18. jaan 2016

Vürtsikas vegan Tex-Mex burger (+video)


Iga kord, kui ma loon uue maitsva taimse kotleti retsepti, mõtlen, et nüüd on kõik. Enam paremaks minna ei saa. Nagu näiteks nende oa-suvikõrvitsakotlettide ja pirakate peedikotlettidega. Need on meie peres juba pikka aega suured lemmikud ja pidevalt kordamisel. Ning vaadates nende retseptide kommentaare ja statistikat, siis maitsevad toekad taimsed kotletid ka teile väga! Aga nüüd tervitan ma oma lemmikute rivvi uhiuut säravat liiget: see suurepärane vürtsikas Tex-Mex burger. Muide, ma sain alles hiljuti teada, et Tex-Mex on lühend Texase ja Mehhiko köögi kooslusest. Aga parem hilja, kui mitte kunagi! Päritolu tõttu kohtab Tex-Mex retseptides tihti vürtsikaid maitseid, ube, avokaadosid ja maisi. Nagu ka siin suurepärases burgeris.



Need kotlettide tekstuur on ideaalne tänu vanale heale nipile: tainas tuleb kasutada nii kikerherneid kui ka tavalisi ube. Kikerherned on natuke kuivemad ja oad on see-eest mahlased. Koos saab neist aga perfektse kotletitaina. See on kotletitaina nii-öelda põhi. Siis ma lisan paraja kuhja peeneks hakitud sibulaid. Sest sibulad teevad kõik kotletid (ja vist iga toidu) alati veel paremaks. Mais ja jalapeño piprad rändasid samuti kotletisegusse. Minu kõht igatahes praegu korises, kui sellele mõtlesin. Mahlane ja krõmps mais ning vürtsikad hapukad marineeritud jalapeño piprad. Nüüd oli aeg lisada kaerajahu, mis sobib hästi sidujaks ning tänu kaerale on need kotletid ka gluteenivabad. Lõpuviimistluseks lisasin soola, paprikapulbrit ja kuivatatud tšillihelbeid.



Lisaks kotlettidele on mul sulle ka isuäratav burgerikastme retsept. Kastmes kasutasin seda sama jalapeñode marinaadi, mis tegi ka kastme mõnusalt vürtsikaks. Nii-et sa võtad värske burgerikukli, määrid sinna paraja portsu kastet, lisad piraka krõbeda kotleti ja küpsed ja kreemjad avokaadoviilud ning sul ongi unelmate burger! Eriti kui armastad vürtsikat.


Valmistamisaeg: 25 - 30 minutit

Kogus: 8 suurt burgerit

Koostis:

Kotlettide jaoks:

  • 400 g purk punaseid ube või muid purgiube
  • 400 g purk kikerherneid
  • 2 keskmist sibulat
  • 5 kuhjaga sl konservmaisi (nt. Bonduelle)
  • 5 kuhjaga sl hakitud marineeritud jalapeño pipraid (Santa Maria)
  • 4 kuhjaga tl paprikapulbrit
  • 80 g kaerajahu (või täistera nisujahu)
  • 1 ½ tl soola
  • 4 tl kuivatatud tšillihelbeid

Burgerikastme jaoks:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 2 kuhjaga tl paprikapulbrit
  • 4 sl jalapeño marinaadi
  • 2 sl sojakastet või tamarit
  • ½ tl soola
  • 240 ml külma vett

Serveerimiseks:

  • 8 burgerikuklit (näiteks Eesti Pagari omad, seesamiseemnetega)
  • 2 - 3 küpset avokaadot

Valmistamine:

Kurna ja loputa oad. Tee need kätega pudiks. Kurna ja loputa kikerherned ning tee need samuti kätega pudiks. Pole vaja püreed teha, mõned herned võid ka terveks jätta. Lisa kikerhernepudi oapudile. Lisa peeneks hakitud sibulad, kurnatud konservmais ning hakitud jalapeño piprad. Sega kõik kätega läbi. Lisa paprikapulber, kaerajahu, sool ja tšillihelbed. Sega kõik veelkord kätega läbi. Aja pann kuumaks ja vala sinna paras ports õli. Vormi kätega suured ümarad kotletid (sama suured, kui sinu burgerikuklid) ning aseta need kuuma õli sisse küpsema. Prae mõlemalt poolt krõbedaks ja kuldpruuniks. Samal ajal saad valmistada burgerikastme:

Keeda päevalilleseemneid 15 minutit. Kurna ja loputa korralikult külma veega. Lisa kannmikserisse koos paprikapulbri, jalapeño marinaadi, sojakastme või tamari, soola ja külma veega. Blenderda paar minutit, kuni tekib ühtlane kreemjas kaste. Vahepeal võid kannmikserit töötamise ajal õrnalt kallutada, et kõik ilusasti purustatud saaks.

Võta burgerikukli alumine osa ja määri sinna kastet. Aseta kastme peale kotlet ja veel natuke kastet. Seejärel lisa avokaadoviilud. Määri kukli ülemisele osale (alla) ka natuke kastet ning vajuta see kotleti peale. Serveeri kohe!