2. dets 2014

Kuidas katta taimne jõululaud


Peagi saabuvad jõulud on juba kaheksandad, kus minu taldrikult ei leia midagi loomset. Usun, et inimene, kes pole veel võrratu taimetoidumaailmaga väga tuttav, kujutab ette nüüd tühja taldrikut ja nukrat Sandrat selle taga vesise suuga istumas. Oh ei, kui sa vaid teaks. Taimsed jõulud ja üldse vegani elu on midagi nii imelist ja maitsvat, et ma tähistan seda aastaringselt suurepärase taimse toiduga. Mu keha, vaim ja südametunnistus on selle eest väga tänulikud. Kindlasti ka nii mõnigi loom, lind ja kala. Aga mida taimset siis panna jõululauale? Pole üldse vaja pead murda, sest sinu ees on nüüd üks väga eeskujulik nimekiri järeleproovitud retseptide ja nippidega, et pühad maitsvalt mööda saata!
Alustame kõigepealt soojast lauast. Meie peres on kombeks pühade ajal nii sooje kui ka külme roogi manustada. Ikkagi terve pere koos ja laud peab lookas olema. Ja järgmisel päeval on nii mõnus veel näiteks kasuka salatit nihverdada, mis seistes aina paremaks läheb või taimset pikkpoissi leiva peale lõigata ja koos maheda sinepiga süüa...mmm...

SOOJAD TOIDUD:



Kuidas saaks mainimata jätta neid imehäid taimseid jõuluvorste ehk "verivorste". Eks mõnikord tahab ikka inimene tuttavaid, häid ja turvalisi maitseid, mida ta on harjunud elu jooksul teatud sündmustel sööma. Ka mina pole erand. Seetõttu sai loodud taimsete jõuluvorstide retsept. Spetsiaalsete ürtidega maitsestatud odratangupudru-praesibula-oatäidis on keeratud nori lehe sisse, pealt õliga pintseldatud ja ahjus krõbedaks küpsetatud. Kõrvale sobib suurepäraselt pohlamoos. Siin pildil on veel lisaks soe kaste päevalilleseemnetest, Mahemarketist ostetud vegan sardell, keedukartul ja Felixi praekapsas porgandiga, mis on ilma searasvata ja sobib hästi kiireks variandiks. Muidugi minu ema hapukapsaste vastu ei saa miski, mul hakkab suu vett jooksma, kui nendele mõtlen.



See läätse-kõrvitsa pikkpoiss on minu lemmik pikkpoisi retsept. Hoiab ilusasti koos ning maitseb suurepäraselt. Lisaks on see pikkpoiss gluteenivaba, nii-et sobib pearoaks suurepäraselt. Tasub silmas pidada, et pikkpoiss tahab peale ahjust tulekut ja enne lahtilõikamist natuke jahtuda ja seista. Võid pikkpoisi või selle taina ka eelneval päeval valmis teha.


Seitani steigid on minu vaieldamatud lemmikud! Teen neid juba mitmendat aastat jõululaua pearoaks. Kõige toredam on see, et need maitsevad kõigile väga! Spetsiaalset seitanijahu ehk gluteeni saad osta näiteks Veggost või Tallinnast Gemossist. Ka Tartu Ruunipizza vegan kapis märkasin seda.


Punase kapsa rullid kruubipudru-grillkastme täidisega on samuti üks väga hea pearoa retsept. Kapsarullid on üldse minu suured lemmikud ja punase kapsaga tehtud rullid, mis on täidetud kruubipudruga, sobivad jõululauale nagu valatult. 


Või soovid oma pühadelauale midagi hoopis teistsugust? Need ahjusibulad kreemja seene-sidrunitäidisega üllatavad kindlasti meeldivalt. Täidises on toitvad päevalilleseemned, maitsvad seened ja hõrk sidrun. Selline toit ei jäta kindlasti keda külmaks.


Asume soojade lisandite juurde. Kartuliga ei anna kuidagi mööda panna ja need ahjukartulilaevukesed herne-praesibulatambiga on kindlasti mõnus vaheldus tavalistele ahjukartulitele. Efektsed ja toitvad ning pigem on nad lausa pearoa ja lisandi segu.


