13. sept 2014

Taimne nädalamenüü nr.3 + poenimekiri

Loomulikult pean ma kõigepealt kohe mainima, kui imeline oli minu uue magustoiduraamatu esitlus. Nii palju toredaid ja säravaid inimesi, nii palju kauneid lillebukette, nii palju häid sõnu, torte, küpsiseid, trühvleid ja külma vahuveini. Kirsiks tordil oli veel peale esitlust sõpradega vegan restoranis hea toiduga tähistamine. Üks ääretult tore päev ja õhtu. Nüüd on aeg tagasi bändiproovide juurde asuda, et juba järgmisel laupäeval, 20.septembril, esineda Neoandertalsiga muusikaportaali Rada7.ee sünnipäevakontserdil nii ägedas kohas nagu seda on Padise klooster.

Aga aitab nüüd väikesest kokkuvõttest ja asume hoopis juba kolmanda taimse nädalamenüü juurde, mis on seekord mõnusalt hooajaline. Leidub kõvasti seeni ja paras ports kõrvitsat. Sellel menüül on sügise lõhn ja maitse ja seda parimas mõttes. Kõikide toitude valmistamisaeg varieerub 10-40 minuti vahel ja kogused on mõeldud neljale. Vaata ka eelnevaid nädalamenüüsid siit. Maitsvat nädalat teile, armsad kokkajad.



ESMASPÄEV:

Mina valmistan ülitihti erinevaid riisiroogasid. Enamjaolt on seal sees sibul, oad, küüslauk, tomatimahl ja mõni köögivili. Seekord soovitan valmistada seda kosutavat tomatist riisi-seenepada. Praegusel seeneajal ei tohiks seente leidmisega probleemi olla ning šampinjonid võid asendada hoopis muude sobivate seentega.



TEISIPÄEV:

Need krõbedad porgandikotletid valmivad väga lihtsalt ja peaksid tervele perele väga maitsema. Valgurikkad oad, mahlane porgand ja hõrgutavad ürdid ja vürtsid saavad kokku toekates kotlettides, mis sobivad nii kartuli ja kastme kõrvale kui ka burgeri vahele või leiva peale.


KOLMAPÄEV:

Kas sa usud, kui ütlen, et see imelihtne hernesupp valmib kõigest kümne minutiga? Ega enne vist mitte, kui ise järele proovid. Nii naturaalne, kaunilt ereroheline ja parajalt toitev roog. Kõrvale sobivad krõbedad saiaviilud.


NELJAPÄEV:

See kuldkollane ja mahlane ahjukõrvitsa pasta on üks lihtsamaid toite, mida kõrvitsast valmistada. Kõrvits ahju panna on minu lemmikviis, kuidas see kuninglik köögiviljakera soojaks toiduks muuta. Minule meeldib oma ports veel tšillihelvestega üle raputada, et suu ikka jahedal ajal mõnusalt õhkaks.



REEDE:

Ongi juba reede käes. Selle puhul tasub ette võtta üks kodune pitsategu. Ära muretse, et mingit pärmiga mässamist. Pitsapõhjad valmivad ilma pärmita ja saavad krõbedad ja õhukesed. Soovi korral saad kogu põhja ainult täisterajahust valmistada. Katteks sobivad suurepäraselt suvikõrvits ja kukeseened. Aga ka muud seened ja köögiviljad on väga teretulnud. Siin on sulle võrratu kukeseene-suvikõrvitsapitsa retsept.


Nüüd on aeg poenimekirja käes. Pean mainima, et enne nimekirja toksimist pidin kähku ühe portsu kartulit ja seenekastet sööma, sest kõht oli menüüd tehes vahepeal nii tühjaks läinud. Magustoiduks sõin küpset ananassi. Kui hea on taimne toit! 

Eeldan, et sul on kodus olemas õli, sool ja pipar. Kui ei ole, siis varu poest kindlasti need ka! Seekordse poenimekirjaga saad hoolega täiendada ka oma ürtide ja vürtside kogu, sest neid siin jagub. Kui Sul peaks tekkima mõni küsimus mõne toiduaine kohta või kuidas asendada mõnda toiduainet näiteks selle kättesaadavuse tõttu, siis küsi julgelt! Et nimekiri mugavalt välja printida, vajuta postituse alt vasakult nurgast rohelist nuppi "Print PDF".

Siin on aga nimekiri kõikidest toiduainetest, mida sul terve selle menüü valmistamiseks vaja läheb:

·         3 sibulat
·         2 suurt porgandit
·         3-4 vart varssellerit
·         250 g šampinjone või muid seeni
·         mõned peotäied kukeseeni või muid seeni
·         2 keskmist suvikõrvitsat
·         kõrvitsat (vaja läheb 700 g kõrvitsa viljaliha)
·         pakk pastat, et serveerida ahjukõrvitsa kastmega
·         (3-4 salveilehte)
·         punt värsket basiilikut
·         täistera nisujahu (vaja läheb 80 g)
·         valget nisujahu (vaja läheb umbes kaks kruusitäit aga võid ka ära jätta ja teha pitsapõhja ainult täistera nisujahust)
·         250 g riisi
·         400 g purk valgeid ube
·         ketšupit või tomatipastat (vaja läheb mõni supilusikatäis pitsapõhjadele määrimiseks)
·         sojakastet (kui sul kodus pole)
·         kuivatatud rosmariini
·         kuivatatud tüümiani
·         jahvatatud vürtsköömneid (ehk cumin)
·         karripulbrit
·         tšillihelbeid
·         paprikapulbrit
·         kurkumit
·         400 g pakk külmutatud rohelisi herneid
·         mõnda endale meeldivat saialist, mida saaks supi kõrvale röstida
·         pakk tomatimahla (vaja läheb ½ liitrit)
·         taimset koort (vaja läheb 3 sl, aga võib ka täitsa ära jätta)
·         Lisaks mõtle, millega soovid serveerida porgandikotlette. Varu vastavalt kas näiteks kartulit või hoopis burgerikukleid, mõnda salatilist ja taimset burgerikastet (ketšup, soja salatikaste ehk sojamajonees ja näiteks mahe sinep)

Kõige maitsvamat nädalat ja muretut kokkamist!

Sandra