20. aug 2017

10 parimat suvikõrvitsaretsepti


Just kokkasin meile suure potitäie suvikõrvitsa-seene-tomatipastat ja mõtlesin, et võiks siia ka väikese kogumiku suvikõrvitsaretseptidest teha. Sest hetkel leidub neid suurepäraseid rohelisi kaikaid palju ja igasugused mõtted, kuidas neid võimalikult maitsvalt ära kasutada, on loodetavasti teretulnud. Praegu läheb mul suvikõrvits pea iga toidu sisse. Eriti armastan teha pastasid ja karrisid.


Näiteks tänase pasta jaoks pruunistasin poti põhjas õlis sibula, lisasin suvikõrvitsakuubikud ja hakitud seened ning lasin veel praadida. Siis küüslauk, tšilli, sool, pipar ja pakk gluteenivaba pastat (Panzani on parim!). Siis valasin sinna samma makaronide peale keeva vee ja lasin kaane all podiseda, kuni pasta peaagu pehme. Kõige lõpus lisasin hakitud tomatid ja ürdid ning kuumutasin veel paar minutit. Portsu peale niristasin veel kvaliteetset külmpressi oliiviõli (näiteks Isul) ja pärmihelbeid. Nii maitsev, suvine ja kiire!


Aga asume nüüd nende kümne toreda suvikõrvitsaretsepti juurde, mis ma aja jooksul olen taimetoit.ee lehele meisterdanud. Loodan, et leiate siit mõne hea mõtte ja võtate suvikõrvitsahooajast maksimumi! Ning kui on vaja veel ideid, kuidas värskeid aedvilju parimal viisil ära kasutada, kiika ka SEDA postitust!



1) Tagliatelle pasta suvikõrvitsa ja tomatiga. Sellist pastat valmistan ma põhimõtteliselt terve suve erinevates versioonides. Suvikõrvits ja tomat on nagu sukk ja saabas, nad ainult täiustavad üksteist. Loomulikult võid tagliatelle asemel ka muu kujuga pastat kasutada. Hea kerge toit ning mõnus vaheldus rammusatele koorepastadele.


2) Suvine aedviljakarri. Tõeliselt universaalne retsept, kus saad ära kasutada pea kõiki saadaolevaid värskeid aedvilju. Rammus kookospiim ja valgurikkad kikerherned teevad roa toekamaks. 


3) Koorene pajaroog suvikõrvitsa ja tšilliubadega. Mõnusalt vürtsikas pada, mis sobib nii kartuli, pasta, tatra kui ka riisi juurde. 


4) Maapähkli-köögiviljakarri. Tõeliselt rammus toit maapähklivõi fännidele! Siin saab lisaks suvikõrvitsatele ära kasutada ka baklažaani ja rohelisi herneid. Sobib eriti hästi koheva basmati riisiga.


5) Juustune makaroni-suvikõrvitsavorm. Selles tõeliselt hõrgus ja rammusas pastaroas saab käiku lasta lausa terve kilo suvikõrvitsat! Kookospiima ja maitsepärmi kooslus teeb toidu mõnusalt juustuseks. Maitsepärmi võid soovi korral ka ära jätta ning roog saab ikka maitsev.


6) Oa-suvikõrvitsakotletid. Täielik klassika ja siiani ühed minu kõige lemmikumad taimsed kotletid. Valmistan neid aastaringselt. Suvikõrvitsakuubikud muudavad need kotletid eriti mahlaseks ja maitsvaks. Sobivad nii burgeri vahele kui ka kartuli kõrvale.


7) Kukeseene-suvikõrvitsapitsa. Hullutavalt hea küpsetis, kus saavad kokku kaks hooajalemmikut - kukeseened ja suvikõrvits. Parim on see, et pitsapõhi valmib kiirelt ja ilma pärmita.


8) Sojakastmes praetud suvikõrvitsarattad. Tegelikult on suvikõrvitsarattad ka lihtsalt soola ja pipraga praetult head, aga kui tahad midagi erilist ja eriti maitsvat, siis tuleb appi sojakaste. Maitsekad rattad sobivad imeliselt leiva peale või toidu kõrvaseks.


9) Suvikõrvitsaroog sinepiseemnetega. Üks hästi vana, aga lihtne ja hea retsept. Riivitud suvikõrvits koos tomati, sibula ja sinepiseemnetega saab podistatud väga maitsvaks toiduks. Sobib hästi taas pea kõige kõrvale.


10) Läätsepirukas. Taas üks iidne retsept, mida ma olen elu jooksul lugematul arvul valmistanud. Mis oleks see toitev ja maitsev läätsepirukas ilma suvikõrvitsata? Viimane annab siin kõvasti mahlasust. 

Loodan, et saite paar toredat mõtet ja andke ikka teada, kui siit midagi head kokkate. Seda on alati suurim rõõm lugeda! :)

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar