29. jaan 2014

Ahjukõrvitsa pasta

Minu õe äi (proovi kahte viimast sõna hästi kiiresti öelda) toob mulle igal aastal enda kasvatatud kõrvitsaid ja põldube. Ja need kõrvitsad ja põldoad on hiiglaslikud ja imemaitsvad! Olen nädal aega juba ühest tohutu suurest kõrvitsast erinevaid maitsvaid toite valmistanud (alates toorsalatist, lõpetades suppide ja kastmetega) ning ikka on 75% sellest oranžist hiigelkerast alles. Üks mu lemmikuid viise on lihtsalt riivitud kõrvitsat koos sibula, soola ja pipraga pannil natuke praadida ja mõne roa juurde serveerida.

Algul lihtsana näivast toidust sai lõpus tõeline maitseelamus. Juba see värv ja tekstuur ning magus-vürtsikas maitse. Jätsin kõrvitsa meelega seekord püreerimata, sest tahtsin seda imelist tihket ja pehmelt kiulist tekstuuri säilitada. Tšillihelbeid lisa toidule vastavalt maitsele. Mina panin kohe hoolega, kuna praegusel igijäisel ajal kuluvad need soojendavad helbed vägagi ära.


3-4 inimesele

Valmistamisaeg: 35 minutit.

  • 700 g kõrvitsa viljaliha (koor ja seemned eemaldatud)
  • 2 spl õli
  • ½ tl soola
  • näpuotsaga tšillihelbeid
  • 1 spl paprikapulbrit
  • ½ tl kurkumit
  • 3 spl taimset koort (kasutasin Alpro Soya, aga võib puudmisel ka üldse ära jätta)
  • 100 ml vett
  • 1 spl sojakastet
  • serveerimiseks värskelt keedetud pastat

Pane ahi 200 C juurde eelkuumenema. Lõika kõrvits keskmisteks kuubikuteks ja aseta sügavamasse ahjuvormi. Lisa õli, sool ja tšillihelbed. Sega kõik hoolikalt läbi ja pane ahju 30-minutiks küpsema. Samal ajal saad pasta valmis keeta.

Kui kõrvits on küpsenud, vala kõrvitsakuubikud kastrulisse. Lisa paprikapulber, kurkum, koor, vesi ja sojakaste. Sega ning lase minut-paar podiseda. Segades lähevad kõrvitsakuubikud mõnusalt pudiks ja neid polegi vaja saumikserdada. Serveeri kaste koos värsket keedetud ja kurnatud pasta, natukese tšillihelveste ja röstitud päevalilleseemnetega.



6 kommentaari :

  1. appi Sandra... tänu sinule liigun mina väikestel sammudel taimetoitluse poole :) mille üle muidugi on mul siiralt hea meel!

    Kõik su retseptid on võrrratud!

    Heeli

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Armas Heeli, suur aitäh Sulle nii heade sõnade eest! Ma olen südamest liigutatud. Sellised kommentaarid on suurimaks motivatsiooniks uute retseptide tegemisel! :)

      Kustuta
  2. Proovitud ja maitses väga! Tõsiselt mõnus kerge pastakaste. Minul juhtus ainult see, et kõrvits, mida kasutasin, oli ilmselt keskmisest suurema veesisaldusega ja ei õnnestunud kõrvitsat ahjus küpsetada, pigem oli seal keemisprotsess. Kuid usun, et sellest hoolimata kukkus hästi välja. Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore kuulda, et maitses, Marie! Mõnikord satub jah vesisem kõrvits, aga usun, et oli siiski hea :)

      Kustuta
  3. Väga hea retsept. Tegin ilma kooreta ning maitses ikka hea!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super, et maitses! Ilma kooreta on ka kindlasti ülihea.

      Kustuta