8. märts 2012

Karjuse pirukas

Kui Nami-Nami ükspäev oma Facebooki lehel karjuse pirukat teha soovitas, tuli mul idee proovida selle kuulsa ahjutoidu taimset versiooni. Ütlen juba ette ära: VAU! Järjekordne söögilaua täht on sündinud. Võrratult maitsev, küllatki soodne, väga toitev ning peaks kõigile mokkamööda olema. Kui sa ei soovi hakksoja massi kasutada, võid selle edukalt asendada keedetud läätsedega. Mõnusat katsetamist, tulemus on seda kindlasti väärt!


kuuele-kaheksale


Pudru jaoks:

  • umbes 16 keskmist kartulit
  • 4 spl taimset koort
  • 2 spl õli
  • soola vastavalt maitsele
  • 150 ml sooja vett
  • kuivatatud tilli

Koori kartulid, keeda pehmeks ning kurna. Sega kausis kaerakoor, õli, sool, vesi ja kuivatatud till. Lisa vedelik kurnatud kartulitele ning klopi kõik kohevaks pudruks.



Täidise jaoks:

  • 2 suuremat porgandit
  • 3 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 3 varsselleri vart
  • 100 g hakksojamassi või 250 g kuivatatud läätsi (kui kasutad läätsi, keeda need enne magedas vees pehmeks)
  • purk punaseid ube
  • 400 ml tomatimahla
  • 250 ml vett
  • 1 tl karripulbrit
  • 1-2 teelusikatäit soola (vastavalt maitsele)
  • 3 tl palsamveiniäädikat
  • 3 spl sojakastet
  • pool tl kuivatatud tüümiani
  • (paar tilka tabasco kastet)
  • (paar spl kaerakoort)

PS! Kui kasutad hakksojamassi asemel läätsi, vähenda retseptis olevat vedelikukogust. Kuivatatud hakksojamass tõmbab väga palju vedelikku enda sisse, läätsed seda ei tee.

Samal ajal kui kartulid keevad, pane ahi 200C juurde kuumenema ning vala sügavamale pannile või paksema põhjaga potti mõni spl õli ning lisa tükeldatud sibulad. Samal ajal, kui sibulad praevad, koori ja riivi (jämeda riiviga) porgandid ning lisa praadivatele sibulatele koos tükeldatud varsselleri varte ja küüslauguga. Kuumuta paar minutit ning lisa 0,5 l vett. Hauta kaane all umbes 10 minutit. Lisa sojahakkmass või keedetud läätsed ning hauta 5 minutit. Lisa punased oad, tomatimahl, karripulber, sool, palsamveiniäädikas, sojakaste, tüümian ning soovikorral paar tilka tabascot ja kaerakoort. Sega kõik korralikult läbi ning kuumuta veel mõned minutid. Määri paksema põhjaga ahjupott või sügavam ahjuvorm õliga, aseta sinna kogu täidis ning kõige peale  kartulipuder. Tee kahvliga pudru sisse ka natuke mustrit. Küpseta vormi ahjus 200C juures umbes 35 minutit. Lase enne serveerimist natuke jahtuda. Kõrvale sobib võrratult näiteks värske salat.



14 kommentaari :

  1. Väga maitsev tuli! Aitäh idee eest!

    VastaKustuta
  2. Tegin roheliste läätsedega ja sai väga maitsev. Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  3. [...] Karjuse pirukas on võrratul toekas ja maitsev taimne pearoog. [...]

    VastaKustuta
  4. Tegin ja jube hea maitsega oli, aga millegi pärast jäi nii vedel, et puder vajus kusagile täidise sisse ära. Oli pigem karjuse supp... Kas peaks kurnama seda täidist?

    VastaKustuta
  5. Hmm, võib-olla tõesti siis teinekord vähem vedelikku panna või siis ainult tomatimahla panna ja vesi ära jätta. Väga kahju, et nii vedel jäi, endal pole veel õnneks juhtunud. Aga vähemalt maitses hästi! :)

    VastaKustuta
  6. Maitses ta küll jube hästi! Kõikide mu toitude mõõdupuuks on üliesteet koer ja tema oma nina enne kausist välja ei tõstnud kui kauss läikis :) Ja see on ka esimene toit mille juurde suguvõsa 200 kilosed grillimeistrid ei läinudki liha otsima!

    VastaKustuta
  7. Väga-väga vahva! Mul ka kogemus näidanud, et üldjuhul maitseb see kõigile. Võib-olla mõni ei taha ainult varssellerit, aga selle võib retseptist vabalt ära ka jätta.

    VastaKustuta
  8. Nonii, tehtud. SUPER! Kõik sõid ja kiitsid, isegi sõbranna, kes taimetoitluse headusse ei usu. Sõi ja kiitis ja võttis juurde :) Ma ise armastan väga maitseainetega pillata, aga kui seda valmistasin ja tuli lisada üks ja teine ja kolmas jne maitseaine, hakkasin sisimas kahtlema, kas tõesti see kõik sobib kokku? Sobis ja ideaalselt veel. Tänan, Sandra!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, niii tore seda lugeda! Suur aitäh katsetamast! :)

      Kustuta
  9. Nonii, tehtud. SUPER! Kõik sõid ja kiitsid, isegi sõbranna, kes taimetoitluse headusse ei usu. Sõi ja kiitis ja võttis juurde :) Ma ise armastan väga maitseainetega pillata, aga kui seda valmistasin ja tuli lisada üks ja teine ja kolmas jne maitseaine, hakkasin sisimas kahtlema, kas tõesti see kõik sobib kokku? Sobis ja ideaalselt veel. Tänan, Sandra!

    VastaKustuta