19. dets 2015

Taimsed jõulumenüüd (klassikaline ja gluteenivaba)


Mul on ikka tavaks olnud enne pühi taimetoit.ee lehel erinevaid retseptisoovitusi jagada. Näiteks eelmisel aastal sai tehtud väga põhjalik postitus. Sel aastal tahtsin natukene teistmoodi läheneda. Et elu eriti lihtsaks teha, siis pakun välja kolm vegan jõulumenüüd. Kaks neist nii-öelda klassikalised ja kolmas gluteenivaba. Loomulikult saab kõiki menüüsid kombineerida ja usun, et leidub midagi igale maitsele. Milliseid taimseid toite sina pühade ajal kokata plaanid? :)


KLASSIKALINE MENÜÜ NR.1


Mina kavatsen kindlasti neid suurepäraseid seitani steike kokata. Selles samas retseptis on kirjas, kuidas valmistada ka seitaniteost ülejäänud maitsva leemega üks koorene sibulakaste ja kõrvale krõbedad kartulid. Seitani juurde sobib samuti suurepäraselt pohlamoos.

Või soovid seitaniga hoopis kauboikartuleid ja sooja päevalilleseemnekastet serveerida?


See talviselt karge piparkoogi-jäätisekokteil on minu jaoks siiani üks parimaid pühademagustoite. Valmib paar minutiga ja kõikide sööjate rõõmuhõisked on kindlustatud!


KLASSIKALINE MENÜÜ NR.2


Lisaks seitani steikidele kavatsen ka ühe plaaditäie krõbedaid vegan "verivorste" kokata. Need on lihtsalt nii maitsvad tänu rohketele pühadevürtsidele ja minuarust täiesti elamus omaette. 

Vorstide kõrvale sobivad suurepäraselt klassikalised ahjukartulid


See koorene seene-ploomikaste on üks parimaid kastmeid, mida pühadetoitude juurde serveerida. Tummine, toitev ja maitsekas. Juhtub olema ka täiesti gluteenivaba.


See suhkruvaba piparkoogi-apelsinikeeks kuivatatud ploomidega on ometi magus tänu portsule datlitele. Lõhnab ja maitseb hõrgult ning valmib väga lihtsalt. 

GLUTEENIVABA MENÜÜ


See rikkalik läätse-kõrvitsapikkpoiss on täiesti gluteenivaba ja väga toitev. Kõrvitsa puudumisel võid selle asendada ka näiteks riivitud porgandiga. Soovitan soojalt pikkpoisi eelmisel päeval valmis teha ja enne pühadelauda lõigud üles soojendada. Seisnud pikkpoissi on palju parem lõigata ja see hoiab ka paremini koos.


Kreemjas küpsetatud maguskartul kartulipudruga on kaks ühes roog. Saad nii koheva kartulipudru, mis sobib hästi pikkpoisi juurde ning ka koorese suussulava maguskartuli, mis on nii kastme kui ka lisandi eest. Maguskartuli võid asendada ka kõrvitsaga. 


Magustoiduks sobivad hästi pisikesed lumepallid ehk kodused Raffaellod. Ainult neli koostisosa ja rõõmu ning silmailu kui palju!

Kas jäi ideedest väheks? Vaata kindlasti ka seda postitust, kust leiad palju külmlaua ideid (näiteks taimne sült ja kasukas).

Tahad midagi hoopis muud pakkuda? Viska pilk peale tervele retseptiindeksile, kust kindlasti häid mõtteid leiad.

Maitsvaid pühi sulle, armas lugeja!

Sandra

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar