24. apr 2018

Sibula-hernepirukas (gluteenivaba)


Aprillikuu on täitsa mõnus olnud. Loomulikult panime juba ükspäev grilli huugama ja kärsatasime head-paremat taimset. Pärast oli kõht nii kurguni täis, et pidime ühe pikema jalutuskäigu ette võtma. Loodus pressib üldse praegu uksest ja aknast sisse. Muidu hakkasid igal hommikul päiksetõusuga mesimummud tuppa tungima. Neil vaesekestel pole veel võililled valmis. Panin neile prooviks natuke suhkrut välja ja asi lahenes. Kuulsin ainult mumme korraks väljas tulemas ja mõne aja pärast minemas. Võib-olla kujutan seda ette, aga suhkur lahendas nende sissetungi. 

Ahjaa, hüppan nüüd ühelt teemalt teisele, aga kes Neoandertalsi livet ei jõudnud vaatama, siis tänu toredale Antonile Moskvast sai peaaegu terve meie kontsert hea kvaliteediga ka videolindile. Nii-et kes tahab mind trummeldamas näha, siis video on siin. Kindlasti tasub kuulata kõlaritega, mis bassi tunnistavad. Video lõpus saab pidu ka! 




Ekstreemmetalist nüüd tagasi piruka juurde. See on tegelikult üks hästi universaalne gluteenivaba piruka retsept. Ma üldse ei salli tainaid, mida peab rullima, seetõttu olen ma eriti rõõmus, et selle piruka tainas valmib hästi lihtsalt. Vaja ainult vajalikud koostisained kokku segada ja vormi valada. Ei mingit rullimist! Kindlasti tasub siin kasutada toortatrajahu, mitte röstitud tatra jahu. Olen aru saanud, et mõnikord aetakse need omavahel segamini. Toortatrajahul on hoopis mõnusam ja neutraalsem maitse ning see käitub ka jahuna paremini. No on selline viisakas kohe. Mina kasutasin pildil oleva piruka jaoks tumedat toortatrajahu, sest hele oli just parasjagu poest otsas. Aga soovitan ikkagi heledat kasutada. Tumedaga jäi väga hea, aga pigem natuke karusem.

Mis kõige parem - pirukakatteks on siin nii palju erinevaid võimalusi! Kui sind sibula-hernekate ei kõneta, siis asenda herned hoopis suvikõrvitsa ja tomatiga. Kindlasti on siin mänguruumi ja saad kasutada just endale meelepärast. Kuigi ütlen ausalt, et see sibula-hernekate sobib kuidagi eriti hästi kergelt pähklise tatrapõhjaga. Meil oli see pirukas nii populaarne, et kadus paari tunniga. Meenutab see natuke quiche'i, aga on tunduvalt lihtsam valmistada. Ideaalne ka piknikule või talguteks!


PS! Kui sul ei ole võimas kannmikser, siis päevalilleseemne kreemi jaoks leota seemneid paar tundi või keeda 15 minutit enne purustamist.

Aeg: 45 minutit
Kogus: 24 cm koogivormi täis, 12 - 16 lõiku

Põhi:

  • 150 g heledat toortatrajahu (selle puudumisel sobib ka tume ning võib proovida ka kaerajahuga)
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 väikese kuhjaga sl kartulitärklist
  • ½ tl soola
  • 50 g päevalilleseemneid
  • 50 ml õli
  • 150 ml vett
  • 1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat

Päevalilleseemne kreem:


Sibula-hernekate:

  • 3 - 4 sl õli
  • 3 suurt sibulat
  • 200 g rohelisi külmutatud või värskeid herneid
  • 3 suurt küüslauguküünt
  • 1 tl soola

Pane ahi 180-kraadi peale kuumenema. Määri ümmargune koogivorm õliga. Vispelda toortatrajahu küpsetuspulbri, kartulitärklise, soola ja päevalilleseemnetega läbi. Teises kausis vispelda õli, vesi ja äädikas omavahel. Samal ajal valmista päevalilleseemne kreem. Selleks purusta kõik kreemi koostisained, kuni tekib ühtlane kreem. Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibul. Prae mõni minut, kuni sibulad on juba natuke tumedamad kuldpruunid. Lisa herned, hakitud küüslauguküüned ja sool. Prae veel paar minutit. Lisa päevalilleseemne kreem ja kuumuta minutike.

Kui ahi on kuum, sega jahusegu märja seguga. Kui tainas tundub liiga tihke ja raske segada (see võib juhtuda just tumedat jahu kasutades), lisa veel kuni 100 ml vett. Vala tainas koogivormi. Määri õrnalt peale sibula-hernekate ja küpseta pirukat vähemalt 25 minutit, kuni ääred on kuldpruunid ja krõbedad ja põhja alt on ka pirukas tugevam. Lase enne lahti lõikamist natuke jahtuda. Soovi korral kaunista värske tilliga.