11. apr 2013

Astelpajutarretis kookosvahukoorega

Kui sulle meeldivad astelpajud, hapuka ja magusa kooslus ja krehvtine amps, siis arvatavasti meeldib sulle ka see magustoit. Tegelikult mõtlesin ma pikalt, kas ma teen selle magustoidu. Ma ei olnud kunagi enne astelpajudega midagi valmistanud ja seetõttu ka natuke pelgasin. Aga kui ma täna hommikul maitsesin üle öö kapis seisnud krehvtist hapukat-magust astelpajutarretist, siis kujutasin seda kohe ette koheva ja maheda kookosvahukoorega. Ja kui ma vahukoore valmis sain ja tarretisele peale panin ning esimese ampsu võtsin, siis sain aru, et see on üks piisavalt eriline magustoit, et see vääriks kohta minu retseptilehel.

Antud juhul meenutab see tarretis küll pigem paksu astelpajukreemi, aga sobib just ideaalselt siia magustoitu. Kui soovid tahkemat tarretist, suurenda tarretisepulbri kogust.


Kogus: 4 - 5 inimesele

PS! Astelpajud pane eelneval õhtul sügavkülmast tavalisse külmkappi sulama ja kookospiima purgid pane ka kindlasti eelneval õhtul külmkappi.


PPS! Tundub, et Santa Maria on oma kookospiima koostist muutnud, sest vahustamiseks mõeldud kreem ei eraldu enam nii hästi ja vahukoor ei pruugi õnnestuda. Kui nii peaks juhtuma, saab selle asemel edukalt kasutada kaeravahukoort.

Tarretis:


  • 400 g külmutatud astelpajumarju
  • 200 ml vett
  • u. 150 g (võib ka rohkem või vähem) suhkrut 
  • 2 pakikest RUF torditarretisepulbrit või 2 tl agar-agaripulbrit

Võta astelpajukarp külmkapist välja. Vala liigne vedelik karbist ära ning pane astelpajud kaussi. Jäta umbes peotäis marju kaunistamiseks ja ülejäänud marjadele vala peale suhkur ja vesi ning purusta saumiksriga ühtlaseks. Mina jätsin kõik seemned ka sisse, minu arust olid need toredad. Vala kausist segu väikesesse potti, lisa tarretise- või agar-agaripulber, sega ning aja keema. Keeda kolm kuni neli minutit, ise samal ajal kiirelt segades või vispeldades. Vala valminud segu magustoidupokaalidesse, täites pokaalidest veerand kuni pool. Kata pokaalid toidukilega ja jäta külmkappi vähemalt üleöö tahenema. Kookosvahukoor valmista alles siis, kui astelpajukreem on tahenenud.

Vahukoor:

  • 2 purki täisrasvast kookospiima (nt. Santa Maria) või kolm pakki kaeravahukoort
  • 3 - 4 sl tuhksuhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
Võta kookospiimapurgid külmikust välja, keera tagurpidi ning tee avajaga lahti. Vala vedel osa pealt ära. Kaabi lusikaga paks kookoskreem purkide põhjast sügavamasse suuremasse kausi. Lisa suhkrud ja vahusta käsimiksriga kohevaks vahuks. Võta magustoidupokaalid koos astelpajutarretisega külmkapist välja, eemalda kiled ning jaota igale ühtlaselt vahukoort. Kaunista astelpajumarjadega. Serveeri kohe.