Kui aga soovid kartulitest midagi lihtsamat valmistada, siis enam lihtsam retsept ei saa olla, kui need kauboikartulid. Ainukeseks vaevaks on kartulite pesemine ja sektoriteks lõikamine. Ei mingit koorimist ega mässamist.


Lihtne sibula-koorekaste sobib suurepäraselt kartuli kõrvale. Kergelt piprane ja muskaadine ning täiesti gluteenivaba. Soovitan valida mõne rammusama taimse koore, näiteks Alpro sojakoore või Planti kaerakoore (müügil Konsumites ja Prismades).


Prae juurde on ju ka maitsvat kastet vaja. Minu jaoks on see seene-ploomikaste number üks ja kindlasti valmistan seda ka sellel aastal jõululauale. Nii mõnusalt rammus ja tummine. Kes seenesõber pole, võib nende asemel rohkem sibulat panna.


Lisaks hapukapsale või selle asemel võib valmistada ka selle mahlase kapsa-peedi-õunahautise, mis on lihtsalt imeilusa värviga. 


Võib-olla soovid pühadelaual ka suppi pakkuda? Eriti hästi sobib see koorene sibula-ploomisupp. Elegantne, rammus ja hõrk. Kõrvale passib hästi värske kodutehtud kukkel.


Või on sul hoopis virn kõrvitsaid ootamas? Siis pole pääsu ja tuleb see kõrvitsa ja ingveri püreesupp podisema panna!

Soojad road said nüüd mainitud, asume külma laua kallale.

KÜLMLAUD:


Ma usun, et ma pole ainuke, kes tahaks siia salatipokaali kohe suure supilusika sisse lüüa. See mahlane kihiline köögiviljasalat ehk kasukas on täiesti üks-ühele võrdne klassikalise versiooniga ja minu arust maitseb tegelikult isegi paremini. Majoneesiks sobib hästi Bon-i "Soja salatikaste" või Lehtsala "Kaste taimetoitlastele". Mina teen juba tükk aega majoneesi ise ja seda selle suurepärase retsepti järgi. Õnnestub iga kord ja tulemuseks on mõnusalt paks ja rammus majonees. Ainult, et piisavalt võimas saumikser või kannmikser peab olema. Usun, et umbes 500 W võimsusega ajaks juba asja ära. Ja retsepti muutsin nii palju, et mandlipiima asemel kasutasin sojapiima, linaseemnejahu jätsin ära, sinepipulbri asemel kasutasin mahedat sinepit ja viinamarjaseemneõli asemel päevalilleseemneõli. Tulemus on super, proovige kindlasti! PS! Kui kasutad Lehtsala "Kaste taimetoitlastele" majoneesi, soovitan seda lahjendada natukese taimse koorega ja lisada suhkrut ja soola. Vastasel juhul on see salatikastmena liiga hapu ja paks.


Suu läheb vett täis ainuüksi seda pilti vaadates. Praetud seitan marinaadis on külmlaua klassika, aga taimses kuues. Need marineeritud porgandid ja sibulad on juba omaette hõrgutised, eriti kartulisalati kõrvale!


Kartulisalatist ei saa üle ega ümber. See lihtne, aga maailma parim kartulisalat on iga kord omal kohal ja kõigi lemmik. Kuna koostisosi on vähe, siis vali need võimalikult kvaliteetsed!


Mõelda vaid, et isegi taimset sülti saab väga edukalt valmistada. Lõika sülti näiteks leiva peale koos natukese sinepiga või söö hoopis salati kõrvale. Igatepidi maitsev!


Hõrgu sidrunimekiga sinepimarinaadis baklažaani rollmops on väga põnev ja väga maitsev lisand külmale lauale ning sobib suurepäraselt "meretoite" esindama :)


Need lihtsad ja mahlased läätsepallid sobivad lauale nii külmalt kui ka kuumalt. Mõnusad ja toitvad ampsukad. Eriti meeldib mulle neid suitsuse mekiga grillkastme sisse kasta või hoopis selle hõrgutava taimse juustukastme sisse.


