14. nov 2015

Küpsetamata maapähkli ja kakao küpsised (4 koostisosa, suhkruvaba, gluteenivaba)


Ma olen juba tükk aega sellistest küpsistest unistanud. Küpsised, mis on küpsetamata. Naljakas lugu, aga hirmus maitsev. Nende kontseptsioon on minu arust geniaalne: pehmed, maapähklised, proteiinirikkad küpsised, mis on magustatud datlitega. Tavaliselt on selliste magustoitude retseptides üsna kallid koostisosad. Ma tahtsin, et minu retsept oleks rahakotisõbralikum ja ka "sahvri-sõbralik", ehk siis enamus koostisosad oleksid juba kodus olemas. Nii-et sul on vaja ainult nelja toiduainet nende imeliste tegelaste jaoks!

Minule mekkisid need eriti hästi peale higist trenni. Tänu maapähklitele on need eriti valgurikkad ja toitvad. Loomulikult sobivad need mõnusaks vahepalaks ka muul ajal päevast. Kas pole tore, kui magus amps on ka tervislik? Nii-et sul on vaja ainult natuke köögikombaini või saumiksri lisaosaga koostisosi purustada, küpsised vormida ja sööma asuda. Ei kõla ju halvasti?

Need küpsised on hästi maapähklised ja just piisavalt magusad. Nii-et kui sa armastad maapähklivõid, sulle ei meeldi ülimagusad küpsised ja sa ei viitsi köögis kaua mässata, siis need magusad ampsud on just sulle loodud. Anna teada, kui neid valmistad :)

Veel hõrgutavaid magustoite leiad minu kokaraamatust "Taimsed magustoidud", mis on praegu piiratud aega müügil poole soodsamalt!

Isetehtud maapähklivõi
Küpsise"taina" koostisosad

Valmistamisaeg: 10 minutit

Kogus: umbes 12 keskmist küpsist

Koostis:

  • 100 g kooritud maapähkleid (mitte röstitud)
  • 15 kuivatatud kivita datlit + 2 sl vett (Maximas on hästi soodsad)
  • 100 g röstitud ja soolatud maapähkleid või 3 - 4 sl valmis maapähklivõid
  • 2 tl kakaopulbrit

Valmistamine:

Selle retsepti tegemiseks sobib kõige paremini köögikombain või saumiksri lisaosa, millel on hakkimiseks mõeldud tera. Näiteks maapähklvõid on alati palju lihtsam nii valmistada, mitte kannmikseriga. Viimane tahab üldjuhul ikkagi mingit vedelikku lisaks, et korralikult tööle hakata.

PS! Mõnikord võib maapähklivõi õnnestumine oleneda ka konkreetsetest pähklitest. Pähklid peavad juba pakendis üsna rasvased välja nägema :)


Purusta kooritud maapähkleid, kuni sul tekib jäme teraline jahu. Vala see kaussi. Nüüd purusta datleid paari supilusikatäie veega, kuni tekib datlipasta. See ei pea püree olema, vabalt võib tükiline jääda. Vala datlipasta maapähklijahu juurde. Nüüd purusta röstitud ja soolatud maapähkleid, kuni tekib kreemjas maapähklivõi. Selleks võib kuluda paar minutit. Kraabi maapähklivõi lusikaga teiste koostisosade hulka ja lisa ka kakaopulber. Sega kõik hoolikalt läbi, vormi pallikesed ja vajuta need laiaks nagu küpsised. Vajuta iga küpsise sisse kahvliga muster ja kaunista iga küpsis röstitud maapähkliga. Naudi!