12. veebr 2018

Mahlane vareeniku-köögiviljavorm


Sellised krõbedad ja ilusad talveilmad lausa kutsuvad ühe maitsva ja toitva ahjuroa järgi. Olen igiammu tahtnud taimset pelmeenivormi sarnast rooga katsetada. Kaubanduses on saadaval paar täitsa arvestatavat taimset pelmeeni/vareenikut. Näiteks siin roas kasutasin ma Rimi kartulivareenikuid. Need on soodsad, täiesti taimsed ja kui nad on korralikult maitsestatud nagu siin roas, siis maitsevad suurepäraselt. Seda toitu võib proovida ka müügilolevate seene gyozadega. Eks nendel tainasse mässitud toitudel on palju erinimesid ja enamasti sõltub see päritolumaast, taina koostisest ja täidisest. Kui on vähegi aega, soovin väga soojalt pelmeenid või vareenikud hoopis ise valmis meisterdada. Näiteks katseta seda Hiina seeneplemeenide ehk potikleepsude retsepti või hoopis neid väga-väga lihtsaid vareenikuid. Mõlemad sobivad hästi ka siia retsepti.


Et vorm hästi mahlane ja ka köögiviljane saaks, lisasin siia paraja portsu suvikõrvitsat ja porgandit. Need sain eriti kiirelt peeneks teha oma truu spiraalitajaga. Loomulikult võib need ka lihtsalt jämeda riiviga riivida. Kastme rolli täidab siin edukalt vana hea india pähkli kaste. Viimased võib asendada ka päevalilleseemnetega. Tõde on see, et india pähklitega on tulemus parem, aga päevalilleseemned ka väga palju alla ei jää. Nii-et kui on pähkliallergia või india pähklid liiga kulukad, siis ei jää toit kindlasti tegemata.

Oi, homme on ju vastlapäev! Meie peres on see väga oodatud, sest siis saab ju hernesuppi ja vastlakukleid! Muide, hernesupi asemel võib proovida ka seda ülilihtsat ja väga sarnast punase läätse ja köögivilja suppi. Vastlakukli vahele saab susata selle õhulise kookosvahukoore. Väga hea kukliretsepti leiab minu kokaraamatust "Taimsed magustoidud", mida hiljutise info kohaselt pole enam väga palju poodides järgi jäänud! 

Ja sõbrapäevaks leiab kindlasti midagi maitsvat siit magustoitude alt. Ning muidugi ei saa unustada lähenevat tähtsat Eesti Vabariigi aastapäeva. Selleks puhuks sobib imeliselt see Kasuka salat! Veebruaris on üldse palju toredaid tähtpäevi ja hea lühike kuu ka. Järgmine nädal on minu sünnipäev ka, juhhuu! Olgu, nüüd läksin natuke hoogu siin nende tähtpäevadega. Igatahes, nautigem seda ilusat talve ja neid tähistamisi ja muidugi seda mahlast taimset vormirooga!


Aeg: 1,5 tundi
Kogus: keskmine sügavam ahjuvorm, kuuele

Kaste:
  • 150 g india pähkleid (või 75 g päevalilleseemneid)
  • 950 ml külma vett
  • 1 ½ - 2 tl soola
  • (3 sl maitsepärmi)

Vorm:
  • 2 - 3 sl õli
  • 3 sibulat (lõika neljaks ja viiluta)
  • 2 - 3 küüslauguküünt
  • 2 hiiglaslikku porgandit (riivituna 450 g)
  • 1 suurem suvikõrvits (riivituna 300 g)
  • 1 ¾ - 2 tl soola
  • 2 x 400 g külmutatud kartulivareenikuid (Rimi omad on taimsed. Või tee vareenikud ise SELLE või SELLE retsepti järgi)

Valmistamine:

Kui sul ei ole võimas kannmikser, siis leota pähkleid paar tundi või keeda 15 minutit. Seejärel purusta need koos külma vee, soola ja soovi korral maitsepärmiga ühtlaseks valgeks vedelaks kastmeks. Jäta kaste praegu kõrvale.

Pane ahi 200-kraadi peale kuumenema. Aja sügavam pann kuumaks. Vala sinna õli ja lisa sibulaviilud. Prae paar minutit. Lisa hakitud küüslauguküüned. Prae minutike. Lisa riivitud või spiraalitatud porgandid. Prae minutike. Lisa riivitud või spiraalitud suvikõrvits (kui spiraalitad, siis lõika suvikõrvitsaribad pärast pooleks, et nad paremini seguneks) ja sool, sega ning prae umbes 5 minutit, kuni porgand ja suvikõrvits on kahanenud ja pehmemad. Maitse ja lisa vajadusel soola. Sega külmutatud vareenikud pannil valminud köögiviljaseguga läbi. 

Määri keskmine sügavam ahjuvorm (võid kasutada ka mitut väikest vormi) õliga. Vala vareeniku-köögiviljasegu ahjuvormi ning kõige peale vala india pähkli kaste. Küpseta vähemalt tund aega või vähem, kui kasutad väikeseid vorme. Et küpsuses täiesti kindel olla, siis urgitse üks vareenik vormist välja ja maitse, kas tainas on läbi küpsenud.