18. apr 2015

Lihtne läätse ja sibula leivakate


Mulle meeldib kombineerida hästi tervislikke toiduained vanade heade klassikutega. Minu jaoks on see tasakaalustatud menüü :) Näiteks siin on läätsed koos krõbeda valge Gruusia saiaga. Milline võrratu kombinatsioon! Tavaliselt siis, kui me jõuame kuskilt koju ja oleme hirmus näljased, meeldib mulle just sellist rooga kokata. Ehk siis kergelt pannil krõbedaks lastud sai või leib mingi toeka kattega. Tihti ostan ühte ülimaitsvat baklažaanihoidist, mis sobib hästi kiireks näljakustutuseks. Eks osta on alati kiire ja lihtne, aga kui mul on aega 30 minutit oodata, siis see läätse ja sibula leivakate on tõeline maiuspala. Muidugi saab selle ka hoopis mõnel päeva ette kokata, sest see säilib külmikus väga hästi.

Läätsed ja sibulad. Mida nendest nii väga kirjutada on? Läätsed on lihtsalt ühed kõige universaalsemad kaunviljad ja tihti piisab nende maitsestamiseks ainult natukeseks soolast. Muidugi võid valmistada ka erinevate vürtsidega läätsekarrit või läätse ja kõrvitsa pikkpoissi või läätsepalle või läätsekotlette ja nii edasi. Aga see lihtne läätse ja sibula leivakate on lihtsalt nii geniaalne oma askeetlikkuses. See meenutab mulle kiiret versiooni läätse-köögiviljapirukast, mis on juba aastaid minu köögis täielik hitt olnud.


Nii-et sul on vaja keeta ainult läätsed, praadida sibulad ja siis segada need kõik soola ja tomatipastaga läbi. Uskumatu, kui hästi võib selline lihtne kombinatsioon maitseda. Seejärel röstisin ma pannil natukese oliiviõliga pikkupidi pooleks lõigatud Gruusia saia (ka muud saialised-leivalised sobivad), kuni see oli mõlemalt poolt krõbe ja kuldne. Siis määrisin ma värskelt röstitud saiale läätse-sibulakatet ja kõige peale panin portsu värsket jääkapsa-tomatisalatit. Ka salat sai seekord kuidagi eriti hea. Nimelt hakkisin ma jääkapsa ära, lisasin pooleks lõigatud kirsstomatid, soola, pipra, oliiviõli, valge veini äädika ja siis masseerisin ja pigistasin kõik kätega läbi. Just see pigistamise osa tegi salati eriti maitsekaks ja mahlaseks. Hoopis uus tase!

See läätsekate sobib väga hästi kiireks argiõhtu eineks või hoopis kooli- või töölõunaks. Minu arust on super mõte see kaasa võtta ka grilliõhtule koos pätsi kvaliteetse saia või leiva ja värske salatiga. Siis saad saia grillida ja seda koos suurepärase katte ja salatiga serveerida. Ülitoitev ja ülimaitsev! Ma tean, et mina hakkan küll seda paljudele grillimistele kaasa võtma :)





Valmistamisaeg: 10 minutit aktiivset, 20 minutit passiivset. Kokku: 30 minutit

Kogus: 4-6 inimesele

Koostis:

  • 200 g kuivatatud pruune või rohelisi läätsi
  • 3 sl õli
  • 4 keskmist sibulat (250 g hakituna)
  • ½ tl + ¾ tl soola
  • 3 sl tomatipastat
  • + saia või leiba ja värsket salatit serveerimiseks

Valmistamine:

Keeda läätsi umbes 35 minutit, kuni need on täiesti pehmed ja hakkavad kergelt pudrusemaks minema. Samal ajal pane pann tulele ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibulad ja pool teelusikatäit soola. Prae 10-15 minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Kata pann kaanega seniks, kuni läätsed on pehmed. Nüüd kurna läätsed ja sega need praesibula, tomatipasta ja ülejäänud soolaga läbi. Maitse ja lisa vajadusel veel natuke soola. Serveeri krõbeda saia või leiva ja näiteks värske salatiga.

Nipp: see kate sobib ülihästi ka vrapi vahele või valgurikkaks kõrvalroaks kartuli, riisi või mõne muu teravilja- või köögiviljaroa juurde.


2 kommentaari :

  1. Sinu toidud ongi geniaalsed! Näeb supermaitsev välja :)

    VastaKustuta
  2. Jette, aitäh Sulle nii lahkete sõnade eest :) Ja ausalt öeldes on see tõesti nii hea, et ma pean kiirelt lähiajal veel tegema :D

    VastaKustuta