18. okt 2016

Universaalne taimne koor


Usun, et minu retseptide kasutajad on küllaltki tuttavad minu koorearmastusega. Võimalusel on mul kodus alati paar pakki taimset koort ja kui ei ole, siis teen ise. Koor lihtsalt teeb pea iga toidu veel paremaks. Ning pastad ja karridki saavad tänu sellele kreemjale vedelikule veel mõnusamad. Poes saadaval olevatest variantest on siiani minu lemmikud olnud Planti kaerakoor ja Alpro sojakoor. Need on kõige lähedasema tekstuuriga tavalisele rõõsale koorele. Aga tihti on need poes jälle otsas või ma lihtsalt ei satu tükk aega linna. Ja tegelikult on ju isetehtud kraam alati kõige parem ja ka soodsam.

Et saada koduste vahenditega ülihead ja lihtsalt valmivat taimset koort, siis tuleb haarata paki india pähklite järele. Etteruttavalt ütlen, et sama koort saab teha ka päevalilleseemnetest. Nii-et kui oled pähklite vastu allergiline või kui soovid soodsamalt läbi ajada, siis on päevalilleseemned samuti hea variant. Täpsed kogused leiad allapoole kerides. Siinkohal pean mainima, et india pähklitest saab koor küll natuke kreemjam ja rammusam.


Kus siis seda koort kasutada? Igal pool, kus sa muidu tavalist köögikoort kasutaksid ning eelnevalt mainitud pastad ja karrid. Lisaks mõnusalt kooresed kastmed, supid ja muidugi vormiroad (näiteks kartulivormis on see imeline). Sama koorega saab teha ka suurepärast külma kastet, mis käitub nagu majonees ja sobib väga hästi salatitesse.

Kas oled ka samasugune koorelemb nagu mina? Ning millistes taimsetes toitudes sa tavaliselt koort kasutad?

India pähklitest valminud koor

Valmistamisaeg: 3 minutit pluss pähklite leotamise või keetmise aeg

Kogus: 400 ml koort


Valmistamine:

Leota pähkleid või seemneid 2-3 tundi või üleöö. Kui sul on kiire, keeda neid 15 minutit. Kurna ja aseta kannmikserisse koos veega. Blenderda paar minutit, kuni tekib kreemjas koor. Nüüd on koor valmis kasutamiseks. Koor ise on maitselt täiesti neutraalne, seetõttu sobib iga toidu sisse. Kuumutades see natuke pakseneb.

Kui soovid koorele juba alguses rohkem maitset anda, soovitan blenderdamise ajal lisada ka natuke soola ja sidrunimahla või õunaäädikat. Eriti hea külm kaste valmibki soola ja umbes teelusikatäie õunaäädikaga. Mina olen külma kastme sisse lisanud ka hakitud ürte, sibulat ja pipart. Koor säilib külmikus suletuna hea mitu päeva.

Päevalilleseemnetest valminud koor

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar