20. märts 2018

Kreemjas seene püreesupp


Mul endal praegu kõht koriseb ja hommikupuder podiseb, kui seda retsepti kirjutan. Aga ma ei suutnud enam oodata, sest see mõnusalt kreemjas ja siidine ja ülilihtne ja maitsev seenesupp on mul juba ammu ootel olnud. (Käisin nüüd vahepeal putru segamas ja keerasin kuumuse maha, et ta seal ikka parajalt paisuks, väga oluline info!) Mis veel? Aknast välja vaadates on täna selline pigem hallim ilm. Üldse mulle tundub, et märts on alati kuidagi raske kuu. Et oled juba talvest väsinud ja nagu piiluks kevad, aga samas on veel ikka täiesti talv. Olen siin viimasel ajal ehituspoes käies toataimi luusinud. Mind tavaliselt üldse ei kõneta toataimed, aga ju siis on roheluse vajadus nii suur. Eile taas ühes sellises poes olles märkasin, kuidas veel mitmed inimesed taimi uudistasid, ka mehed. Lõpuks üks vanem mees haaras pika valimise peale kollase nartsissipoti kaasa. Nii tore, mu meelest.


Nagu ikka ma olen mõelnud ja öelnud, et selleks, et see raskem varakevad üle elada, tuleb head toitu teha ja mõnusaid tegevusi leida. Päevavalgus on ka hästi oluline ja õnneks on seda nüüd juba palju rohkem. See teeb küll rõõmu! Viimasel ajal olen palju kartulitoite teinud. Selline tunne, et ainult kartulit söökski. Igas olekus. Ka siin supis on kartul täitsa olemas. Kui tavaliselt on püreesupis ka koort või piima, siis siin asendavad seda päevalilleseemned, mis koos supiga keedes ja pärast purustades mõnusalt rammusaks ja kreemjaks muutuvad. Märkasin ka, et kui suppi kuival pannil kergelt röstitud päevalilleseemnetega serveerida, on tulemus eriti ideaalne. Lisaks praadisin veel mõned seeneviilud kerge soolaga, mis sobisid ka hästi garneeringuks. Kreemjas supp tahab ikka mingit krõmpsu ka juurde. Mul sai nüüd puder valmis ja kaevun sööma. Mõnusat supitamist teile!


Aeg: 20 minutit
Kogus: neljale - viiele

  • 1200 ml keeva vett
  • 2 - 3 sl õli
  • 2 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 500 g värskeid šampinjone (soovi korral jäta paar seent praadimiseks, et hiljem kaunistada)
  • 1+2 tl soola
  • 60 g päevalilleseemneid
  • 450 g kartulikuubikuid (2 suurt kartulit)
  • näpuotsaga kuivatatud tüümiani
  • (2 - 3 sl maitsepärmi)

Valmistamine:

Pane vesi kannuga keema. Samal ajal aja paksema põhjaga pott kuumaks. Vala sinna õli ja lisa hakitud sibulad. Prae paar minutit. Lisa hakitud küüslauguküüned ja prae minutike. Lisa viilutatud šampinjonid ja teelusikatäis soola. Prae paar minutit. Lisa päevalilleseemned, kartulikuubikud, tüümian ja keev vesi. Sega ja lase umbes 15 minutit podiseda. Vahepeal võid lisada veel 1 - 2 tl soola. Keeda, kuni kartul on pehme. Maitse leent ja lisa veel vajadusel soola ja soovi korral maitsepärm. Keera kuumus maha ja püreesta supp kannmikseri (saab eriti kreemjas) või saumikseriga. Serveeri näiteks röstitud päevalileseemnete ja praetud seeneviiludega.