17. sept 2018

Meie pere Mulgi puder


Ma olen sündinud ja üles kasvanud Lõuna-Eestis. Praegugi elan siin ja ei kujutagi nagu teisiti ette. Lõunal lihtsalt on kuidagi eriline koht minu südames. Peaaegu kõik minu taimetoidukoolitused leiavad aset Tallinnas ja ma sõidan alati rõõmuga neid läbi viima, aga peale koolitust on nii mõnus oma metsatarre tagasi tulla. Isegi, kui kell on kolm öösel. Mulgimaa ja Valgamaa on mulle eriti südamelähedased ja seetõttu ei ole ka siit pärit toidud mulle võõrad. 

Nii palju, kui ma ennast mäletan, on meie peres alati mulgi putru keedetud. Minu vanavanaema õpetas seda tegema minu isale, minu isa omakorda näitas mulgi pudru tegu minu emale ja mina sain selle oskuse enda emalt. See on siiani meie peres väga au sees. Enamus aega ei ole putru pekikuubikutega serveeritud, vaid ikkagi praesibulaga. Viimane on ka tihti ära jäänud, sest selletagi on roog nii maitsev. Tavaliselt algab sügisega mulgi pudru hooaeg ning seda on hea terve talv läbi erinevate soolaste hoidistega serveerida.


Mulle meeldib mulgi pudru juures kõige rohkem see, et see on hästi toitev, maitsev, universaalne ja seda saab ka mitu päeva soojendada ja uuesti nautida. Eriti hea on see järgmisel päeval praetult. Lisaks praesibulale sobib siia praetud pekikuubikuid ideaalselt asendama praetud baklažaan, mis on mõnusalt rammusa tekstuuri ja maitsega. Soovi korral serveerin veel juurde päevalilleseemnetest tehtud hapukoort. Mis on veel tore lugu - antud retsept on nüüdsest kantud ka Eesti Vaimse Kultuuripärandi Nimistusse. Ka minu ingliskeelsel retseptilehel sai see meile nii omane toit USA kokkajate seas ootamatult popiks. Neile väga meeldis mõte kartuleid ja kruupe koos keeta ning selle roa taskukohasus ja toitvus.

Tähelepanu! Selline tore uudis ka siia vahepeale, et minu kirjastusel Varrakul on avatud uhiuus e-pood ja terve septembrikuu on seal raamatud üliheade soodushindadega! Ka minu kokaraamatud on hetkel allahinnatud ja transport üle Eesti samuti tasuda! Tasub järele kaeda SIIT!


Aeg: natuke üle tunni 
Kogus: neljale 

Mulgi puder: 

  • 1,5 kg kartulit 
  • 100 g odrakruupe 
  • 2 sibulat 
  • 3 loorberilehte 
  • 2 tl peensoola 
  • 1,5 liitrit vett 

Praebaklažaan ja praesibul:

  • 1 suurem baklažaan 
  • 3 sibulat 
  • soola, pipart 

Koori kartulid ja lõika suuremad pooleks. Aseta kartulid paksema põhjaga potti koos korralikult loputatud kruupide, sibulakuubikute, loorberilehtede ja soolaga. Vala peale külm vesi ning aseta pott tulele. Keeda keskmisel kuumusel kaane all kuskil tund aega, kuni kruubid on pehmed. Kui vedelikku tundub lõpupoole natuke palju, lase veel keeda. Nüüd võta pott tulelt, ära kartuleid kurna ning tambi seal samas potis kõik pudruks. Maitse ja lisa veel vajadusel kuni teelusikatäis soola. 

Lõika baklažaan pikkupidi viiludeks (ära koori). Sapsuta igale viilule natuke soola ja lase kümme minutit seista. Lõika viilud ribadeks ja ribad kuubikuteks. Prae pannil rohkes õlis, lisades vahepeal natuke soola, kuni kuubikud on ilusad kuldpruunid. Mina praen tavaliselt kahes jaos. Praesibula jaoks prae sibulakuubikuid parajas portsus õlis, kuni need on juba kuldsemad. Siis lisa sool ja pipar ning prae veel, kuni kõik on ilus kuldpruun. Serveeri putru praetud baklažaani- ja sibulaga. Soovi korral valmista ka päevalilleseemne hapukoor.