Ikka ja jälle pöördun ma vana hea toortatrajahu poole, kui vaja gluteenivabalt küpsetada. See on pea igas poes müügil ja pole nii kallis ka kui näiteks mandli-või kookosjahu. Siin retseptis saadab see väärt jahu jälle imesid korda ning tulemuseks on vürtsikad, krõbedad ja maitsekad piparkoogid, mis ei jää minu arust millegagi alla nende nisujahust sõpradele.
PS! Kui soovid tavalisi vegan piparkooke, siis asenda toortatrajahu 150 g nisujahu ja 100 g täistera nisujahuga.
Kogus: 800 g tainast, 1,5 plaaditäit piparkooke
Aeg: 45-minutit, lisaks taina tahenemise aeg
Gluteenivaba piparkoogitainas:
- 200 g suhkrut (sobivad kõik suhkrud)
- 75 ml kuuma vett
- 80 ml õli
- 80 ml taimset piima
- ¼ tl soola
- 3 kuhjaga sl piparkoogimaitseainet (või ilma kuhjata, kui soovid vähem vürtsikat) või 1 sl kaneelipulbrit, 1 sl ingveripulbrit, ½ sl jahvatatud nelki ja ½ sl jahvatatud kardemoni
- 370 g toortatrajahu
- 2 kuhjaga sl kartulitärklist
- 2 tl küpsetuspulbrit
+ kaunistamiseks isetehtud glasuuri
Võta paksema põhjaga keskmine pott ning pane see koos suhkruga tulele. Lase suhkrul aeg-ajalt segades vedelaks siirupiks sulada. Samal ajal võta juba kuum vesi valmis. Kui siirup on ühtlaselt vedel, vala kuum vesi siirupi hulka (ettevaatust, nägu eemale, võib pritsida). Sega ning lisa ka õli, taimne piim, sool ja vürtsid. Sega veel ning lase siirupil maha jahtuda. Sega jahu ja kartulitärklis küpsetuspulbriga ning lisa jahtunud siirupile. Sega kõik hoolikalt läbi. Mässi tainas toidukilesse ja jäta mõneks tunniks või üleöö külmkappi tahenema. See säilib seal tegelikult päevi. Kui tainas on tahenenud, pane ahi 180-kraadi peale kuumenema. Rulli piparkoogitainas korralikult jahusel pinnal laiali ja õhemaks. Lõika tainast vormidega endale meelepärased kujud. Tõsta piparkoogid ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 10 - 15 minutit. PS! Suhkrusiirupise poti ja tööriistad saad puhtaks nii, kui valad sinna samma potti vett ja keedad mõned minutid. Keetes tuleb siirup ilusasti poti ja tööriistade küljest lahti.


Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar