3. nov 2016

Millal kasutada blenderit, millal köögikombaini?


Postitust blenderitest ehk kannmikseritest ja muust olen ma tahtnud juba pikalt kirjutada. Eriti seetõttu, et just viimasel ajal on minult nii palju küsitud, millist köögitehnikat ma ise teatud toitude tegemisel kasutan. Järgnevas tekstis on puhtalt minu kogemused ja loodan, et äkki on kellelgil neist natuke abi.

Mina ostsin oma blenderi Prismast 30-euroga. See on Philipsi oma ning siiani on see mind väga hästi teeninud. Võimsust on tal 400 W. Ei tundu väga palju, aga oma töö teeb ta ilusasti ära. Minu jaoks tähendab see seda, et kõik minu smuutid, pähkli- ja seemnekastmed ning supid tulevad ilusasti kreemjad. Ma tean, et kui kasutad näiteks mõnda eriti kallist või võimsat blenderit, siis ei pea näiteks pähkleid enne leotama ja tulemus jääb eriti siidine ja hea. Aga mul pole lihtsalt käsi paindunud neid ostma, eriti, kui oma soodsa variandiga rahul olen. See blender on nii aus, et isegi mu ema ja isa ostsid endale täpselt samasuguse ja teevad endale hommikuti kodumarjadega smuutisid. Mõnus! Pealegi on see blender minu arust väga kena disainiga. Nii-et täiesti tasuta reklaam praegu Philipsile!

Pilt Amazonist

Mida ma veel blenderite kohta olen õppinud? Et nad tahavad alati ka mingit vedelikku saada. Ehk siis parimad on nad just pähklipiimade ja -kastmete jaoks ning muidugi smuutide ja suppide tegemisel. Lisaks tasub blenderil lasta vajadusel rahulikult paar minutit purustada, kui tahad kreemjas tulemuses eriti kindel olla. Kui tahad aga masendusse langeda, siis proovi nendega teha näiteks pähklivõid või banaanijäätist. Ehk siis toite, kus lisad ainult tahked koostisosad ja mitte mingit vedelikku. Peaagu võimatu missioon. Ma räägin siin muidugi nendest odavama otsa blenderitest nagu minul on. Ehk siis blenderile tasub jätta omad ülesanded ja pähklivõide ja ning banaanijäätise ja suurepäraste müslibatoonide ja toortordipõhjade jaoks võta appi hoopis köögikombain või nagu minu lemmik - lihtne lõikuriga lisa, mis tuleb tihti saumiksri komplektiga kaasa. Neid müüakse eraldi ka! Näeb välja selline:


Siin ma valmistasin väga edukalt kodust maapähklivõid nende küpsetamata küpsiste tarvis. Ehk siis lihtsalt soolatud ja röstitud maapähklid masinasse ja suristad seni, kuni pähklid võiks muutuvad. Sellise väikese tarvikuga on see eriti mugav. Saumiksrina on mul taas Philipsi toodang kasutuses. Saumiksrit kasutan ma kõige rohkem just erinevate taimsete pasteetide ja hummuse tegemisel. Sest see on nii mugav, kiire ja lihtne puhastada. Kui aga saumiksriga näiteks suppi, smuutit või seemnekastmeid teha, siis jäävad need üldjuhul teralisemad. Nii-et sellisel juhul tasub pigem blender appi võtta. Ka banaanijäätist saab näiteks selle sama väikese lõikuriga teha. Ja kui sul leidub kodus suurema teraga köögikombain, siis saab jäätist kohe suurema koguse korraga teha. Minu arust on banaanijäätis parim siis, kui see on õhuline ja valge, mitte kollakas ja pigem kreemi moodi. Banaanid peavad selleks piisavalt külmunud ka olema! Näiteks siin on üsna eeskujulik variant:


Ehk siis põhimõtteliselt läheb vaja köögis purustamiseks kahte tarvikut - blenderit ehk kannmikserit ja köögikombaini või väiksemat lõikuriga köögitarvikut.

Panen veel igaks juhuks kirja enda põhitõed:

Blenderiga tasub teha:
  • smuutisid
  • püreesuppe
  • pähkli- ja seemnekastmeid
  • erinevaid kreemjaid kastmeid

+ blenderiga jäävad kõik tulemused kindlasti kreemjamad kui saumiksriga

Köögikombaini või väikese lõikuriga köögitarvikuga tasub teha:
  • pähklivõisid
  • toorbatoonide segusid
  • toortordi põhjasid
  • banaanijäätist
  • pähklipuru
  • taimseid pasteete

Saumiksriga tasub teha:
  • hummust
  • erinevaid taimseid pasteete 
  • püreesuppe (kuigi blenderiga jääb veel parem)

Sellised on siis minu kogemused siiani. Anna aga kommentaarides teada, kui küsimusi või mõtteid tekib!