20. apr 2014

Krõbedad porgandikotletid


Pean ennast jälle kordama: ühed parimad retseptid on soodsad ja sünnivad hetkel kodus leiduvatest toiduainetest. Nii ka nende maitsvate porgandikotlettidega. Porgandeid, purk ube ja jahu mul ikka kodus leidub. Nii saigi kartulipudru kõrvale maitsvad kotletid praetud. Loomulikult saab siin maitseainetega mängida ja lisada neid, mida parasjagu on või mille järele isu. Kuna väga sageli küsitakse minu käest ka nõu taimsete kotlettide praadimisel, siis leiad peale retsepti ka väikese meelespea mõne aja jooksul välja kujunenud nipiga.

13 - 15 keskmist kotletti

Valmistamisaeg: 30 minutit.

  • 2 suurt porgandit (umbes 200 g)
  • 400 g purk (valgeid) ube või muid purgiube
  • 1 sibul
  • 3/4 tl kuivatatud rosmariini
  • 3/4 tl kuivatatud tüümiani
  • 1/2 tl jahvatatud vürtskööment
  • 1/2 tl karripulbrit
  • 1 tl soola
  • 80 g täistera nisujahu või kaerajahu
  • praadimiseks õli (mina kasutan päevalilleõli)

Pese porgandid (koorima ei pea) ja riivi jämeda riiviga. Lisa kurnatud ja loputatud purgioad, peeneks hakitud sibul ja kõik maitseained. Mudi  ja pigista kätega, kuni oad on purustatud ja kõik ained segunenud. Lisa jahu ja sega veel kätega. Aja pannil õli kuumaks. Vormi kotletid ja küpseta, kuni mõlemalt poolt krõbedad. Serveeri näiteks eineleiva peal, burgeri vahel, kartulipudru, pasta, tatra või riisiga.




Väike meelespea taimsete kotlettide valmistamisel:

  • õli peab pannil olema korralikult kuum, enne kui kotletid sinna praadima asetad (ja õliga ei tasu koonerdada)
  • kotlet peab olema ühelt poolelt piisavalt krõbe ja küpsenud, enne kui hakkad teda ümber keerama
  • kasuta kotlettide keeramiseks võimalikult õhukest pannilabidat
  • kui kotletid ei taha üldse kokku jääda, lisa kotletitainasse veel mõnda jahu või riivsaia
  • kotlette ei tasu peale praadimist üksteise peale asetada, siis nad kipuvad seistes lödimaks minema
  • taimse kotleti põhiretsept: siduja (nt. purk ube, keedetud kaunviljad, mõni viljapuder või näiteks linaseemnejahu segatud natukese veega) + maitseained + köögiviljatükid või riivitud köögiviljad + jahu või riivsai
  • mulle meeldivad kõige rohkem praetud kotletid, aga enamus kotlette saab küpsetada ka ahjus. Soovi korral pintselda neid eelnevalt natukese õliga.

Kotletitainas
Kotletid ja pasta päevalilleseemne-apelsinikastmega

19 kommentaari :

  1. mmm.. kõht läheb tühjaks su retsepte vaadates :)

    VastaKustuta
  2. Kas kikerhernestega võiks ka sama retsepti järele proovida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Usun, et ka kikerherned sobivad siia retsepti väga hästi!

      Kustuta
    2. Tegin siiski esialgu valgete ubadega, maitsesid võrratult! Sõime tatra ja jogurtikastmega. Suure kikerhernesõbrana proovin järgmisel korral siis selle retsepti nendega ka järgi. Aitäh retsepti eest, Sandra!

      Kustuta
    3. Nii-nii tore, et maitses!! :)

      Kustuta
    4. proovisin just kikerhernestega. Ülihea tuli!

      Kustuta
    5. Oh, seda on väga hea teada, Diana!

      Kustuta
  3. Tegin eile neid kotlette, ülimaitsvaid tulid välja.. Pooled sõin ära kohe, kui nad valmis said. :)

    VastaKustuta
  4. Tere, suur aitäh oma imetoreda retseptikogu eest, mida nii lahkelt meiega jagate! Tekkis selline küsimus, et kas riivitud kaalikaga saaks ka teha kotlette, porgandi asemel või lisaks riivitud porganditele? kõike head!
    Silvia

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Silvia, aitäh heade sõnade eest! Riivitud kaalikas sobib neisse kotlettidesse väga hästi. Tegelikult väga paljud köögiviljad sobivad siia, see on üsna universaalne retsept.

      Kustuta
  5. Jällegi üks suurepärane retsept teilt! Taigna tegin üks-ühele, kuid kuna mul külmkapis oli üks punt värsket koriandrit seismas, siis asendasin kuivatatud maitsetaimed värkse koriandriga ning tulemus sai imemaitsev. Väga-väga head falafeli-laadsed kotletid tulid, mida sõime hapukoorega. Roog läheb kindlasti kordamisele ning siis juba topeltkogusega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super seda lugeda! Nii-nii tore, et maitses. Ja koriander sobib kindlasti suurepäraselt siia.

      Kustuta
  6. Tõesti väga maitsvad. Kuna väldin nisujahu, asendasin tatrajahuga, töötas ideaalselt. Olen vaimustuses! Aitäh hea retsepti eest! Anu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore, et maitses! Ja tatrajahu sobib kindlasti ülihästi.

      Kustuta
  7. Soodne, lihtne ja väga maitsev - läheb kindlasti kordamisele :)

    VastaKustuta
  8. Küll on tore, et maitses, Keiu! :)

    VastaKustuta

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly