8. mai 2018

15 kerget ja helget suvist retsepti

Maikuu on minu arust üks aasta ilusamaid kuid. Mis veel eriti hea - vähemalt mai algusepoole pole veel sääski. Praegugi, kui selle postituse jaoks retsepte valisin, pidin vahepeal pausi tegema, et trepi peal istuda ja päikest võtta. Juuni on tihti juba selline klassikaline Eesti suvi ehk talv sääskedega. Kuna meid kostitati see talvehooaeg üsna pikalt krõbedamate ilmadega, siis on ehk lootust ka soojemale suvele? Sellisel puhul tulevad appi need imeliselt maitsvad, kõhule kerged suvised retseptid, mis kuluvad palavate ilmadega kindlasti marjaks ära. Grillitoidud, marinaadid, külmsupid, salatid, dipikastmed, pirukad ja muidugi suvine hitt - rabarberikook. Kas siin on ka mõni sinu lemmik?


1) Külm peedisupp. See kosutav külm supike on valmistatud isetehtud india pähkli "keefiriga", mis oma keerulisest nimest hoolimata valmib tegelikult minutitega. Tee potitäis suppi valmis ja hoia seda külmkapis. Kosutav, jahutav ja toitev supp on kohe palaval ilmal käepärast (loe: suupärast).


2) Kiire külmsupp tomatist. Järjekordne jahutav soolane märjuke, mis on põhimõtteliselt hispaanlaste gazpacho. Lihtsalt surista kogu värske kraam supiks ja säilita jahedas. 


3) Lihtne soe valge kaste. Hästi kiire ja maitsev kaste, mis sobib väga hästi näiteks värskete kartulite juurde. Täiesti gluteenivaba ka. Kui sa pole kookosefänn, kasuta kookospiima asemel 400 ml taimset koort (minu lemmik on Planti kaerakoor).


4) Kukeseenekaste. Täielik kuldne klassika, millest ei saa üle ega ümber. Kui oled seenefänn nagu mina, siis see kastmeretsept tasub ligiduses hoida.


5) Külm tomati-kurgi-tofukaste. Kuumal päeval on tihti isu hoopis külma kastme järele. See värskendav kaste/salat meenutab natuke kodujuustul põhinevaid kastmeid. Tofu võib ka täitsa ära jätta ja ikka saab tulemus maitsev.


6) Kreemjas riisinuudlisalat praeseentega. Mul on nii meeles see aasta, kus ma põhimõtteliselt terve kevade ja suve sellest salatist toitusin. See on lihtsalt nii hea! Pealegi valmis toit imelihtsalt, mis on suvel eriti oluline. Kes see ikka viitsib lihtsa lõunasöögi nimel ilusa ilmaga tunde köögis vaaritada?


7) Pannišašlõkk. Üks parimaid taimseid šašlõkke. Nii vihmaste kui ka päikseliste ilmadega. Tõeliselt maitseküllane ja rikkalik. Sobib suvisele söögilauale valatult pea kõige juurde. Kindlasti maitsev ka vrappide vahel rohke värske salatiga.


8) Suitsused grillitud porgandi hot-dogid. Kuidas muuta tavaline porgand ekstraheaks? Keeda, marineeri ja grilli. Koheva koduküpsetatud saia vahel on see suitsune porgand koos kreemja kikerhernesalatiga midagi imelist.


9) Rabarberi-ürdimarinaad. Miks mitte rabarber marinaadi susata? On ju see suvel ehk grillihooajal kohe käepärast. Tegemist on ühe universaalse marinaadiga, mis sobib väga paljude köögiviljade ja ka seente marineerimiseks. 


10) Kukeseene-suvikõrvitsapitsa. Suurepärane ampsukas, mis ühendab hooaja kaks lemmikut. Põhi valmib minutitega ilma pärmita ning jääb mõnusalt õhuke ja krõbe. Kate on jällegi mahlane ja maitsev. Sobib serveerida nii soojalt kui ka külmalt!


11) Sibula-hernepirukas (gluteenivaba). Värskete hernestega saab pirukas kohe kindlasti eriti maitsev. Kui sa aga hernefänn pole, asenda need hoopis näiteks hakitud suvikõrvitsa- ja tomatikuubikutega. Ikka saab üks imehea pirukas, mis sobib nii õhtusöögiks kui ka piknikule.


12) Kartuli ja porgandi juustukaste. Ma teen seda kastet aasta jooksul vist küll gallonite viisi. Tavaliselt ikka pasta, pitsa või lasanje peale, aga tegelikult on see ülim ka külmalt dipikastmena!


13) Banaanijäätis. ÜKS (!) koostisosa ja nii palju head kraami! Lõpuks mõni hea asi, mis on samal ajal ka tervislik ja nüüd sobib kasvõi hommikusöögiks jäätist vitsutada.


14) Toorpõhjal puuviljatort kookosvahukoorega. Kui sa veel ei oska, siis selle retseptiga õpid tegema nii toorkoogi põhja (gluteenivaba, suhkruvaba) kui ka kookosvahukoort. Lisa veel rohkelt hooajalisi marju ja puuvilju ning maiusta terviseks!


15) Imeline rabarberikook. Ei saa mitte unustada retsepti, mida alati terve talve ootan! Kohe, kui rabarberid valmima hakkavad, varun kookoshelbeid, et seda suurepärast kohevat kooki küpsetada!

Et suvi on ka suvikõrvitsahooaeg, siis selleks puhuks on mul pühendatud lausa eraldi postitus. KLIKI SIIA!