19. märts 2016

Ahjuõunatort (gluteenivaba)


Need ahjuõunad, mis ma selle tordi jaoks küpsetasin, olid nii erakordselt head, et väärivad juba eraldi retsepti. Tõeliselt raske oli neid mitte kohe ära süüa. Aga kui suhkrused ja kaneelised ahjuõunad segada kreemja ja rammusa kookosvahukoorega ning kogu see väärt kraam panna gluteenivaba tordi peale koos hakitud kreeka pähklitega? Ja kui see gluteenivaba kook ei nõua ühtegi kallist ega raskesti leitavat koostisainet? Minu arust kõlab imeliselt. Ja seda ta ongi!

See tort on nii luksuslik, kreemjas ja puuviljane, aga ometi nii lihtsalt valmistatav. Kook nõuab lihtsalt natuke aega, et saaks külmikus taheneda. Nii-et parim on see valmis teha eelmisel õhtul. Kujuta ette näiteks külluslikku hilist pühapäeva hommikusööki selle tordiga. Või ükskõik millist hommiku-, lõuna- või õhtusööki ükskõik millisel nädalapäeval. See tort maitseb hästi igal ajal ja aastaringselt. Millegipärast kipun arvama, et eriti hea oleks seda ka kevadpühadel serveerida. Magusat küpsetamist ja andke teada, kuidas maitses :)


Valmistamisaeg: 10 minutit aktiivset, 30 minutit küpsetamist + mõni tund kuni üleöö külmkapis
Kogus: 26 cm läbimõõduga ümmarguse koogivormi täis, 8 - 12 tordilõiku

PS! Tundub, et Santa Maria on oma kookospiima koostist muutnud, sest vahustamiseks mõeldud kreem ei eraldu enam nii hästi ja vahukoor ei pruugi õnnestuda. Kui nii peaks juhtuma, saab selle asemel edukalt kasutada kaeravahukoort.

Gluteenivaba kook:
  • 150 g kaerajahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsaga soola
  • 75 g (rafineerimata) suhkrut
  • 50 ml õli (nt. päevalille)
  • 150 ml vett
  • 1 tl õunaäädikat, valge veini äädikat või sidrunimahla

Ahjuõunad:
  • 3 keskmist õuna (450 g)
  • 2 ½ kuhjaga sl (rafineerimata) suhkrut
  • 1 tl kaneelipulbrit

Vahukoor:
  • 2 x 400 g lillas purgis Santa Maria kookospiima (seisnud üleöö külmkapis) või kolm pakki kaeravahukoort
  • 3 kuhjaga sl (rafineerimata) tuhksuhkrut

+ hakitud kreeka pähkleid serveerimiseks (u.60 g)
+ natuke kaneeli koogile peale raputamiseks


Valmistamine:

Pane ahi 180 kraadi juurde kuumenema. Sega kaerajahu küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Teises kausis vispelda suhkur õli, vee ja äädikaga läbi. Jäta praegu kõrvale, kuni ahi kuumeneb. Koori ka õunad, lõika neljaks ja eemalda sisemused. Sega suhkur kaneeliga. Vooderda keeksi-või leivavorm küpsetuspaberiga ja aseta õunad vormi. Raputa neile peale suhkru- ja kaneelisegu. Kui ahi on kuum, võta ümmargune koogivorm ja määri see õliga. Sega kuiv segu märja seguga ja vala koogitainas ümmargusse vormi. Kalluta vormi, et tainas ühtlaselt põhja kataks. Pane kook ja ahjuõunad korraga ahju küpsema. Kooki küpseta kokku 18 minutit ja ahjuõunu kokku 30 minutit. Jahuta kook ja ahjuõunad maha.

Võta kookospiimapurgid külmikust välja. Keera tagurpidi ja tee avajaga lahti. Vala vedel osa ära (või jäta see alles mõni smuuti, kokteili või karri jaoks) ning kaabi kookoskreem purkidest kaussi. Lisa tuhksuhkur ja vahusta minut-paar (käsimiksriga, mitte saumiksriga). Võta jahutunud ahjuõunad ja lõika need kuubikuteks. Sega õunakuubikud kookosvahukoorega läbi. Vala vahukoore-ahjuõunasegu koogile ja määri lusikaga ühtlaselt laiali. Lisa hakitud või purustatud kreeka pähklid. Hoia kooki mõni tund või üleöö külmas. Enne serveerimist raputa peale natuke kaneeli.