26. aug 2015

Pirakad peediburgerid


Ükskord pidi ju see päev tulema, kui minu klassikaks saanud oa-suvikõrvitsakotlettidele tekib tõsine konkurents. Pole hullu midagi, viimased hoidsidki trooni juba liiga kaua. Ma pean siin postituses ikka tõsiselt sõnu valima, et need imeliselt maitsvad ja mahlased taimsed kotletid õiglase kirjelduse saaksid.

Minul ja mu kallimal on üks ääretult tore traditsioon. Igal aastal, kui meil on sünnipäev, valmistab üks meist sünnipäevalapsele hiiglasliku vegan burgeri. See komme sai alguse juba aastaid tagasi ja iga kord muutuvad burgerid järjest pirakamaks. Vaata näiteks, millise iluduse ma sel aastal endale sain. Ükskord oli kotlet burgeri vahel nii perfektne, et ma pidin lausa tema käest saladused välja uurima. Ta nimelt kasutas kotletitainas purgiube ja kikerherneid korraga. See on täiesti geniaalne! Oad on suurepärased sidujad ja hoiavad kotletid parajalt mahlasena. Kikerherned seevastu teevad kotleti tekstuuri tugevamaks. Pane need kaks kokku ja sul ongi ideaalne kotletitainas.

Aga miks need peedikotletid nii erilised on? Esiteks - need on tehtud ideaalsest kotletitainast. See tähendab, et kotletid on piisavalt mahlased, aga mitte pasteedised ega ka kuivad. Ühesõnaga perfektsed. Teiseks - neid on lihtne valmistada. Ei mingit leotamist ega keetmist. Lihtsalt teed kaunviljad kätega pudiks, lisad hakitud köögiviljad, riivitud toore peedi, maitseained ja jahu. Seejärel vormid kotletid ja praed. Kolmandaks - need sisaldavad marineeritud kurki! Millegipärast tuli mulle pähe lisada tainasse marineeritud kurgi tükikesi ja see oli parim otsus. Pisikesed krõmpsud ja mahlased pärlid. Ja neljandaks - need kotletid on ülimaitsvad ja ülisuured. Mida veel üks hing tahta võib? Need lihtsad ja maitsvad burgerid juba hüüavad su nime. Anna neile võimalus ja tee oma meel ja kõht rõõmsaks!

Enne kotlettide praadimist, ära unusta piiluda siia postitusse, kus õpetan ideaalseid kotlette tegema.


Valmistamisaeg: umbes 40 minutit

Kogus: 10 väga suurt kotletti

Koostis:

Peedikotlettide jaoks:

  • 400 g purk ube (nt. punaseid)
  • 400 g purk kikerherneid
  • 2 keskmist sibulat
  • 1 keskmine toores peet (350 g)
  • 2 suurt marineeritud kurki
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • 2 kuhjaga tl kuivatatud majoraani (või muid kuivat. ürte)
  • 2 tl soola
  • 1 tl karripulbrit
  • 180 g täistera nisujahu või kaerajahu

+ õli praadimiseks

Burgerikastme jaoks (tee vajadusel topeltports):


+ serveerimiseks burgerikukleid (mina kasutasin Hagari Rootsi leivakesi), marineeritud kurgi viile ja sibularattaid

Valmistamine:

Kurna ja loputa oad ning tee need näppudega pudiks. Kurna ja loputa kikerherned ja tee need samuti pudiks. Lisa kikerhernepudru oapudrule. Pole tarvis beebipüreed teha, vaid lihtsalt kergelt pudiks mudida. Lisa peeneks hakitud sibulad, riivitud toores peet, peeneks hakitud marineeritud kurgid, hakitud küüslauguküüned, majoraan, sool, karripulber ja täistera nisujahu. Sega kõik hoolikalt läbi.

Aja pann kuumaks ja vala sinna paar supilusikatäit õli. Vormi suured kotletid (sama laiad kui sinu burgerisai, aga mitte liiga paksud) ja aseta kuuma õli sisse küpsema. Prae, kuni kotletid on ühelt poolt täiesti krõbedad. Seejärel pööra need õhukese pannilabidaga ümber ja prae, kuni kotletid on ka teiselt poolt krõbedad. Jätka, kuni kotletitainas on otsas.

Kastme jaoks sega kõik koostisosad kokku. Burgeri jaoks määri alumine burgerikukkel kastmega kokku, aseta peale kotlet, seejärel veel natuke kastet, siis marineeritud kurgi viilud ja sibularattad ning veel natuke kastet. Kõige peale vajuta burgerikukli ülemine osa. Naudi!

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar