22. apr 2015

Karjuse pirukas tatra, köögiviljade ja tofugaMa olen lugematu arv kordi kirjutanud, kuidas tatrahelbed on minu suured lemmikud. Eriti armastan ma neid süüa hommikuti, tihti ka lõunaks ja õhtuks. Vahel tundub, et mul ei saagi mitte kunagi neist isu täis. Õnneks minu kallim fännab neid samamoodi. Puder helvestest on valmis kolme minutiga ja maitseb suurepäraselt serveerituna mõne kvaliteetse külmpressiõli ja natukese sojakastme või tamariga. Ma võiksin seda sama hommikusööki kuude kaupa süüa. Mulle meeldib, kuidas helvestest tehtud puder jääb nii kohev. Nii-et ilmselt pole üllatus, et ma otsustasin tatrahelbed uuele tasemele viia ja neist midagi eriti hõrku valmistada.

Karjuse pirukas on vana klassika. Originaalretsept koosneb tavaliselt hakklihast ja kartulipudrust selle peal. Vegan versioonid varieeruvad vastavalt maitsele. Hakkliha asemel saab edukalt kasutada hakksoja või hoopis läätsesid. Näiteks siin on mul üks väärt karjuse piruka retsept, kui soovid just sellist klassikalisemat maitseelamust.

See pirukas on aga hoopis teistmoodi. Maitseb loomulikult imeliselt, aga kartulipudru asemel on siin tatrahelbepuder. Ja see täidis on lihtsalt taevalik. Ma JUMALDAN brokolit. Ma tean, ma ütlen niimoodi paljude toitude kohta, seetõttu pidin siin lausa suuri tähti kasutama. Ma võiksin brokolit kogu aeg lihtsalt otse pannilt kahvliga süüa, eriti kui seda on hautatud natukese vee ja soolaga. Suu läheb vett täis selle mõtte peale! Loomulikult haukasin ma brokolit ka selle retsepti tegemisel otse pannilt, aga pidin ruttu lõpetama, sest muidu poleks mul karjuse piruka jaoks täidist olnud. Kujuta ette õrna brokolit mahlase spinati ja krõbedate tofukuubikutega ja selle peal toekas ja kohev tatrahelbepuder. Perfektne! See on kindlasti selline toit, mida kohevarsti jälle uuesti valmistan.Valmistamisaeg: 15 minutit aktiivset, 30 minutit passiivset. Kokku: 45 minutit.

Kogus: 4-6 inimesele (kasutasin väikest 20 x 17cm ahjuvormi)

Koostis:

Täidise jaoks:

 • 2 sl õli
 • 250 g kõva tofut
 • 300 g brokoliõisikuid
 • 100 g värsket spinatit
 • ¾ - 1 tl soola
 • 240 ml taimset piima või koort (nt. Alpro Soya)
 • 1 sl tomatipastat

Tatrahelbepudru jaoks:

 • 480 ml vett
 • ½ tl soola
 • 100 g tatrahelbeid
 • 3 sl tomatipastat

Valmistamine:

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Aja suurem pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud tofu. Prae, kuni kuubikud on kuldpruunid. Lisa brokoliõisikud. Prae paar minutit. Lisa värske spinat ja sool. Prae paar minutit. Lisa taimne piim või koor ja tomatipasta. Sega ja prae minut-paar. Eemalda pann tulelt.

Aja keskmises potis vesi keema. Lisa sool ja tatrahelbed. Keeda paar minutit. Lisa tomatipasta, sega, kata pott kaanega ja keera kuumus kinni. Lase pudrul kaane all paar minutit seista.

Määri väiksem sügavam ahjuvorm õliga. Vala vormi kogu täidis ja täidise peale määri ühtlaselt tatrahelbepuder. Küpseta 30 minutit. Serveeri ja naudi.

Nipp: tofu asemel võib edukalt kasutada ka näiteks kurnatud ja loputatud purgiube.


2 kommentaari :

 1. Muidu mulle tofu tavaliselt väga ei istu, aga siin sees oli see täpselt ôige! Üleüldiselt oli ka väga väga maitsev ja lihtsalt tehtav :)

  VastaKustuta
 2. Mulle ka tofu selles roas maitseb kohe eriti. Ja alati on tore kuulda, et maitses ja oli lihtsalt tehtav! :)

  VastaKustuta