26. sept 2018

10 maitsvat ja kosutavat suppi


Kuidas teie sügise algus läinud on? Ma olen siin vaikselt oma projekte nokitsenud teha, mitmeid taimetoidukoolitusi läbi viinud, häid sarju vaadanud ja nii palju Civilization 5-te mänginud, et näen päriselus ka juba, millisele aasale saaksin oma asunikud saata ja millisele ruudule oleks kõige parem tank paigutada. Eile käisin pikal päikselisel rattasõidul ja see oli imeline. Puud hakkavad juba värvi muutma ja minu arust on see looduses kõige ilusam aeg aastas. Kui ma koolis käisin, siis ma sügist üldse ei armastanud, nüüd on see mu lemmikuks saanud. Üldse on värske õhk ja päevavalgus nii olulised, et püüan ennast ikka rohkem välja vedada. (Nüüd istun raudselt jälle arvuti taga ja mängin Civi, nii et silmad punased). 

Selliste tuuliste ja vihmaste sügisilmadega nagu täna, pakuvad rõõmu aga kosutavad soojad taimsed supid. Valisin enda retseptivaramust 10 parimat supikest ja kindlasti on siin ehk mõni sinu vana lemmik aga äkki leiad ka midagi uut? Enamus nendest suppidest säilivad rahulikult paar-kolm päeva ka külmkapis ja neid on hea kiire nälja korral üles soojendada. Igatahes mõnusat supitamist ja nautigem sügist!


1) Lihtne punase läätse ja köögivilja supp. Tõesti üks väga-väga lihtne supp, kus punased läätsed ja kodused köögiviljad keevad kokku toekaks leemeks.


2) Taimne "lõhe"supp. Tahaksid proovida midagi hoopis teistsugust? Igatsed meremekki? Proovi seda kreemjat rohke tilliga maguskartuli ja nori suppi.


3) Kreemjas seene püreesupp. Ma ei ole suurim püreesupifänn, aga seda siidist seenesuppi sööksin iga kell. Eriti hästi sobib kreemjat kausitäit serveerida kergelt röstitud päevalilleseemnete, praeseene viilu ja natukese oliiviõliga.


4) Vürtsikas nuudlisupp seentega (Nepali thukpa). Mul on au öelda, et see minu tehtud supifoto on uues Lonely Planeti raamatus Nepali toidu peatükis uhkelt illustreerimas. Kui sa soovid sellist vana head nuudlisuppi luristada, siis see vürtsikas köögivilja ja seene supp on väga hea valik!


5) Seeneseljanka. Ideaalne supp sügisesse! Ajatu kooslus tomatisest kerge sidrunimekiga leemest, toekatest kartulitest, rohkest sibulast ja krehvtistest oliividest. Seened sobivad siia hästi liha asemele, aga võid soovi korral ka taimseid viinereid või taimset grillsoja kasutada!


6) Köögivilja-klimbisupp. Kas on keegi veel, kes väiksena klimpe nähagi ei tahtnud ja nüüd on klimbisupp üks lemmikuid? Igatahes minu arust on see tilline ja küüslaugune köögiviljapuljong koos kartulite ja mõnusalt pehmete klimpidega üks kosutavamaid suppe ajaloos.


7) Maguskartuli ja riisinuudli supp valgete ubade ja brokoliga. Selline hästi tervislik supileem, kus pole õnneks ka maitsest puudu. Maguskartul ja tomat koos annavad puljongile just paraja tasakaalu ja oad teevad supi toitvamaks.


8) Läätse-kaalikasupp sidruniga. Esmapilgul võib tunduda üsna veider kooslus, aga see on nii-nii maitsev supp, et soovitan seda pea igal pool. Kui ei ole veel proovinud, siis usu mind - tasub!


9) Hapukapsa-tomatisupp kartuliga. Tavaliselt keedetakse hapukapsasuppi odrakruupidega, aga mulle meeldib kartuliga variant kohati isegi rohkem. Eriti selline tomatine versioon. Hapukas ja kosutav! Eriti hea koos kääru musta leivaga.


10) Peedi-läätsesupp. Natuke karusemad rohelised või pruunid läätsed sobivad eriti hästi just punasema leemega suppidesse. Siin peedisupis moodustavad nad magusa peedi ja krõmpsu marineeritud kurgiga ülihea koosluse!

LISAKS:


Tahad koduse supi juurde ka koduseid kohevad mitmeviljakukleid? Proovi minu ema suurepärast retsepti!


Mõni supp kohe karjub hapukoore järele? Appi tuleb päevalilleseemnetest tehtud hapukoor!