19. märts 2017

Läätse pikkpoiss kapsaga ehk suur kapsarull


Ausalt öeldes on täiesti uskumatu mõelda, et ma juba homme lendan Nepali. Vaatasin, et temperatuurid kõrguvad seal praegu oma 25 plusskraadini ning loodetavasti näitab meile ka päike ennast. Kohver on veel pakkimata, aga enamus asjad on varutud. Eriti ootan ma imekauni Pokhara ja ajurvedakliiniku külastamist. Aga kuna meie kahenädalase taimetoidureisi kava on väga tihe ja iga päev on mingi põnev ettevõtmine, siis ma ei kahtlegi, et meeldejäävaid hetki tuleb rohkelt. 
Tänane retsept on aga inspireeritud meie Ungaris käigust, millest lähemalt kirjutan siin postituses. Suure söögisõbrana uurisin loomulikult enne Budapesti minekut Ungari köögi kohta. Mulle jäi silma üks põnev retsept, mis oli põhimõtteliselt üks hiiglaslik kapsarull. Ehk siis suure ümmarguse keeksivormi sees küpsetatud ja kapsalehtedesse mähitud. Tahtsin kindlasti sarnasest retseptist vegan versiooni luua. Eriti kuna kapsarullid on üks mu lemmiktoite. Või nagu mu kallim naerab, et kõik toidud on minu lemmiktoidud :) Tulemus sai ulmeliselt hea! Täiesti kapsarulli hõnguga ja kapsalehtede sisse mässituna jääb läätse pikkpoiss ääretult mahlane ja maitsev. Eks natuke rohkem mässamist ole sellega, et peab eraldi kapsapea keetma, aga see on seda väärt!


Jõulude ajal kokkas näiteks Elina Born seda sama pikkpoissi siin videos ja see kukkus tal suurepäraselt välja! Ma ikka hoidsin hinge natuke kinni, kui ta seda video lõpus lõikama hakkas, et kas püsib kõik kenasti koos. Aga püsis! Jess. Taimsed pikkpoisid on tegelikult parimad, kui lasta neil enne lõikamist natuke jahtuda. Siis on kindlapeale minek. Ja mis veel tore - kui vähe on siin koostisosi vaja. Tavaliselt on taimsete pikkpoisside retseptid meetripikkused, nii-et seekord saab eriti lihtsalt läbi!

Selle suurepärase pikkpoisi juurde sobivad hästi need krõbedad seesami-küüslaugukartulid ja see soe koorene tomatikaste. Kõigi kolme toidu retsept ilmus esimeses Vegan ajakirja numbris. Nüüd on juba uus number müügil koos minu uue retseptiga, nii-et tasub sammud poodi seada! Aga enne läätsed keema.



Valmistamisaeg: natuke üle tunni 

Kogus: 26 x 11 cm keeksivorm, 10 suurt lõiku 

  • keskmine kapsapea 
  • 200 g pruune või rohelisi kuivatatud läätsi 
  • 100 g kõige tavalisemat valget riisi 
  • 1 - 2 sl õli 
  • 1 suur sibul 
  • 2 kuhjaga sl maisitärklist 
  • 2 kuhjaga sl linajahu või jahvatatud linaseemneid 
  • 1 ¼ tl soola 
  • ¼ tl jahvatatud muskaatpähklit 
  • 1 tl karripulbrit 
  • ½ tl purustatud musta pipart 

Valmistamine:

Pese kapsas ja lõika selle seest võimalikult palju juurikaosa välja. Pane kapsapea suurde potti ja vala peale vesi. Kata pott kaanega ja keeda kapsapead kaane all umbes 10 - 15 minutit, kuni lehed hakkavad kapsa küljest lahti tulema. Kurna ja jäta jahtuma. Pane läätsed ja riis koos potti keema. Keeda umbes 30 minutit, kuni need on pudruks keenud. Lisa vahepeal vajadusel vett. Kurna korralikult ja suru riisist ja läätedest sõelal lusikaga üleliigne vedelik välja. Vala läätse ja riisi segu kaussi. 

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Aja pannil õli kuumaks ja lisa peeneks hakitud sibul näpuotsatäie soolaga. Prae paar minutit, kuni sibul on kuldpruun. Lisa praesibul läätse ja riisi segule. Sega korralikult. Lisa maisitärklis, linajahu, sool, muskaatpähkel, karripulber ja must pipar. Sega kõik korralikult läbi. Sul peaks tekkima üsna tugev mass. Kui segu on veel väga kuum, lase sel natuke jahtuda. 

Määri keeksivorm korralikult õliga. Eemalda kapsapealt umbes 5 - 6 kapsalehte ja lõika lehtedel tugevam roots õhemaks. Tee käed märjaks ja vormi riisi ja läätse massist piklik pikkpoiss, mis mahub ilusasti keeksivormi. Aseta pikkpoiss 1 - 2 kapsalehe peale ja mässi lehed ümber. Lisa lehti ka peale ja vajadusel kõrvale, kuni pikkpoiss on ilusasti kapsasse mässitud. Kapsalehti ei tohiks olla üle 1 - 2 kihi. Aseta pikkpoiss keeksivormi ja küpseta 35 minutit. Seejärel lase pikkpoisil jahtuda, kuni see on soe ja mitte enam kuum. Lõika vajadusel ääred vormi küljest lahti ja kummuta pikkpoiss ettevaatlikult lõikelauale. Maitseb suurepäraselt ka järgmisel päeval!