Silm ju lausa puhkab selle piduliku salati peal! Kui sa pole veel seda maailma parimat karrist ja kreemjat kikerherne-avokaadosalatit proovinud, siis jõulud on selleks maailma parim aeg!


Võib-olla oled sa nii usin kokk, et soovid jõululauda lausa koduküpsetatud pirukaga rikastada? Siis sobiks selleks puhuks hästi see värvikirev juurvilja plaadipirukas petersellikreemiga. Eriti hea on ühendada selle piruka ja kasuka tegu, sest viimase jaoks on vaja samuti peete ja kartuleid keeta. 


Või äkki sa ei viitsi pärmitainaga mässata, aga tahad ikkagi ühte jõuluhõngulist soolast pirukat pakkuda? Sel puhul tuleb appi see imelihtne praekapsa-tofupiruka retsept. 


Külmas lauas ei saa üle ega ümber ka juba klassikaks muutunud seenepasteedist. Hõrgu sidruni- ja tüümianimekiga võie sobib väga hästi pehme kukli või leiva peale.

Kas pole soolaste toitude valik lausa luksulik? On kätte jõudnud magustoitude aeg.

MAGUSTOIDUD:


Vegan piparkoogitort. Täiesti ulmeliselt hea ja väga lihtne valmistada. Võid selle juba eelmisel või üleeelmisel päeval valmis teha, kuna tort muutub seistes aina paremaks!


Vegan piparkoogiglasuur. Ainult 2 koostisosa! Kui soovid roosat glasuuri, lisa natuke jõhvikajahu. Poodides on müügil mitmeid piparkoogitainaid, mis juhtuvad täiesti vegan olema. Minu lemmik on Eesti Pagari oma.


Kõrvitsapuding. Kui koogiisu pole, sobib jõululauale särama see kärtsoranž kõrvitsapuding. Hea võimalus siin kõrvitsat ära kasutada!


Ma lõin selle jäätise-piparkoogikokteili retsepti juba 5 aastat tagasi oma esimese jõuluteemalise kokakoolituse jaoks. See on siiani minu suur lemmik. Iga kord, kui seda taas valmistan ja maitsen, ei suuda ma ära uskuda, et nii hea magustoit saab olemas olla. Sobib jõululauale lihtsalt perfektselt ja valmib sekunditega!


Need kodused Raffaellod on nagu pisikesed lumepallid. Kõigest neljast koostisainest valmivad kookostrühvlid on mõnusalt kerged ja kreemjad.


Eelmisel aastal valmistasin neid kirsi-mandlitrühvleid oma perele kingiks. Igaüks sai väikese kotikese oma isiklike trühvlitega. Kirss, šokolaad ja mandel sobivad omavahel suurepäraselt ja šokolaadiarmastaja kindlasti hindab seda maiust.


Veel šokolaadi! Tahad enda jõululauale maailma parimat õhulist šokolaaditorti aga ei viitsi küpsetada? Proovi seda unelmate šokolaaditordi retsepti. Lihtsalt I M E L I N E!



See pehme piparkook maapähklise šokolaadiglasuuriga on väga mõnus vaheldus või lisa tavalistele piparkookidele. Oi, kuidas tahaks sellest praegu ampsu võtta!


Kui aga tekib isu küpsetada klassikalisi piparkooke, siis võrratu taimne retsept on saadaval minu uues kokaraamatus Taimsed magustoidud. Sealt leiab kokku 70 imemaitsvat vegan küpsiste, muffinite, koogikeste, tortide, smuutide ja lusikamagustoitude retsepti. Mul on ilmunud kokku neli kokaraamatut, millest üks on inglisekeelne. Usun, et need sobivad suurepäraselt ka kingikotti!

Vaata minu raamatuid lähemalt


Kui sul tekkis küsimusi, anna aga julgelt kommentaarides teada. Kõige maitsvamaid ja toredamaid pühi!

Sandra

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly