7. jaan 2017

Porgandivrapid pipratofu ja guacamolega


Tervitused jäiselt Valgamaalt! Mõnus on olnud sooja rakettahju peale kerra kerida, "Sinuhet" lugeda ja öösel voodist läbi katuseakna siravaid tähti vaadata, taamal metsas pakane paukumas. Külma tõttu on kogu aeg ka kartuli isu. Üleeile tegin keedukartuleid, sooja koorekastet ja kikerherneomletti. Eile küpsetsin ahjukartuleid, kõrvale soolaseenesalat ja äia Soomest toodud härkis ehk põldubadest tehtud hakkliha moodi toode. Kuumutasin seda lihtsalt pannil õlis koos sibula, küüslaugu ja tomatipastaga. Peale veel cayenne'i pipart ja mõnus õhtusöök oligi valmis.

Tahan öelda ka suured tänusõnad kõigile, kes peale minu eelmist blogipostitust kaasa rääkisid ja mulle kirju saatsid. Tegi südame soojaks! Ja uuel aastal on kohe paar hästi toredat uudist tulnud. Esiteks: "Taimsed õhtusöögid" müüdi küll kiirelt läbi, aga Varrak teeb raamatust kordustrüki! Loodetavasti on see jaanuari lõpus või veebruari alguses taas poodides saadaval. Teiseks: Apollo on "Taimsed õhtusöögid" nomineerinud 2016.aasta parimate raamatute hulka. Praegu on käimas hääletus ja ka sina saad raamatule soovi korral hääle anda. Raamat asub kategoorias "Eesti autorite käsiraamat" ja hääletada saab SIIN! Seda saab teha kuni 22.jaanuarini ning kõigi vahel loositakse välja ka auhind. Lisaks on rõõm näha, et "Taimsed õhtusöögid" jõudis ka kahe Eesti suurima raamatupoeketi kokaraamatute hulgas TOP10-sse seoses möödunud aastal enim ostetud raamatutega. Kirjeldamatult tore tunne on see, kui sinu tööd niimoodi hinnatakse!

Aga räägime tänasest uuest maitsvast retseptist ka!


Ma olen juba ammu endale tahtnud ühte suuremat spiraalitajat. Sellist, millega saab korraga ikka para portsu porgandi- või suvikõrvitsanuudleid teha. Sest muidu on porgandit toorelt üsna igav süüa. Üks ainukesi võimalusi ongi riivida, sest niisama suuri tükke on natuke niru järada. Aga spiraalitajaga saab teha mõnusa koguse mahlaseid porgandinuudleid, mis sobivad nii salatisse, vrapi vahele, supi sisse kui ka tavaliste nuudlite asemele. Hiljaaaegu võttis minuga ühendust Greentek ja pakkus välja just sellise spiraallõikuri, mis mulle huvi pakkus. See on firmalt WMF ja näeb välja selline:


Minu arust väga stiilne ja kompaktne! Ütlen ausalt, et kohe alguses proovides pidin natuke õppima, et nipid selgeks saada. Aga siis hakkas väga libedalt minema. Puhastada on seda samuti kiire ja lihtne. Kaasas on kolm erineva suurusega tera, et teha erineva laiusega nuudleid. Proovisin nii suvikõrvitsa kui ka porgandiga ning mõlemad variandid jäid väga head. Ilusad pikad köögiviljanuudlid ülikerge vaevaga! Kõigepealt tegin kohe suure kausitäie värsket salatit, kuhu lisasin lisaks porgandile ka erinevaid seemneid, külmpressi linaseemneõli (omega-3!), värsket spinatit, tomatit, musti oliive ja punast sibulat. Väga kosutav sai. Õige pea tahtsin aga proovida ka vrappe.


Ma aimasin, et need porgandinuudlid on vrapi vahel suurepärased ja olidki. Mõnusalt krõmpsud ja mahlased ning ebameeldivast järamisest polnud haisugi. Kui spiraalitajat pole, saab porgandi siin retseptis ka lihtsalt jämeda riiviga riivida. Lisaks porgandile tahtsin siia vrapi vahele kreemjat ja rammusat guacamolet. Sest avokaadodest, tomatist ja sibulast tehtud guacamole on alati ja igal pool imeline. Kolmandaks läks siia hästi piprane tofu. Mul on viimasel ajal mingi meeletu musta pipra vaimustus. Võib-olla olen selle saanud oma kallimalt, kes talle minu vanemate poolt kingitud ägedat suurt punast pipraveskit fännab ja pipart pea igale toidule juurde uhab. Ma olen vist aastaid tavalist musta pipart alahinnanud. Nüüd olen aga aru saanud selle hõrgust lõhnast ja meeldivalt vürtsikast maitsest. Kui tofu pannil krõbedaks praadida ja musta pipraga üle kuhjata, on tulemuseks pealt krõmps ja piprane, seest mahlane tofu, mis sobib vrapi vahele nagu valatult. Mis ma oskan öelda - proovige kindlasti neid vitamiinidest ja maitsetest pungil mahlaseid taimsed vrappe! Miks mitte neid ka tööle-kooli kaasa teha?


Valmistamistaeg: 15 minutit

Kogus: 4 vrappi

Pipratofu:

  • 1 sl õli
  • 250 g kõva tofut (nt. BonSoya)
  • 2 kuhjaga teelusikatäit jahvatatud musta pipart
  • 3 - 4 tl sojakastet või tamarit

Porgandinuudlid:

  • 2 väga suurt porgandit
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 sl õli
  • ¼ tl soola + soovi korra veel

Guacamole:

  • 4 suuremat küpset avokaadot
  • ¾ sl sidrunimahla
  • 1 tl soola
  • 2 sl peeneks hakitud punast sibulat
  • 4 sl peeneks hakitud tomateid

+ lisaks 4 keskmist tortillat (nt. Santa Maria)


Valmistamine:

Kõigepealt valmista tofu. Aja pann kuumaks. Samal ajal haki tofu väiksemateks kuubikuteks. Vala kuumale pannile õli ja lisa tofukuubikud. Prae paar minutit, kuni tofu on krõbe ja kuldpruun. Lisa must pipar ja prae veel minutike. Lisa sojakaste, prae veel minutike ja eemalda pann tulelt.

Nüüd valmista porgandinuudlid. Selleks pese ja koori porgandid ning lõika otsad ära. Tee spiraallõikuriga neist jämedamad nuudlid või kasuta hoopis tavalist riivi. Lisa porgandinuudlitele sidrunimahl, õli ja sool. Sega kõik korralikult kätega läbi.

Viimasena valmista guacamole, sest seistes hakkab avokaado muidu pruunikaks muutuma. Koori avokaadod ja eemalda kivid. Lõika avokaadod kuubikuteks ja tee kahvliga puruks. Lisa sidrunimahl, sool, sibulatükid ja tomatitükid. Sega kõik läbi.

Nüüd võta tortilla, määri sinna peale paar supilusikatäit guacamolet, lisa paras ports porgandinuudleid ja kõige peale natuke pipratofut. Püüa arvestada nii, et kõike jätkuks nelja vrapi jaoks. Keera tortilla tihedalt rulli ja lõika soovi korral pooleks. Serveeri.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar