12. märts 2016

Vrapid küpsetatud spinati-seesamipallide ja sidrunise päevalilleseemnekastmega


Märtsikuu. Peaaegu nagu kevad, aga samas pole ka. Õnneks on päevad juba pikemad ja valgemad, mille üle olen ma nii rõõmus. Oi, kuidas ma igatsesin päevavalgust! Aga lund ja külma veel jagub. Näiteks ei käinud me kaheksa päeva toidupoes. Tee oli põhimõtteliselt kogu lumehunniku tõttu läbimatu ja see ei olnud seda vaeva väärt. Kui oleks väga vaja olnud, küll oleks ka retke ette võtnud. Mul on peaaegu alati paras ports toitu varutud. See komme on maal elamisega külge jäänud. 

Nii-et kaheksandal päeval praadisin lõunaks meie viimased kartulid ja kõrvale tegin neid herne-kapsapihve. Söök sai väga maitsev. Tihtilugu on nii, et kõige soodsamast ja lihtsamast toorainest saab väga väärt eineid meisterdada ja mõnigi kord on sellisel moel erakordselt hea retsept sündinud. Igatahes kui olime lõunasöögi lõpetanud, kuulsime väljas lumesahka. Elagu värske kraam! Lõime oma vanale Volvole hääled sisse ja võtsime suuna toidupoe poole. Varusin kõike vajalikku ja krabasin ka hoolega värskeid aedvilju ja puuvilju. Tahtsin süüa midagi eriti värvilist!


Nii need vrapid sündisid. Täistera tortillad sidrunise päevalilleseemnekastme, värske spinati, tomati ja redisega ning küpsetatud spinati-seesamipallidega. Tõeliselt mõnus kooslus! Kreemjas, mahlane ja krõmps. Spinati- ja seemnepallid on valmis 15-minutiga, gluteenivabad ja sisaldavad kõigest nelja koostisosa. Lisaks neile vrappidele võib nendega ka erinevaid värskeid salateid rikastada.

Olen ikka mõelnud, et kõikvõimalikud vrapid on tõepoolest ideaalsed eined. Õhuke täistera tortilla, mille vahele saad igasugust tervislikku kraami keerata. Need vrapid siin on valmis 20-minutiga ning tervisest ja värvist pungil. Mõnusat mugimist ja loodan, et kevad tuleb ruttu! :)


Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: 5 vrappi

Sidrunine päevalilleseemnekaste:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 180 ml külma vett
  • 1 kuhjaga tl riivitud sidrunikoort
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl sojakastet või tamarit
  • ½ tl kurkumit

Küpsetatud spinati-seesamipallid:

  • 400 g purk valgeid ube
  • 50 g värsket spinatit
  • ¼ tl soola
  • 3 sl seesamiseemneid

Vrappide jaoks:

  • 5 täistera tortillat (või mõnda muud tortillat)
  • mõni peotäis värsket spinatit (u. 50 grammi)
  • paar peotäit rediseid
  • paar peotäit kirsstomateid


Valmistamine:

Keeda päevalilleseemneid rohkes vees 15 minutit. Samal ajal pane ahi 250 kraadi peale kuumenema. Kurna ja loputa oad ning tee need kätega pudruks. Haki spinat köögikombainiga ja lisa see ubadele koos soola ja seesamiseemnetega. Vormi segust 13-15 pallikest. Aseta pallikesed küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kui ahi on kuum, küpseta palle 8-9 minutit. 

Nüüd kurna ja loputa korralikult päevalilleseemned külma veega. Aseta need kannmikserisse koos külma vee, sidrunikoore, sidrunimahla, sojakastme ja kurkumiga. Püreesta mõni minut, kuni saad kreemja kastme. Vajadusel kalluta ja õrnalt raputa kannmikserit, kui see töötab. Nii saab see pigem paks kaste kindlasti kreemjas korralikult püreestatud.

Võta tortilla ja määri sellele 1-2 supilusikatäit sidrunikastet. Lisa paras kuhi värsket spinatit, rediseviile ja tomativiile. Lisa 2-3 spinatipalli ja keera tihedalt rulli. Naudi!