21. mai 2018

Parim vegan šašlõkk


Nautisime täna väljas päikest, sireli ja nartsisside lõhna ning sõime seda imelist krõbedat, suitsust ja maitseküllast vegan šašlõkki. Kõrvale sobis hästi must leib, ketšup ja külm vahune õlu. Ma olen nii-nii kaua oodanud, et saaksin seda retsepti jagada. Juba pikalt on see on olnud minu suur lemmik. Kuna grillihooaeg on suures hoos, on praegu viimane aeg kõik see väärt kraam kirja panna, et teie ikka rõõmust osa saaks. Alla kerides leiab ka gluteenivaba versiooni, nii-et siin on kõigile midagi!



Läheme järgmine aasta Texasesse (hurraa!), nii-et on paras aeg, et ma oma grillivaramut täiendaksin. Ma pakun teile kaks versiooni. Esimene on seitaniga ja teine on sojaga. Viimane on gluteenivaba, aga ikkagi ülimaitsev. Marinaadi tegin ma hästi universaalse, et see oleks ka peresõbralik. Ta on selline magushapu ja pigem sinna magusa kanti. Kui sa oled aga vürtsika sõber, lisa julgelt veel cayenne'i, chipotlet või tšillihelbeid! Kasutasin oma ema tehtud kodust õunaäädikat, mis on maitse poolest palju mahedam kui poeversioon. Kui sa kasutad poeoma, siis võib juhtuda, et lõpus tuleb natuke suhkrut juurde lisada. See on täiesti vastavalt maitsele.


Kui mõelda ideaalsele vegan grillile, siis on kõige olulisemad õige tehnika ja julge maitsestamine. Väga tähtis on pigistada välja kogu üleliigne vesi peale seitani või soja keetmist. Nii ei jää tulemus vesine, vaid kogu kraam imab endasse hoopis maitsva marinaadi. Panin kirja ka paar lisasammu, mida saad teha, kui soovid, et tulemus oleks eriti hüper super ultra maitsev. See on natuke rohkem tööd, aga kindlasti vaeva väärt. Seitani ja soja erinevus on see, et seitan muutub keetes nagu suureks kohevaks padjaks. Seetõttu peab temaga sutsu rohkem vaeva nägema, et tekstuur ja maitse oleksid ideaalsed. Sojakotletid on aga kihilisemad ja reageerivad kuumusele ja marinaadile palju kiiremini. Ehk siis neid on lihtsam valmistada. Aga mõlemad versioonid on täpselt sama head. Tuleb lihtsalt üks välja valida või hoopis mõlemaid grillida nagu meie tegime. Mõnusat suvist kokkamist!


PS! Kui sööjaid on rohkem, tee topelt kogus või lausa kolmekordne kogus!

PPS! Külmkapis hoituna säilib marinaadis šašlõkk vähemalt ööpäeva. Kui soovid seda veel kauem säilitada, siis ära alguses sibulat marinaadi lisa, vaid tee seda grillimise päeval.


Aeg: umbes tund (sealhulgas grillimine)
Kogus: 2 - 3 inimest


Marinaad:

  • 1 - 2 sl (rafineerimata) suhkrut
  • 3 sl õli (mina kasutasin oliivijääkõli)
  • 60 ml sojakastet, gluteenivaba sojakastet või tamarit
  • 2 tl paprikapulbrit
  • 2 sl õunaäädikat
  • 2 sibulat, lõika neljaks ja eralda kihid
  • ¼ tl soola

Valmista seitanitainas ja lase sel 10 minutit seista. Nüüd vajuta see kätega laiemaks ja õhemaks. Lõika ribad ja väikesed kuubikud. Keeda kuubikuid rohkes vees 30 minutit. Kurna ja pressi hästi hoolikalt kogu üleliigne vesi neist välja. Nii ei jää need vesised, vaid imavad hoopis kogu maitsva marinaadi endasse. Vispelda kõik marinaadi koostisosad läbi. Maitse ja lisa vajadusel suhkrut. Nüüd võid lihtsalt seitanikuubikud marinaadiga läbi segada ja grillida VÕI...

Et teha eriti hüper super ultramaitsev versioon, toimi nii:

Ära sega veel kuubikuid marinaadiga läbi. Aja hoopis suurem pann kuumaks ja vala sinna paras ports õli. Lisa keedetud ja kurnatud seitanikuubikud ja prae neid mõned minutid, kuni need on krõbedad ja kuldpruunid. Nüüd vala peale kogu marinaad ja prae veel mõni minut, kuni kogu marinaad on kuubikutesse imbunud. Või neid otse pannilt tulnuna süüa või eriti hea suitsuse meki andmiseks veel varraste otsa ajada ja grillida. Naudi kvaliteetse ketšupi, värske salati ja leivaga.


GLUTEENIVABA VERSIOON:

  • 125 g kuivatatud sojakotlette (Prismas, Coopis ja Maksimarketis müügil tervisetoodete riiulis) 

Valmista sama marinaad, aga tavalise sojakastme asemel kasuta gluteenivaba sojakastet või tamarit. 

Keeda kotlette 15 minutit, kuni need on pehmed või leota kotlette kuumas vees 15 - 20 minutit. Kurna ja loputa rohke külma veega. Pigista igat kotletti tugevalt, et üleliigne vesi välja saaks. Rebi kotletid pooleks, sega marinaadiga läbi ja grilli. 

Jäi marinaadi üle? Kasuta see järgmisel päeval ära ühe kosutava supi tegemiseks!