10. apr 2018

Lihtne krõbe baklažaan (gluteenivaba)


Aprill! Kas polnud eile mitte imeline päev? Esimene lause, mille välja astudes pahuralt ütlesin, oli "Nii palav on!" Tüüpiline eestlane. Tegelikult ma nii nautisin. Võtsime väljas näole päikest ja õhtul sai sauna. Mul on siiani laupäeval antud Neoandertalsi livest KÕIK lihased valusad, nii-et saun kulus väga ära. Õnneks näpud juba toimivad, nii-et saan seda mõnusat retsepti teiega jagada.


Tegin seda esimest korda ikka meie tares. Ostan viimasel ajal palju baklažaani ja tahtsin sellele natuke mõnusama elu anda, kui ainult pajatoitu lisades. Kuna me oleme igavesti igasuguste taimsete kotlettide  ja steikide fännid, siis sellised krõbedad rattad on alati mokkamööda. Neid on ka ülilihtne valmistada, ausalt! Lihtsalt lõika baklažaanist rattad, määri soolaga, lase natuke seista, tupsuta neid kikerhernejahus ja küpseta pannil kuumas õlis. Tegemist on sellise pool-frittimisega ehk siis õli pane pannile keskmiselt rohkem. Ennetades osade blogilugejate küsimust, siis jah, neid saab ka ahjus küpsetada. Proovisin ekstra järgi ja tulemus sai väga hea. Natuke kuivem, kui praadides, aga ikkagi täitsa maitsev. 

Paneerimine

Tänu kikerhernejahule on need krõbedad baklažaanid täiesti gluteenivabad. Aga võib proovida ka teiste jahudega! Muide, kohe kuumalt pannilt tulnuna maitsesid need leiva peal täpselt nagu praekala. Just värskelt ja kuumalt ongi need tegelikult parimad. Sobivad tõesti nii leivale, niisama snäkiks kui ka kartuli-riisi-pasta-tatra kõrvale. Eriti head olid need natukese taimse majoneesiga. Mina keetsin kõrvale riisi ja see sobis nii hästi. Loodan, et proovite need mõnusad krõbuskid järgi! 

Ahjus küpsetatuna

Aeg: 30 minutit
Kogus: 12 - 15 krõbedat ratast

  • üks baklažaan
  • kikerhernejahu või muud jahu paneerimiseks
  • soola vastavalt maitsele
  • õli (kasutasin rafineeritud oliiviõli)

Lõika baklažaan umbes sentimeetri paksusteks ratasteks. Määri rattad natukese soolaga ja jäta umbes kümneks minutiks seisma. Baklažaan hakkab "higistama" ja muutub mahlasemaks. Nüüd patsuta kõiki rattaid kikerhernejahu sees (mina lisasin jahusse ka soola), kuni need on mõlemalt küljelt kaetud. Vala pannile paras ports õli (nii-et pann on täiesti kaetud ja jääb kiht veel pealegi). Aja õli kuumaks. Prae rattad mõlemalt poolt krõbedaks. Serveeri!

PS! Ahjus küpsetamiseks aseta paneeritud rattad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, piserda natukese õliga ja küpseta 200-kraadi juures 25 minutit.

SIIT leiad veel maitsvaid baklažaaniretsepte.