2. jaan 2018

10 vegan hommikusöögiideed


Õnnelikku ja tervet uut aastat teile! Olen kuulnud, et õnnelikud on need, kel hea tervis ja halb mälu. Selle viimasega ei oska ma kaasa aidata, küll aga esimesega. Ikka tuleb vahel nuputada, mida hommikusöögiks teha. Et liigsega oma pead ei peaks vaevama, tulen sulle kohe appi ja pakun välja vähemalt 10 mõnusat ideed, kuidas maitsvalt oma päeva alustada. Hommikusöögid on äärmiselt personaalsed ja erinevad. Olen kohanud nii palju eri maitseid ja eelistusi. Mõni inimene ei suuda varasel tunnil midagi peale puuvilja haugata, teisel ehk minul pole jälle probleem praekartuleid mugida. Kes tahab hommikuhelbeid, kes eineleiba, kes jogurtit, kes putru, kes smuutisid, kes kõike korraga. Variante on nii palju ja tulebki süüa just seda, mis sulle kõige rohkem meeldib ja sobib.


1) Kikerherneomlett. Minu kõige lemmikum hommikusöök. Tegelikult tihti ka lõuna- ja õhtusöök. See valgurikas, toitev ja maitsev kikerhernejahust tehtud omlett sobib suurepäraselt nii pudru kõrvale kui ka röstsaia peale. Ideaalne ka teele kaasa haarata, kuna säilib kaua ja seda on lihtne transportida. Kindlasti tasub siin õiget kikerhernejahu kasutada. Parim on kindlasti kiloses pakis TRS või PaPa jahu. Kui on õige jahu, ei lagune omlett kunagi laiali.


2) Viljapuder. Mitu aastat sõin igal hommikul tatrahelvestest tehtud putru, aga viimasel ajal on lemmikuks saanud kaerapuder. Avastasin rõõmuga, et näiteks Tartu Mill teeb nüüd täisterakaerast kiirhelbeid. Geniaalne! Mina olen putru alati soolaselt söönud. Juba keeduvette valan natuke ürdisoola või tavalist soola. Pudruportsule niristan kvaliteetset külmpressi oliiviõli (minu lemmikud on Iliada ja Isul oliiviõli). Lisaks raputan peale maitsepärmi ja mõnikord segan sisse ka vegan juustu tükikesi. Nii mõnus! Muidugi saab putru ka magusalt süüa koos puuviljade, marjade, pähklite, kaneeli, roosuhkru, agaavisiirupi ja näiteks kookosrasvaga. Pudru asemel sobivad ka hommikuhelbed ja müslid taimse piimaga või hoopis taimne jogurt.

Lihtne kaerahelbepudru retsept (kogus ühele inimesele):

  • 480 ml vett või taimset piima (näiteks riisi- või kaerapiima)
  • ¼ - ½ tl soola
  • 80 g täistera kiirkaerahelbeid

Aja vesi keema. Lisa sool ja kaerahelbed. Keeda 3 - 4 minutit, keera kuumus kinni ja lase pudrul mõned minutid veel kaane all seista ja paisuda.


3) Smuutid ja puuviljad. Üks väga lihtne valik. Lihtsalt haara oma lemmikpuuviljad või surista kokku üks mõnus smuuti ning ongi kiire, vitamiinidest pungil ja kiudainerikas kõhutäide valmis. 


Talvisel ajal sobib eriti hästi see apelsinismuuti. Proovi ka jõhvikasmuutit ja tsitrusesmuutit. Smuuti formula on iseenesest väga lihtne - kahe klaasitäie smuuti jaoks kasuta kaks küpset banaani, üks kruusitäis külma vett ja lisa endale meelepärane puuvili või peotäis marju. Kui soovid magusamat smuutit, lisa peotäis datleid või natuke roosuhkrut.


4) Vrapid. Kui Sul on natuke rohkem aega, tasub katsetada erinevate vrappidega. Vahele sobib panna midagi mahlast, midagi toitvat ja midagi krõmpsu. Näiteks hummust, tofut, tomatit ja lehtsalatit. Proovi näiteks neid suurepäraseid porgandivrappe guacamole ja pipratofuga või neid hooajalisi kõrvitsa ja hummuse vrappe. Jällegi üks hea toit, mida kooli-tööle kaasa haarata.


5) Eineleivad. Muidugi võib leivale kiirelt haarata taimset juustu või vorsti, aga üks parimaid, toitvamaid ja tervislikemaid variante on näiteks see isetehtud avokaadohummus. Või hoopis see india pähklitest toorjuust. Seenesõbrad saavad mõnuleda seenepasteediga ja eriti toitvaks hommikusöögiks proovi seda lihtsat läätsekatet.

Retsept raamatus "Gluteenivabad taimetoidud"

6) Pannkoogid. Ei saa üle ega ümber pannkookidest. Proovi näiteks seda väga lihtsat ja universaalset pannkoogiretsepti. Eraldi hommikusöökide peatükk on ka minu uues kokaraamatus "Gluteenivabad taimetoidud", kust leiab erinevaid gluteenivabu pannkooke.
Olen aastaid pannkooke teinud veega, aga ideaalselt sobib muidugi ka taimne piim. Muna asendab siin edukalt küpsetuspulber. Täidiseks sobivad nii soolased kui ka magusad variandid. Mulle meeldib näiteks praetud sibula ja suvikõrvitsa täidis. Mõnikord lisan ka kikerherneid ja taimset koort või majoneesi.


7) Kuklid. Hakkame vaikselt nädalavahetuse poole liikuma ehk miks mitte küpsetada ise neid kohevaid mitmeviljakukleid. Siin saab käiku lasta kõiksugu hõrgud taimsed võided ja maiasmokad saavad neile ka moosi määrida. Õhtul saab neist aga võrratud burgerid valmistada.

Omletimuffinite retsept minu kokaraamatus "Gluteenivabad taimetoidud"

8) Muffinid. Jälle üks ideaalne nädalavahetuse hommikusöök. Segad taina valmis, valad vormidesse, küpsetad ja ongi terve vaagnatäis toitvaid ampse valmis. Proovi näiteks neid soolaseid muffineid päikesekuivatatud tomatite ja oliividega või magusaid õunamuffineid kreeka pähklitega. Põnevate soolaste omletimuffinite retsepti leiad aga minu uuest kokaraamatust.


9) Banaanileib. Minu lemmik banaanileiva retsept! Võrratult mahlane ja maitsev. Seda saab väga edukalt valmistada ka gluteenivabalt, juhise leiad retseptist. Kui šokolaadi ära jätad, on banaanileib ka täiesti suhkruvaba, sest tainas on magustatud datlite ja banaanidega. Aga tasub mõelda, kas on ikka hea mõte šokolaad ära jätta... :)


10) Kaneelirullid. Lõpp kiskus kuidagi väga magusaks, aga minu arust ongi hommik üks parimaid aegu magusat vitsutada, sest terve päev on aega energiat kulutada. Miks mitte laupäeva- või pühapäeva hommikul pärmitainas kerkima panna ja neid taevalikult kohevaid kaneelirulle küpsetada!