24. jaan 2015

Kreemjas läätse-juurviljakarri


See retsept sündis nii nagu sünnivad paljud minu retseptid - valmistan meile lihtsalt õhtusööki, aga söök saab nii hea, et pärast kirun, et koostisosi kirja ei pannud ja portsukest pildistamise tarvis alles ei jätnud. See viimane on eriti kerge juhtuma. Ning kuna ma pildistan ainult päevavalges, siis hommikuks pole õhtusöögist enam tihti jälgegi. Aga kui toit saab nii maitsev, teen seda rõõmuga uuesti ja uuesti.

See kreemjas läätse-juurviljakarri on tõeline rõõm kõhule ja maitsemeeltele. Ma üldse armastan väga juurvilju. Porgand, juurseller, peet ja kaalikas on minu menüüs väga tihti. Pealegi on need naeruväärselt odavad ja väga tervislikud. Siia karrisse läksid juurseller ja porgand, mis sobivad koos läätsedega suurepäraselt. Kreemja kastme valmistasin loomulikult päevalilleseemnetest. Karri saab hästi toitev tänu läätsedele ja päevalilleseemnetest kastmele. Maitselt on see hästi-hästi õrnalt hapukas ja meenutab väga klassikalist jogurtiga tehtud karrit. Juurseller koos vürtsidega lisab mõnusa maitsenüansi. Koos riisiga serveerituna on see üks suurepärane lõuna-või õhtusöök. Kui sulle meeldib värske koriander, siis see sobib ka siia roale väga hästi garneeringuks.



Valmistamisaeg: 10 minutit aktiivset, 30-40 minutit passiivset

Kogus: 4-6 inimesele

Koostis: 

Karri jaoks:

  • 3-4 sl õli
  • 2 sibulat
  • 3 keskmist porgandit
  • jupp juursellerit (umbes 200 g)
  • 1 sl karripulbrit
  • 1 sl ingveripulbrit või jupike värsket ingverit
  • 2 sl jahvatatud koriandrit
  • 200 g kuivatatud rohelisi või pruune läätsi
  • 1 l + 400 ml kuuma vett
  • 1 tl soola


Kastme jaoks:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 240 ml vett
  • 1 tomat
  • 2 sl õuna- või veiniäädikat
  • 2 küüslauguküünt
  • ½ tl soola
  • ½ sl sojakastet või tamarit 

Valmistamine:

Aja paksema põhjaga pott kuumaks ja vala sinna õli. Lisa hakitud sibulad. Prae paar minutit. Lisa porgandirattad ja kuubikuteks lõigatud juurseller. Sega ja prae minutike. Lisa kõik vürtsid, sega ja prae hetk veel. Lisa läätsed ja vesi. Keeda keskmisel kuumusel kaane all, kuni läätsed on pehmed (umbes 30-40 minutit).

Samal ajal valmista karri sisse käiv kreemjas kaste. Selleks keeda päevalilleseemneid 15 minutit. Kurna ja blenderda koos ülejäänud koostisainetega ühtlaseks kreemjaks kastmeks.

Kui läätsed on pehmed, lisa umbes teelusikatäis soola ja kogu kreemjas kaste. Sega hoolikalt läbi ja lase minut-paar podiseda. Serveeri karrit näiteks koos riisiga.



6 kommentaari :

  1. Mmm, tundub nii põnev, kindlasti proovin järele☺ Kas tomati blenderdasid ka ära, või see läks kuubikutena kastmesse?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitan soojalt proovida! Ja tomati blenderdasin muidu ära koos kastmega, aga usun, et sobib ka kuubikutena.

      Kustuta
  2. Super maitsev! see päevalilleseemne kaste oli nii tore ja maitsev üllatus :)

    VastaKustuta
  3. Tere, valmistasin seda rooga kolmandat korda ja kogematta tõi tütar poest varssellerit, otsustasime et ju siis sedasi peab ja valmistasime sellega. Super maitsev tuli! Suured tänud Sandra suurepärase retsepti eest:)!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei-hei! Oi, nii tore! Ja varsseller sobib ka kindlasti siia väga hästi! Pean ka proovima :)

      Kustuta