16. märts 2016

Spagetid marinara tomatikastme ja india pähkli juustuga


Juba väikesest peale olin koos õdedega suur pastafänn. Spagetid olid meil erilised lemmikud ja ketšup meie number üks kastmevalik. Me ei saanud sellest küll! Milline laps ei taha pastat mingi tomatise kastmega? Olen kirjutanud ka oma armastusest mamma tehtud makaronide ehk "noh need sibulaga" vastu. Ma tean, itaallased pööritaksid silmi selle ketšupiloo peale, aga eestlastele ei pea ma ilmselt sellisest kooslusest aru andma. 

Kui ma nüüd spagette valmistan, siis serveerin neid selle suurepärase kodutehtud lihtsa marinara tomatikastmega. Marinara on klassikaline Itaaliast pärit tomatikaste, mis sisaldab endas tavaliselt tomateid, küüslauku, ürte ja sibulat. Täpselt nagu minu versioon, kust leiab lisaks kõigele sellele ka natuke tšillihelbeid. Üldse on Vahemere köök üks imeliselt maitsev nähtus. Kui ma peaksin valima, siis Aasia ja Vahemere köögid on kindlasti minu suured lemmikud. Nagu mõned päevad tagasi, kui uusi retsepte tegin, sõin ühe päeva jooksul nii sushit kui ka spagette. India pähkli mozzarellaga on mõned blogilugejad võib-olla juba tuttavad. Mina kasutan seda pea igal pool. Pitsa peal, lasanje peal, bruschettadega, nachodega jne. Imeline leiutis! Sellele tomatisele pastale sobib kreemjas pähklijuust nagu valatult.

Igatahes, kui sa otsid kiiret ja maitsvat pastaõhtusööki, mis maitseks kogu perele, siis tasub selle retseptiga algust teha. See peaks kõigile väga maitsema ning valmib kõigest 20-minutiga!


Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: neljale

Marinara tomatikaste:

  • 2 - 3 sl õli
  • 2 keskmist sibulat
  • 4 suurt küüslauguküünt
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • 3 sl (rafineerimata) suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 600 ml tomatipastat (ilma soolata)

+ 300 g keetmata spagette (kvaliteetseid, nt. Tartu Mill on väga hea)
+ värsket basiilikut serveerimiseks (soovi korral)

Valmistamine:

Kõigepealt keeda spagette rohkes vees, kuni need on al dente. Samal ajal keeda ka india pähkleid rohkes vees 15 minutit. Kui spagetid ja pähklid keevad, aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibulad. Prae paar minutit, kuni sibulad on kergelt kuldpruunid. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned. Prae pool minutit. Lisa tüümian, basiilik, suhkur, sool ja tšillihelbed. Prae minut-paar. Lisa tomatipasta ja lase veel paar minutit podiseda.

Kurna spagetid ja sega natukese õliga läbi (võib õli ka ära jätta). Jäta spagetid korraks kõrvale. Kurna india pähklid ja valmista india pähkli mozzarella. Vala blendertatud pähklisegu kastrulisse ja lase sel paar minutit podiseda, et see natuke pakseneks. Ei tasu liiga paksuks lasta, see peaks olema veel ilusasti pastale valatav. Serveeri spagette koos tomatikastme ja mozzarellaga.