kuuele-kaheksale
Pudru jaoks:
- umbes 16 keskmist kartulit
- 4 spl taimset koort
- 2 spl õli
- soola vastavalt maitsele
- 150 ml sooja vett
- kuivatatud tilli
Koori kartulid, keeda pehmeks ning kurna. Sega kausis kaerakoor, õli, sool, vesi ja kuivatatud till. Lisa vedelik kurnatud kartulitele ning klopi kõik kohevaks pudruks.
Täidise jaoks:
- 2 suuremat porgandit
- 3 sibulat
- 3 küüslauguküünt
- 3 varsselleri vart
- 100 g hakksojamassi või 250 g kuivatatud läätsi (kui kasutad läätsi, keeda need enne magedas vees pehmeks)
- purk punaseid ube
- 400 ml tomatimahla
- 250 ml vett
- 1 tl karripulbrit
- 1-2 teelusikatäit soola (vastavalt maitsele)
- 3 tl palsamveiniäädikat
- 3 spl sojakastet
- pool tl kuivatatud tüümiani
- (paar tilka tabasco kastet)
- (paar spl kaerakoort)
PS! Kui kasutad hakksojamassi asemel läätsi, vähenda retseptis olevat vedelikukogust. Kuivatatud hakksojamass tõmbab väga palju vedelikku enda sisse, läätsed seda ei tee.
Samal ajal kui kartulid keevad, pane ahi 200C juurde kuumenema ning vala sügavamale pannile või paksema põhjaga potti mõni spl õli ning lisa tükeldatud sibulad. Samal ajal, kui sibulad praevad, koori ja riivi (jämeda riiviga) porgandid ning lisa praadivatele sibulatele koos tükeldatud varsselleri varte ja küüslauguga. Kuumuta paar minutit ning lisa 0,5 l vett. Hauta kaane all umbes 10 minutit. Lisa sojahakkmass või keedetud läätsed ning hauta 5 minutit. Lisa punased oad, tomatimahl, karripulber, sool, palsamveiniäädikas, sojakaste, tüümian ning soovikorral paar tilka tabascot ja kaerakoort. Sega kõik korralikult läbi ning kuumuta veel mõned minutid. Määri paksema põhjaga ahjupott või sügavam ahjuvorm õliga, aseta sinna kogu täidis ning kõige peale kartulipuder. Tee kahvliga pudru sisse ka natuke mustrit. Küpseta vormi ahjus 200C juures umbes 35 minutit. Lase enne serveerimist natuke jahtuda. Kõrvale sobib võrratult näiteks värske salat.