Aastate jooksul olen teinud omajagu suvikõrvitsaretsepte, millest parimad olen koondanud SIIA postitusse. Olen suur suvikõrvitsafänn ja just eilegi tegin suvikõrvitsapirukat. Kuigi kui päris aus olla, siis kõige rohkem söön ma suvikõrvitsat nii, et praen tükeldatud suvikõrvitsat, sibulat ja tomatit koos pannil, maitsestan soola ning pipraga ja lõpus lisan veel mõnikord natuke koort. Sellist kastet söön pastaga päris tihti.
See pirukas on üks väärt retsept minu kokaraamatust "Gluteenivabad taimetoidud". Selle tatrajahust tehtud põhi on universaalne ja sobib mitmesuguste gluteenivabade pirukate küpsetamiseks. Seekord on aga jällegi kokku saanud minu kaks lemmikut - suvikõrvits ja tomat. Katte teeb kreemjas isetehtud päevalilleseemnekreem.
Ma eriti ei armasta üldse tainaid, mida peab rullima. See kehtib nii küpsiste kui ka pirukapõhjade puhul. Palju mõnusam on ju lihtsalt kõik kausis segamini segada ja vormi valada. Seegi pirukas valmib imelihtsalt ja maitseb hästi aastaringselt!
PS! Kui sul ei ole võimas kannmikser, keeda seemneid eelnevalt 15-minutit või leota paar tundi
Kogus: 26 cm läbimõõduga ümmargune ahjuvorm või keskmine sügavam kandiline ahjuvorm, kokku 12 lõiku
Aeg: 45-minutit
Tomati-suvikõrvitsakate:
- 2 sl õli
- 2 sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 1 keskmine suvikõrvits, lõigatud pikkupidi neljaks ja viilutatud (u. 700 g)
- 2 tomatit
- 1 tl soola
Päevalilleseemnekreem:
- 75 grammi kooritud päevalilleseemneid
- pool tl soola
- 120 ml vett
- 1 sl kartulitärklist
Põhi:
- 150 g toortatrajahu (näiteks SELLIST)
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 2 kuhjaga sl kartulitärklist
- pool tl soola
- 50 g kooritud päevalilleseemneid
- 50 ml õli
- 150 ml taimset piima või vett
- 1 tl õunaäädikat
Valmistamine:
Pane ahi 180-kraadi peale kuumenema. Valmista pirukakate. Selleks aja pann kuumaks ja vala sinna õli.Lisa peeneks hakitud sibulad ja prae paar minutit. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned ja prae poolminutit. Lisa suvikõrvitsaviilud ja prae paar minutit. Lisa hakitud tomatid ja sool ning prae paar minutit. Valmista päevalilleseemnekreem. Selleks purusta kannmikseris päevalilleseemned koos ülejäänud koostisosadega. Lisa kreem suvikõrvitsa-tomatisegule ning kuumuta paar minutit. Eemalda pann tulelt. Põhja jaoks sega toortatrajahu küpsetuspulbri, kartulitärklise, soola ja päevalilleseemnetega läbi. Eraldi kausis sega õli taimse piima või vee ja õunaäädikaga läbi. Kui ahi on kuum, sega kuiv segu märja seguga läbi ja vala õliga määritud ümmargusse ahjuvormi. Taina peale vala kreemjas suvikõrvitsa-tomatikate ja määri see ühtlaselt laiali. Küpseta pirukat 25-minutit või kuni põhi on alt kergelt kuldpruun.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar