8. okt 2022

Mahlane kapsasalat õuna, varsselleri ja paprikaga

Mahlane kapsasalat

Mu ema kasvatas sel aastal kohe eriti ilusad kapsapead. Nii olengi ma siin erinevaid mahlaseid salateid vohminud ja õunaga magushapusid kapsaid keetnud. No on üks väärt köögivili. Ka poest saab selle üsna soodsalt kätte. Tuleb meelde, kuidas väga vanal ajal säilitati kapsapäid aia vahel või õues virnas ja siis talvel raiuti sealt külmunud kapsastest parajaid tükke. Kapsaretsepte on mul SIIN veel teisigi! Ja SIIT leiad veel portsu maitsvaid toorsalati retsepte, mida just praegu sügisel eriti lust valmistada. Aga seda mahlast kapsasalatit teen ma juba mitmendat korda ja mõtlesin, et panen siis juba retsepti ka kirja.

Olen hakanud varssellerit ja paprikat fännama. Kohe eriti. Varem ma paprikast väga lugu ei pidanud. Aga ta on täitsa omal kohal, eriti kui sellega toidus mitte liialdada. Ja meie väike põnn sööb paprikat nagu õuna. Oluline on siin salatis kapsas võimalikult õhukeseks lõigata ja siis soolaga seda mudida, et mahlad valla pääseks. Üks poolik sügisene õun annab siin parajat hapukust ja värvi, kui seda mitte koorida. Salat muutub seistes veel eriti mahlaseks ja maitsvaks, peaks hästi jahedas säilima. Sobib suurepäraselt ka vrapi vahele. 

Mahlane kapsasalat

Aeg: 10 - 15 minutit
Kogus: suur kausitäis, jagub suuremale perele, säilib hästi jahedas ka hiljem söömiseks

  • kaks suurt peotäit lillkapsa õisikuid (170 g)
  • neljandik suuremast peakapsast (450 g)
  • pool tl soola
  • natuke purustatud musta pipart
  • 1 suur varsselleri vars
  • pool keskmist õuna
  • neljandik punasest paprikast
  • neljandik rohelisest paprikast (või veel punast)
  • 5 kuhjaga sl oma lemmikmajoneesi (kodutehtud variandi leiad SIIT!)
  • (soovi korral hakitud tilli ja varsselleri pealseid)

Nipp! Siia salatisse sobib lisada ka värsket kurki, seemned ja pähkleid. Soovi korral võid peakapsa hakkimise asemel riivida, kui soovid pehmemat salatit. 

Valmistamine:

Võta suur salatikauss. Riivi sinna lillkapsas. Haki peakapsas võimalikult õhukesteks ribadeks. Vala kapsaribad kaussi. Lisa sool ja pipar. Nüüd pigista ja mudi kapsast, et see surve ja soola koosmõjul mahlaseks ja pehmemaks muutuks. Võid ka natuke rusikatega suruda. Seejärel lõika varsselleri vars pikkupidi pooleks viiluta õhukesteks viiludeks. Lisa need kaussi. Võta õun ja eemalda sisu, aga ära koori. Lõika väikesteks tükkideks. Haki ka paprikad väikesteks kuubikuteks. Lisa õun ja paprikad samuti kaussi. Nüüd lisa majonees ja sega korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel veel suts soola. Soovi korral ka hakitud maitserohelist. Serveeri või lase salatil natuke seista, nii muutub see veel maitsvamaks ja mahlasemaks.

Mahlane kapsasalat

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar