15. juuni 2013

Kreemjas suvikõrvitsa- ja seenepirukas tofu-maapähklikattega.

Ma olen viimasel ajal liiga palju pastat manustanud ning tekkis tahtmine midagi täiesti uut proovida. Eriline isu oli mul ühe toitva ja soolase piruka järele. See pirukas on tõepoolest midagi erilist. Täisterapõhi, kreemjas sisu suvikõrvitsast, praetud seentes ja päevalilleseemne-hernekreemist ning kõik see on kaetud krõbeda tofu-soolatud maapähkli kattega. Pean tunnistama, et just tofu-pähklikate oli minu suur lemmik. Kindlasti proovin seda ka mõnes teises toidus kasutada. Peale pirukatüki söömist mõtlesin, et siia sobiks veel ideaalselt kõrvale üks mahlane tomatisalat.



umbes 25 suurt pirukatükki ehk terve suur plaaditäis

Enne selle pirukavalmistamist leota päevalilleseemneid paar tundi või üle öö!

Täisterajahuga pirukapõhi:

  • 30 g presspärmi
  • 250 ml käesooja vett
  • näpuotsaga soola
  • 1 tl pruuni suhkrut
  • 200 g valget nisujahu
  • 300 g täistera nisujahu (Graham)
  • 2 tl õli

Sega pärm käesooja vee, soola ja suhkruga. Lisa jahud. Sõtku tainast kas kausis või jahusel laual edasi. Lisa õli ning sõtku veel. Jäta tainapall kaussi puhta räti alla sooja kohta kerkima (kuni tainas on kerkinud poole suuremaks). Samal ajal, kui tainas kerkib, saad ette valmistada pirukatäidise!
Sõtku veel natuke tainapalli (vajadusel lisa jahu kui liiga käte külge kinni jääb) ning seejärel rulli tainas laiemaks. Tõsta lapik taigen õliga määritud ahjuplaadile ning venita ja silu taina ääred ahjuplaadi äärteni.







Pirukakate:

  • 1 suur suvikõrvits (mul kaalus lausa 500 g)
  • 400 g värskeid või külmutatud rohelisi herneid
  • 150 g päevalilleseemneid (leota paar tundi või üle öö)
  • 500 g värskeid šampinjone
  • natuke õli praadimiseks
  • soola ja pipart vastavalt maitsele
  • 100 ml vett
  • rohelist sibulat garneeringuks
Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Samal ajal koori köögiviljakoorijaga suvikõrvits, nii-et saad kausitäie suvikõrvitsaribasid. Prae ribasid paar minutit kuumal pannil õlis koos natukese soola ja pipraga. Viiluta šampinjonid ja prae neid samuti paar minutit kuumal pannil õlis koos natukese soola ja pipraga. Kurna päevalilleseemned, lisa rohelised herned, vesi ja vastavalt maitsele soola ning püreesta saumiksri, blenderi või köögikombainiga ühtlaseks püreeks. 

Tofu-maapähklikate:
  • 250 g kõva tofut
  • 6 spl soolatud ja röstitud maapähkleid
Murenda tofu sõrmedega ja lisa purustatud maapähklid. Sega segamini.

Nüüd määri päevalilleseemne-hernekreem ühtlaselt laiali rullitud ja õlitatud ahjuplaadile asetatud tainale. Lisa praetud suvikõrvitsaviilud ja šampinjonid ning kõige peale raputa tofu-maapähklisegu. Küpseta pirukat 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Lase enne serveerimist 10 minutit jahtuda. Kõrvale sobib ideaalselt värske tomatisalat või mõne leemene supp.