12. juuli 2016

Lihtne soe valge kaste kookospiimast


Kookospiim on mul alati kodus olemas. Pean siinkohal mainima, et mulle kookospiimaga tehtud toidud väga meeldivad ja õrn kookosemaitse ei häiri üldse. Küll aga ei meeldi mulle üldse see maik, mis on rafineerimata kookosrasval. Mul seisab siiani poolik purk riiulis ja heal juhul kasutan seda nahale määrimiseks. Hiljuti ostsin ka ühe mahlajäätise, mis oli troopilise mekiga ja seal oli samuti seda spetsiifilist kookosemaitset tunda. Esimest korda elus viskasin ma pool jäätist minema! Juba see lõhn on mulle vastukarva. Samas kookospiimaga tehtud toidud meeldivad mulle väga. Selline kiiks. Märge endale: pean kindlasti proovima ka rafineeritud kookosrasva.

Niisiis on mul alati mitu purki kookospiima olemas ja enamuse ajast varun neid siis, kui need parasjagu soodusmüügil on. Osad kookospiimad on üle mõistuse kallid. Ja osad on üle mõistuse x-aineid täis. Olen hiljuti avastanud ka paar kookospiima, mis sisaldavadki ainult kookost ja vett. Kookosvahukooreks on endiselt parim Santa Maria lillas purgis variant. Aga kõigeks muuks sobib see, mis parasjagu soodsam või koostisainetelt meelepärasem. 

Meie metsatares on tihti mõni karri podisemas ja mul on selleks puhuks ka suur purgitäis head basmati riisi või riisinuudleid varutud. Ka täna on mul plaanis üks karriroog keeta. Sisse rändavad sinna kindlasti ema saadetud suvikõrvitsad ja muu, mis parasjagu kodus saadaval. SIIN on häid karriretsepte. 

Küll aga olen ma mitmel korral kookospiimast ka tavalist valget kastet valmistanud. Tulemus on lihtsalt suurepärane! Rammus, maitsekas, kuidagi tuttav ja turvaline, aga samas nii eriline. Mahedat maitset tasakaalustab siin sutsuke sidrunimahla, sügavust lisab maitsepärm. Kui sul viimast kodust ei ole, võid selle ka ära jätta, aga soovitan soojalt. Kaste ise valmib 5-minutiga, sisaldab ainult viite koostisosa ja sobib nii hästi keedukartuli või kartulipudru juurde. 


Valmistamisaeg: 5 minutit

Kogus: neljale

  • 400 g purk kookospiima
  • ½ - ¾ tl soola
  • näpuotsaga purustatud musta pipart
  • ½ sl sidrunimahla
  • 2 sl maitsepärmi ehk pärmihelbeid

Valmistamine:

Sega kõik koostisosad kastrulis läbi ja keeda 4 - 5 minutit keskmisel kuumusel. Kaste seistes sutsuke ka pakseneb.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar