11. jaan 2017

Vürtsikas nuudlisupp seentega (Nepali thukpa)


Just praegu sõin jälle portsu seda kosutavat nuudlisuppi. Kas saab sellise krõbeda talveilmaga midagi veel paremat olla? Ilmselgelt on mul juba väike Nepali reisi palavik, sest 20.märts on Tallinna Lennujaamast start! Kui tahad kampa tulla, siis pole veel hilja, sest reisil on veel mõni vaba koht. Soovitan soojalt võimalusest kinni haarata ja tulla meiega imelist Nepali läbi taimetoidu avastama! Rohkem infot SIIN ja Faceoobki üritus SIIN.


Aga räägime lähemalt sellest supist. Tahtsin ennast kurssi viia tuntuimate Nepali toitudega ning thukpa ehk vürtsikas nuudlisupp kumas igalt poolt läbi. Sellest supist on nii palju erinevaid versioone aga põhikoostisosad on samad - õli, küüslauk, vürtsid, nuudlid, köögiviljad ja maitseroheline. Lõin oma versiooni ja jäin tulemusega väga rahule. Parajalt vürtsika (aga mitte liialt) köögivilja-seenepuljongi sees on mõnusad õhulised riisinuudlid ning korralik kogus maitserohelist ja küüslauku. Tegelikult polegi poepuljongit siin vaja, sest õlis kuumutatud ja pärast vees podisenud sibul, küüslauk, vürtsid, köögiviljad ja maitseroheline teevad ise kokku suurepärase puljongi. Piisav kogus soola toob selle kõik veel paremini esile.


Thukpas on tihti kasutusel kas tavaline peakapsas või spinat. Otsustasin seekord viimase kasuks. Üldse on see supp tegelikult väga universaalne ning soovi korral saad siia näiteks lisada veel rohelisi herneid või muid kaunvilju. Samuti välja vahetada või lisada mõne köögivilja. Tihti on siin supis ka paprika, aga kuna ma paprikafänn ei ole, siis patta see ei rännanud. Jumaldan aga värsket koriandrit, mida siia suppi kõvasti läks. Kui sa koriandrilemb ei ole, saad selle asendada värske peterselliga. Samuti saab näiteks seened ära jätta. Küll aga soovitan võimalusel täpselt retsepti järgida, sest see on seda väärt. 


Selle nuudlisupi eripära on veel see, et nuudlid keedetakse enne valmis ja lisatakse suppi alles kõige lõpus, juba keedetuna. Siis jääb supileem ise ilus selge ning ei muutu liiga tärkliseliseks. Mina kasutasin riisinuudleid, aga siia sobivad pea kõik nuudlid. Supp ise jääb parajalt paks ja toekas. Soovitan kõik koostisosad enne valmis hakkida ja vee kannuga keema panna, siis on hea lihtne järjest lisada. Mõnusat kokkamist ja head helpimist!


Valmistamisaeg: 30 minutit

Kogus: 4 - 5 inimesele

  • 170 g keetmata nuudleid (mina kasutasin riisinuudleid)
  • 4 sl õli
  • 4 küünt küüslauku + 1 hiljem lisamiseks, hakitud
  • 2 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • ½ tl jahvatatud vürtskööment
  • ¼ tl jahvatatud tšillipulbrit
  • 1 kuhjaga sl peeneks hakitud ingverit
  • 1 suur sibul, lõika neljaks ja viiluta
  • 1 pirakas porgand, lõigatud ribadeks (150 g)
  • 150 g seeni, lõigatud ribadeks
  • 1 tl soola + 1 tl hiljem lisamiseks
  • 1400 ml keeva vett
  • 4 peotäit värsket spinatit
  • värsket koriandrit
  • rohelist sibulat

Valmistamine:

Keeda nuudlid rohkes vees al dente pehmeks. Selleks kulub mõni minut. Kurna, loputa korralikult külma veega ja sega tilga õliga läbi. Jäta nuudlid praegu kõrvale.

Aja paksema põhjaga pott kuumaks. Vala sinna õli ja lisa peeneks hakitud küüslauguküüned. Kuumuta 20-30 sekundit. Lisa kõik vürtsid. Kuumuta sama palju. Nüüd lisa ingver, sibul, porgand, seened ja sool (1 tl). Sega ja kuumuta minutike. Lisa keev vesi. Sega, kata pott kaanega ja lase 10 minutit podiseda. Nüüd peaks porgand pehme olema. Lisa värsked spinatilehed, hakitud värske koriander ja roheline sibul, keedetud nuudlid ja veel üks teelusikatäis soola. Sega, lase korraks keema tõusta ja eemalda pott tulelt. 

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly