20. apr 2014

Krõbedad porgandikotletid


Pean ennast jälle kordama: ühed parimad retseptid on soodsad ja sünnivad hetkel kodus leiduvatest toiduainetest. Nii ka nende maitsvate porgandikotlettidega. Porgandeid, purk ube ja jahu mul ikka kodus leidub. Nii saigi kartulipudru kõrvale maitsvad kotletid praetud. Loomulikult saab siin maitseainetega mängida ja lisada neid, mida parasjagu on või mille järele isu. Kuna väga sageli küsitakse minu käest ka nõu taimsete kotlettide praadimisel, siis leiad peale retsepti ka väikese meelespea mõne aja jooksul välja kujunenud nipiga.

13 - 15 keskmist kotletti

Valmistamisaeg: 30 minutit.

  • 2 suurt porgandit (umbes 200 g)
  • 400 g purk (valgeid) ube või muid purgiube
  • 1 sibul
  • 3/4 tl kuivatatud rosmariini
  • 3/4 tl kuivatatud tüümiani
  • 1/2 tl jahvatatud vürtskööment
  • 1/2 tl karripulbrit
  • 1 tl soola
  • 80 g täistera nisujahu või kaerajahu
  • praadimiseks õli (mina kasutan päevalilleõli)

Pese porgandid (koorima ei pea) ja riivi jämeda riiviga. Lisa kurnatud ja loputatud purgioad, peeneks hakitud sibul ja kõik maitseained. Mudi  ja pigista kätega, kuni oad on purustatud ja kõik ained segunenud. Lisa jahu ja sega veel kätega. Aja pannil õli kuumaks. Vormi kotletid ja küpseta, kuni mõlemalt poolt krõbedad. Serveeri näiteks eineleiva peal, burgeri vahel, kartulipudru, pasta, tatra või riisiga.




Väike meelespea taimsete kotlettide valmistamisel:

  • õli peab pannil olema korralikult kuum, enne kui kotletid sinna praadima asetad (ja õliga ei tasu koonerdada)
  • kotlet peab olema ühelt poolelt piisavalt krõbe ja küpsenud, enne kui hakkad teda ümber keerama
  • kasuta kotlettide keeramiseks võimalikult õhukest pannilabidat
  • kui kotletid ei taha üldse kokku jääda, lisa kotletitainasse veel mõnda jahu või riivsaia
  • kotlette ei tasu peale praadimist üksteise peale asetada, siis nad kipuvad seistes lödimaks minema
  • taimse kotleti põhiretsept: siduja (nt. purk ube, keedetud kaunviljad, mõni viljapuder või näiteks linaseemnejahu segatud natukese veega) + maitseained + köögiviljatükid või riivitud köögiviljad + jahu või riivsai
  • mulle meeldivad kõige rohkem praetud kotletid, aga enamus kotlette saab küpsetada ka ahjus. Soovi korral pintselda neid eelnevalt natukese õliga.

Kotletitainas
Kotletid ja pasta päevalilleseemne-apelsinikastmega

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...