1. märts 2018

15 väga soodsat ja maitsvat taimset õhtusööki


Brrr...kas olete veel elus seal? Loodan, et külm ei ole talvest väsinud kehasid ja hingi maha murdnud! Tegelikult ma tean, et olete täitsa olemas, sest vastan siin igapäevaselt teie toredatele kommentaaridele. Ma just siin ühel päeval kirjutasin ühele ägedale kommenteerijale (hei, Kertu!), et praeguse külmaga ei taha isegi joogat teha, vaid ainult keras olla. Ta nimelt kiitis ühte mõnusat smuutiretsepti ja ütles, et see aitas tal talveväsimust leevendada. Lisaks kevadistele keha turgutavatele retseptidele on minu mõtted läinud ka rahakotisõbralikele toitudele. Peale igasuguseid pidustusi on hea jälle natuke kokku hoida ja samas hirmus hästi söönuks saada.

Mulle on alati soodsad retseptid hingelähedased olnud. Mul tekib vahel isegi hasart, et kui soodsa ja samas maitsva toidu ma luua saan. Sest miks peaks ülemäära kulutama, kui saab kokku hoida, aga samas mitte millegi arvelt. Seetõttu otsustasin teha jälle ühe väikese postituse, mis kogub kokku 15 suurepärast maitsvat taimset õhtusööki, mis on juhtumisi ka eriti soodsad ja samas mõnusalt toitvad. Need sobivad kuidagi eriti hästi praeguste külmade ilmadega. Ma loodan, et leiate siit mõne vana või uue lemmiku ja ega midagi, kui ootame koos kevadet :)


1) Magushapu Hiina kapsas. Siin on nii vähe koostisosi ja saab edukalt ära kasutada need tüütud Hiina kapsa kontsud, mis peale salati tegemist kappi nukrutsema jäävad. Serveeri näiteks riisi või tatraga.


2) Kodutehtud pasta. See on üks minu ja mu kallima kõigi aegade lemmikroogi. Me oleme seda nii-nii palju teinud ja söönud. Täiesti naeruväärselt odav ja maitsev. Lisaks ei lähe vaja mingit pastamasinat, vaid appi tuleb vana hea tainarull. Serveeri ükskõik millise kastmega. Meie lemmikkaste on selline: paar supilusikatäit oliiviõli, paar supilusikatäit sojakastet ja paar purustatud küüslauguküünt. Vispelda kõik kokku ja voila!


3) Täidetud soolased pannkoogid. Ehk Komm Morgen wieder. Need vahvad tegelased nõuavad natuke meisterdamist, aga ma luban, et tulemus on seda väärt. Kui ei viitsi pannkoogiümbrikutega jännata, võid need ka lihtsalt rulli keerata. Jumalikult maitsvad ja toitvad!


4) Küüslaugukartulid punaste ubadega. Jälle üks minu vana lemmik. Ikka rohke küüslauguga, sest seda viimast tuleks praegu sisse vohmida nii nagu poleks homset! Punaste ubade asemel võib ka teisi ube või kikerherneid kasutada. Hea kiire ja lihtne söök veel pealekauba!


5) Krõbedad kaalika-oapallid. Mis te arvate, mitu koostisosa siin on? Neli! Olgu, viis, kui arvestad soola. Aga ei tasu siin nüüd tähti närima hakata. Üks maitsvamaid mooduseid, kuidas vana head odavat ja tervislikku kaali ära kasutada. Serveeri näiteks kartulipudruga.


6) Supermaitsvad ja lihtsad läätsepallid. Siin tasub retseptinime usaldada. Jällegi ainult mõni koostisosa ja tulemuseks terve hunnik ülitoitvaid ja mahlaseid valgurikkaid pallikesi. Sobivad nii pasta kui ka kartuliga, nii valge kui ka punase kastmega. Külmalt on need eineleiva peale ka suurepärased!


7) Peedipunased kaerakotletid. Enamjaolt oskan ma õige koguse putru keeta, aga vahel jääb seda paras ports üle ka. Siis segan hommikuse pudru toore riivitud peedi, küüslaugu, natukese jahu ja soolaga läbi ning praen need maitsvad kotletid.


8) Taimne pasta Bolognese. Kui sul leidub kapis pakk tomatimahla ja kuivatatud sojagraanuleid, saad väga lihtsa vaevaga ühe kiire õhtusöögi valmistada.


9) Lihtne riis köögiviljade ja maapähkli-tomatikastmega. Juba ilma selle kastmeta on riis maitsev, aga koos on need eriti head. Vaja läheb riisi, sibulat, porgandit ja kapsast. Kastme jaoks on tarvis vaid soolapähkleid, tomatit ja vett. Mul on viimasel ajal kogu aeg riisi isu, nii-et pean kiiremas korras selle retsepti ette võtma!


10) Lihtne ja mahlane kartulivorm. Tegelikult on see kõige parem kartulivorm üldse. Alati tuleb ahjust lihtsalt imelist lõhna, kui see küpseb. Ikka sibul, kartul ja sutsuke muskaati levitavad seda hullutavat aroomi. Kui kasutad siin india pähklite asemel päevalilleseemneid, saad eriti odava toidu. Ja mis kõige parem - kartul ja kaste ühes!


11) Kapsa-peedi-õunahautis. See on just selline kosutav pada, mis sellise krõbeda talvega sobib. Ääretult soodne ja tõeliselt kosutav. Serveeri näiteks ahjukartulitega.


12) Krõbedad porgandikotletid. Ei saa üle ega ümber neist lihtsatest kotlettidest. Need on ühed kõige soodsamad taimsed kotletid siin lehel ja maitseainetest saad valida just need, mis kodus parasjagu olemas. 


13) Köögivilja-klimbisupp. Üks minu viimaste aastate lemmiksuppe. Klimbiteoks on põhimõtteliselt tarvis vaid jahu ja vett ning maitsva puljongi saab soodsatest köögiviljadest.


14) Hapukapsa-tomatisupp. See supike on tõeline talveunelm. Vitamiinirikas hapukapsas on koos tomatimahla ja kartuliga toitvaks leemeks keedetud. Odav ja maitsev!


15) Lihtne punase läätse ja köögiviljasupp. Minu hiljutine lemmik. Seda suppi saab suur potitäis ja see maitseb ka soojendatult nii hästi. Läätsed teevad leeme toitvamaks ka, nii-et tühja kõhtu ei pea kartma!

Soovid veel soodsaid retsepte? Mul on neid siin lehel üle saja! Mõnusat kokkamist :)