Avokaado lisab tavapärasele hummusele kergelt värske ja „munase“ meki ning ning tulemuseks on hea rammus võine määre, mida vägagi sobilik värske sepikuga süüa.



·         1 küps avokaado 
·         400 g purk kikerherneid või valgeid ube (kurna ja loputa)
·         ½ spl sidrunimahla
·         ¾ tl soola
·         1 tl riivitud sidrunikoort

Püreesta kõik ained saumiksri, kannmiksri või köögikombaini abil ühtlaseks kreemjaks hummuseks. Serveeri kohe või säilita külmas.

Melonipaadid puuviljasalati ja maasika-kookosekreemiga

Täiesti uskumatult hea, suviselt värske magusroog, mis ei sisalda terakestki lisatud suhkrut. Maasika-kookosekreemi teevad magusaks hoopis kuldsed rosinad, mis oma heleda värviga sobivad kreemi sisse hästi. Kreemi tuleb paras ports, nii-et jagub nii puuviljadele kui ka niisama limpsimiseks. Mina igatahes ei suutnud kuidagi lusikat käest ära panna – nii rammusalt hea oli!



NB! Enne kreemi valmistamist hoia kookospiima purki üleöö külmkapis.

Maasika-kookosekreem:

·         150 g kuldseid rosinaid
·         400 g maasikaid (sobivad nii külmutatud kui värsked)
·         400 g purk täisrasvast kookospiima (nt. Santa Maria lilla purk)

Puuviljasalat:

·         1 küps melon
·         1 küps mango
·         3 küpset kiivit
·         1 suur kobar punaseid viinamarju




Kreemi valmistamiseks vala rosinad keeva veega üle ning lase paar minutit liguneda. Kurna vesi ära ning vala rosinad kannimikserisse, köögikombaini või kaussi. Püreesta ühtlaseks massiks (võib jääda üsna teraline). Lisa maasikad (kui kasutad külmutatud maasikaid, sulata need eelnevalt üles ning vala liigne vedelik ära). Võta kookospiima purk külmikust välja, keera tagurpidi ja vala vedel osa pealt ära. Kaabi põhja jäänud paks kookoskreem rosinate ja maasikate hulka. Püreesta kõik ühtlaseks kreemiks. 

Lõika melon kaheks paadikeseks ning õõnesta sisud välja. Haki melonisisu, lisa kooritud ja hakitud mango ja kiivid ning viinamarjad. Sega kõik läbi ja pane puuviljasalat tagasi melonipaatide sisse. Serveeri koos maasika-kookosekreemiga.

2 kommentaari :

  1. Tegin ise ka kliisepikut. Kui nüüd pilti vaatan, siis ise panin kliisid vist ikka vähem, aga muidu tuli sepik väga hää! :)
    Aitäh Sandra!

    Annika

    VastaKustuta