9. märts 2015

Kreemjas kartuli ja röstitud lillkapsa salat



See retsept läheb kõikidele lillkapsa fännidele. Mulle väga mekib see ajumoodi, kergelt magus ja krõmps köögivili. Lisaks on see ka väga tervislik, sisaldades kõvasti kaltsiumit, kaaliumit ning C- ja K-vitamiine. Ma olen avastanud ühe tõsiasja - mida raskemad on mu toidukotid, seda paremini ja tervislikumalt ma söön. Nii-et kui sa liipad toidupoest üliraskete toidukottidega välja, võib see tihti olla hea märk. See tähendab seda, et sinu kotid on pungil värsketest köögiviljadest ja puuviljadest, mis kaaluvad palju, erinevalt valmistoodetest. Nii-et selleks et olla tervislik ja vormis, hoia oma toidukotid raskete ja paksudena :)

Mulle meeldib, kuidas lillkapsas muutub röstides isegi natukene magusamaks. Samamoodi ka porgand. Lisa lihtsalt keedetud kartul ja isetehtud päevalilleseemne hapukoor ning sul ongi taldrikul üks suurepärane salat. Mulle meenutas see üsna palju klassikalist kartulisalatit, ainult et siin oli lillkapsa maitset ikka kõvasti tunda.

See salat on kindlasti üks väga maitsvaid viise, kuidas lillkapsast valmistada. Mul on olnud ka üsna ebameeldivaid kogemusi lillkapsaga. Tavaliselt on see juhtunud siis, kui olen viibinud näiteks mõnes supermarketis ja kõht on kohutavalt tühjaks läinud. Ainuke koht, kus maha istuda ja süüa, on mõni buffet. Enamjaolt on seal menüüs liha lihaga ning taimetoitlasel ei jää muud üle, kui taldrikule tõsta need sügavkülmutatud ja aurutatud lillkapsad ja kartul. Mul ei ole midagi aurutatud lillkapsa vastu kui see on hästi valmistatud. Aga mul jooksevad külmavärinad üle, kui ma mõtlen neile vesistele ja täiesti maitsetutele õisikutele. Milline kurb lõuna- või õhtusöök! Ning loomulikult maksab see kõik sama palju kui lihatoidud. Ma nii unistan, et kõik toidukohad oleks juba piisavalt arenenud ja pakuksid võimalust ka taimselt einestada. Igal pool ja maitsvalt ja kõhtutäitvalt ja rahuldustpakkuvalt. Paljudes kohtades on see juba võimalik aga üsna pikk tee on veel minna.

Ma loodan, et sul on veel peale seda juttu natuke lillkapsa isu, sest see salat on seda väärt. Ära unusta proovida ka seda ahjurooga lillkapsa ja leivaga ning lillkapsapada ubadega.

Milline on sinu lemmik taimne versioon lillkapsast?


Valmistamisaeg: 25 minutit

Kogus: 4-6 inimesele

Koostis:

  • 400 g väikeseks hakitud lillkapsast
  • 270 g väikeseid porgandikuubikuid
  • 2 sl õli
  • ½ tl soola
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • 450 g kartulikuubikuid (keedetud kartulist, umbes 3 suurt kartulit)
  • üks kogus päevalilleseemne hapukoort
  • 2-3 sl hakitud peterselli

Valmistamine:

Pane ahi 200 C juurde kuumenema. Sega hakitud lillkapsas ja porgandikuubikud õli, soola ja pipraga läbi. Küpseta ahjus 200 C juures 20 minutit. Samal ajal saad vajadusel keeta kartulid ja teha valmis päevalilleseemne hapukoore. Kui lillkapsas ja porgand on pehmed, võta need ahjust välja ja jahuta maha. Sega jahutatud köögiviljad kartulikuubikute, päevalilleseemne hapukoore ja peterselliga läbi. Maitse ja lisa vajadusel soola või pipart.




6 kommentaari :

  1. Nendes supermarketite "lobilates" pole üldiselt ühelgi toidul erilist maitset või hinge ;) St mitte ainult taimetoitlane, vaid igasugune kvaliteetse toidu austaja pole ilmselt nende sihtgrupp... Sellegipoolest nõustun, et oleks tore, kui head toitu leiaks enamatest n.ö lihtsamatest-soodsamatest-igapäevasematest paikadest :)

    VastaKustuta
  2. Kujutan ette, et ka muu kraam võib tõesti kehvake olla, kuigi ise pole aastaid seda loomsemat poolt proovinud.

    VastaKustuta
  3. Retsept on paljutõotav ja läheb homme kindlasti proovimisele. Täna õhtul täidan kõhtu tähenärimisega (kui lubad) - potassium maakeeli on kaalium.

    VastaKustuta
  4. Haha, see on see, kui retsept samaaegselt nii eesti- kui ka ingliskeeles teha. Parandasin ära :)

    VastaKustuta
  5. Super maitsev!

    VastaKustuta
  6. Lilli, nii-nii tore, et maitses! :)

    VastaKustuta