9. juuni 2013

Kreemjas pasta päevalilleseemnekreemiga

Tundub, et see pasta on minu selle suve hitt. Vähemalt minu köögis. Olen seda juba korduvalt valmistanud ning iga kord väga rahule jäänud. See on mõnusalt suvine ja mahlane, samas parajalt toitev ja ei nõua liialt palju mäsu ega vaaritamist. Kaste valmib üldse ilma pliidita ning jääbki ainult pastakeetmise vaev ja kerge porgandiribade praadimine. Päevalilleseemnekreem on tõsiselt mõnus leid, kuna kaste valmib ilma küpsetamata ning pealegi on päevalilleseemned tunduvalt odavamad kui näiteks inda pähklid ja neid saavad süüa ka inimesed, kes muidu pähklitele allergilised on. Variatsioone on ka siin muidugi tohutult. Katsetada võib kõikvõimalike köögiviljade ja seentega. Näiteks lisada veel oliive, paprikat, maitserohelist ja miks mitte rohelise kastme saamiseks ka paar peotäit värsket spinatit. Tasub julgelt katsetada! Siin on aga minu versioon:


3 - 4 inimesele

  • 250 g pastat (ise kasutasin hetkel suurt paccheri pastat, aga soovitan väiksemat sorti)
  • 150 g päevalilleseemneid (kooritud)
  • 3 porgandit
  • 2 küpset tomatit
  • 2 tl broilerimaitseainet (mina kasutan Meira oma, mis ei sisalda ohtlikke lisaaineid, vaid ainult ürte-vürtse)
  • 2 sl sojakastet
  • 200 ml vett
  • natuke soola
  • natuke musta pipart
  • paar sl õli
  • (värsket basiilikut)

Keeda päevalilleseemneid 15 minutit või leota paar tundi. Kurna, vala kaussi, lisa broilerimaitseaine, sojakaste ja vesi ning purusta saumiksri või kannmiksriga ühtlaseks kreemiks. Maitse ja lisa vajadusel soola või sojakastet. Keeda pasta al dente. Samal ajal, kui pasta keeb, pese ja koori porgandid ning lõika neist juurviljakoorijaga õhukesed ribad. Vala kuumale pannile paar supilusikatäit õli ning prae porgandiribasid koos natukese soola ja pipraga umbes paar minutit. Kurna pasta ning sega päevalilleseemnekreemi, porgandiribade ja hakitud tomatitega läbi. Soovi korral kaunista värske basiilikuga. Serveeri kohe!