2. juuni 2024

Napoleoni tort

Napoleoni tort

Hurraa! Ongi käes see päev, kui taimetoit.ee saab 15-aastaseks! Kohe loosin Instagramis ka kokaraamatu välja. Tuhat tänu kõigile, kes mulle nii toredaid kommentaare jätsid. Hästi suur rõõm on näha, kui palju maitsvat kraami te siit lehelt kokanud olete. Mis ma muud oskan öelda, kui tulge jälle! 

Tänaseks magusaks päevaks jagaksin ühte väga erilist retsepti. Imeline Napoleoni tort, mis ilmus algselt minu kokaraamatus "Taimsed magustoidud", nüüd juba 10-aastat tagasi! Aga see retsept on ajatu. Jagan ka originaalteksti raamatust, mis selle tordi kohta tol ajal kirjutatud sai:

"Minu ema tehtud Napoleoni tort on täiesti legendaarne. Ma ei ole terve oma elu jooksul kuskil paremat torti saanud. Mäletan, et ta tegi seda mulle juba lasteaeda sünnipäevaks kaasa. Tol korral oli ta tordi peale kaunistuseks pannud ka mõned hakitud marmelaaditükid. Üks neiu torti ei soovinud, kuna kuulutas, et talle marmelaad ei maitse. Ma solvusin hingepõhjani. Kuidas saab keegi minu ema meistriteost mitte süüa?


Loomulikult pidin ma magustoiduraamatusse selle tordi taimse versiooni tegema. Kergelt krõbedad lehttainakihid, mille vahel on rammus õrna sidrunimekiga keedukreem. Sidrun on siin väga oluline! Pealegi on selle luksuliku tordi valmistamine ka üsna soodne."


Napoleoni tort

Kogus: 10 - 12 inimesele

Kiire lehttainas:


  • 275 g nisujahu

  • 200 g külma taimset margariini

  • 170 ml külma vett

  • 1 tl suhkrut

  • ¼ tl soola


Keedukreem:


  • 2 sl maisitärklist

  • ½ l sojapiima

  • 100 g suhkrut

  • 1 tl vanillisuhkrut

  • poole sidruni riivitud koor

  • 100 g taimset margariini



Valmistamine:


Aseta nisujahu kuhjake puhtale lauale. Haki noaga sisse külmad margariinitükid, kuni tekib puru. Sega külm vesi suhkru ja soolaga ning hakka vaikselt jahule lisama (võid jahukuhja sisse selle tarvis süvendi teha). Lisa vett ja sõtku, kuni vesi on otsas ja järele jääb tainapall. Vormi see rohkem piklikumaks. Mässi tainas toidukilesse ja lase vähemalt tund-paar või üle öö külmas seista. Tainas säilib jahedas üsna kaua, nii-et võid selle lausa paar päeva varem valmis teha. Pane ahi 220-kraadi juurde kuumenema. Jaota külmas seisnud tainarull kuueks võrdseks pallikeseks. Varu valmis kuus ahjuplaadisuurust küpsetuspaberilehte. Võta üks tainapall ning aseta see laual olevale küpsetuspaberile. Rulli pallike laiemaks, kuni tekib umbes 24 cm diameetriga ümmarune ring. Torka kahvliga tainaringi sisse mõned augud ja küpseta ahjus 220-kraadi juures 5 - 7 minutit, kuni see on pealt pruunikas ja järel ainult mõned heledamad laigukesed. Samal ajal saad samamoodi ette valmistada järgmise tainaringi. Jätka, kuni oled ära küpsetanud kõik kuus tainaringi. Seni, kuni lehttainaringid jahtuvad, saad valmistada keedukreemi.


Kuumuta väiksema poti põhjas maisitärklis kergelt läbi, siis ei jää kreem jahuse mekiga. Jahuta tärklis maha. Lisa sojapiim, suhkur ja vanillisuhkur. Vispelda kõik hoolikalt läbi ning pane kogu kupatus taas potiga tulele. Keeda mõned minutid, samal ajal vispeldades. Lisa riivitud sidruni koor. Keeda veel paar minutit aeg-ajalt vispeldades. Lisa hakitud margariin ja keeda veel paar minutit aeg-ajalt vispeldades. Nüüd peaks sul olemas ilus ühtlane ja kergelt paksenenud kreem. Võta pott tulelt. Täida suurem pott või kauss külma veega ning aseta väike potike koos keedukreemiga veevanni jahtuma. Aeg-ajalt võid segada, et jahtumist kiirendada. Kreem pakseneb tunduvalt. Kui kreem on jahtunud, hakka torti laduma. Selleks varu üks suurem taldrik või vaagen. Aseta sinna esimene lehttainaring. Määri peale kiht keedukreemi (jälgi, et kreemi jaguks igale kihile). Aseta peale järgmine lehttainaring ja määri taas kreemi peale. Jätka, kuni alles on jäänud üks lehttainaring. Jäta see tordile pudistamiseks. Määri viimasele tainaringile viimane ports kreemi ja pudista kõige peale pool või terve viimasest lehttainaringist. Lase tordil külmas natuke taheneda. Kõige parem on seda torti süüa käest, mitte lusikaga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar