19. juuli 2016

Rabarberi-ürdimarinaad ja vürtsikas tomati-küüslaugumarinaad


Suvi on täies hoos ja üks suuri suve võlusid on väljas grill suitsema panna ja vahelduseks hoopis õues kokata. Ma olen aastate jooksul erinevate marinaadidega katsetanud. Lõpuks aga jõudsin nende kahe retseptini, millega ma täiesti rahul olen. Need lihtsalt toimivad ja kõik maitsed on paigas. Ei ole hapu, ei ole magus, ei ole mage. On hoopis magus-hapu ja hästi maitsekas. Sest marinaadil olgu maitsed pigem julgemad. Kuna rabarber veel lokkab, siis tahtsin ka seda marinaadis katsetada. Sobis ülihästi! Neid marineeritud pisikesi rabarberitükke oli isegi niisama mõnus näksida. Lisaks rändas rabarberi-ürdimarinaadi veel hunnik ürte. Kui sul leidub värskeid ürte, võid hoopis neid kasutada. See ürdine magus-hapukas marinaad sobib väga hästi näiteks suvikõrvitsa, lillkapsa, paprika, seente, sojakotlettide, tofu, maisi ja sibula marineerimiseks.


Teine marinaad on vürtsikas tomati-küüslaugumarinaad. Ja tõepoolest ikka mõnusalt vürtsikas! Tulisust lisab siin vana hea tabasco. Lisaks annab maitset hakitud küüslauk ja tomatimahl. Mina marineerisin selle sees baklažaani ja need kaks sobisid ideaalselt. Muidugi võib selle vürtsika marinaadi sees hoida ka kõiki teisi köögivilju, seeni ja sojatooteid. 

Mõlemas marinaadis kasutasin maitsete tasakaalustamiseks suhkruroosiirupit. Minu arust on see suvel suurepärane abimees. Lisaks marinaadidele, sobib see hästi ka salatikastme valmistamiseks. Siirup seguneb kohe ja hamba alla ei jää suhkruteri krõmpsuma. Järelejäänud marinaad(ide)st ja grillijääkidest saad ühe mõnusa taimse seljanka podisema panna!

Loodan, et leiad siit endale meelepärase marinaadi ja saad järgmise grillimise eriti maitserikkaks muuta! :)

Need marinaadid ilmusid ka 16.juuli Postimees Arteris.


Rabarberi-ürdimarinaad

Kogus: ½ kg toiduainete marineerimiseks

  • 50 ml oliiviõli 
  • 2 sl roosuhkrusiirupit või pruuni suhkrut 
  • 30 ml palsamiäädikat 
  • 30 ml sojakastet või tamarit
  • 1 tl soola 
  • 1 sl kuivatatud punet või paar sl värsket 
  • 1 sl kuivatatud basiilikut või paar peotäit värsket 
  • 1 sl kuivatatud tüümiani või paar sl värsket 
  • ½ sl kuivatatud rosmariini või paar sl värsket
  • 100 g peeneks hakitud rabarberit (kooritud rabarberist) 
  • 1 punane sibul (peeneks hakitud) 

Vispelda kõik koostisosad läbi. Lisa endale meelepärane taimne kraam, mida soovid marineerida ja pane kogu kupatus ööks või mõneks tunniks kilekotti ja külmkappi.


Vürtsikas tomati-küüslaugumarinaad

Kogus: ½ kg toiduainete marineerimiseks

  • 50 ml oliiviõli 
  • 2 sl suhkruroosiirupit või pruuni suhkrut 
  • 120 ml tomatimahla 
  • 2 tl tabascot 
  • 2 tl soola 
  • 5 suurt küüslauguküünt 

Vispelda kõik koostisained läbi. Lisa endale meelepärane taimne kraam, mida soovid marineerida ja pane kogu kupatus ööks või mõneks tunniks kilekotti ja külmkappi.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar