20. okt 2015

Vegan külm koorekaste ürtide ja sibulaga


Seda külma kastet valmistan ma meie majas väga tihti. Päevalilleseemned on juba paar aastat minu suured lemmikud olnud ning mitmel juhul asendavad nad edukalt palju kallimaid india pähkleid. Päevalilleseemnete juures ongi veel see hea, et neid saavad süüa ka pähkliallergiaga inimesed. Samuti on need ülisoodsad, väga universaalsed, toitainerikkad, tervislikud ja maitsvad. Nagu näha, ei suuda ma nende kiitmist kuidagi lõpetada. Ühte olen küll avastanud - kõige kreemjam kaste saab neist just kannmikseriga. Ka saumikser ajab asja ära, aga siis jääb tulemus sutsu teralisem. See ei pea üldse mingi kallis kannmikser olema, minul on 30 eurone Philips ja see teeb oma tööd suurepäraselt.

Kellele ei meeldiks kreemjas, hapukas, soolakas külm kaste, mida saab kõige peale valada? Mulle meeldib seda süüa kartulite ja riisiga, burgeri ja vrapi vahel. Vahel panen seda isegi oma hommikuse tatrahelbepudru peale. Sarnase kastmega saad teha ka ülimaitsvat tatrasalatit ja pastasalatit. Ning kui sulle meeldib küüslauk, lisa siia kastmesse ka paar purustatud küüslauguküünt. Üks kõige lemmikumaid viise on mul seda kastet süüa koos krõbedate isetehtud vareenikutega...liiga maitsev!

Selle kastme jaoks on sul vaja ainult pakikest kooritud päevalilleseemneid, hakitud sibulat ja ürte. Seemneid ei pea sa isegi leotama, vaid piisab, kui neid 15 minutit keeta. Ma loodan, et sulle maitseb see kaste sama palju, kui meile. Anna teada, kui seda valmistad :)




Valmistamisaeg: 5 minutit aktiivset, 15 minutit passiivset. Kokku: 20 minutit.

Kogus: 400 ml kastet

Koostis:
  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 240 ml külma vett
  • 1 ½ sl õunaäädikat, valge veini äädikat või sidrunimahla vastavalt maitsele
  • ½ tl soola
  • 2 sl sojakastet või tamarit
  • 2 kuhjaga sl peenelt hakitud sibulaid
  • 2 tl kuivatatud tilli
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • 1 kuhjaga tl hakitud värsket peterselli

Valmistamine:

Keeda päevalilleseemneid 15 minutit või leota üle öö. Kurna ja loputa külma veega. Lisa vesi, äädikas või sidrunimahl, sool ja sojakaste või tamari. Blenderda paar minutit, kuni tekib kreemjas kaste. Lisa hakitud sibulad, till, basiilik ja värske petersell. Sega lusikaga läbi ja lase kastmel enne serveerimist natuke seista. Siis imenduvad sibula ja ürtide maitsed kastmesse mõnusalt sisse. Serveeri kõigega :)

PS! Kui sul leidub kodus maitsepärmi, võid ka seda siia kastmesse supilusikatäie lisada. Maitsepärmi müüakse nüüd peale ökopoodide ka Prismas. Jee! :)

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar