11. apr 2015

Pisikesed baklažaaniburgerid


Minu jaoks ei ole inimese elus kunagi liiga palju taimseid burgereid. Pole midagi imestada, et taimetoit.ee lehel nii rohkelt taimsete kotlettide retsepte on. Ma kokkan ise regulaarselt nende järgi ja muidugi meeldib mulle ka uusi kotlette välja mõelda. Ning kui ma satun välja sööma ja seal on menüüs taimne burger, siis ma alati tellin selle. Mulle lihtsalt meeldib selline vana hea klassika taimses kuues. Nii-et kui sa tahad mind rõõmsaks teha, kokka mulle taimne burger ja ma olen sulle alati tänulik :)

On mitmeid viise, kuidas sünnib üks eriti hea vegan burger. Kõigepealt on vaja head kotletiretsepti. See retsept on olnud alati minu suur lemmik ja inspireeris tegema ka neid baklažaaniburgereid. Kotlet peab olema hästi maitsestatud, mahlane ja hoidma kenasti koos. Ma olen vahepeal püüdnud taimseid kotlette ka ahjus küpsetada, aga siis jäävad nad palju kuivemad ja meenutavad pigem küpsiseid. Küpsiseburger ei kõla just eriti isuäratavalt, aga rohke kastmega võib seegi söödav olla. Teiseks on sul vaja rohelist kraami. Minu lemmik on jääkapsas, kuna tal on nii mõnus krõmps ja mahlane tekstuur. Hästi sobivad ka spinat, tavaline lehtsalat ja porgandi-kapsasalat. Viimane tuletab mulle värvikalt meelde neid turskeid putkaburkse, mis alati kastmest tilkusid ja mida nii mõnigi kord pidi hoopis kahvliga sööma. Kaste on ka tähtis. Mulle väga meeldib päevalilleseemne hapukoor või siis lihtsalt kvaliteetne ketšup ja mahe sinep. Viimasena on sul vaja burgerikukleid. Mina eelistan erinevaid katsetada.



Seekord märkasin ma poes neid pisikesi rukkikukleid. Tõesti super, et Eestis on suur leivaliste valik erinevate jahude ja seemnetega. Nii-et need väikesed rukkikuklid lendasid kiiresti ostukorvi. Lisaks märkasin ilusaid baklažaane, millest otsustasin kotletid meisterdada. Tulemus oli ääretult maitsev. Krõbedad ja mahlased baklažaani-oakotletid, rukkikuklid, natuke ketšupit ja mahedat sinepit ning krõmpsuvat jääkapsast. Muidugi võib sellest retseptist ka suuri burgereid teha, aga väikeseid oli vahelduseks nii lõbus teha ja süüa!


Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: 20 väikest kotletti või umbes 13 suurt

Koostis:

  • 2 x 400 g purk punaseid ube (ka muud purgioad sobivad)
  • 300 g väikeseid baklažaanikuubikuid
  • 2 keskmist sibulat
  • 3 suurt küüslauguküünt
  • 1 tl soola
  • 1 sl kuivatatud tilli
  • 2 sl paprikapulbrit
  • 100 g täistera nisujahu

+ väikeseid burgerikukleid, jääkapsast, kvaliteetset ketšupit ja sinepit serveerimiseks

Valmistamine:

Kurna ja loputa oad. Vala kaussi ning mudi kätega puruks. Need ei pea püreeks saama, lihtsalt kergelt pudruks. Lisa baklažaanikuubikud (ära baklažaani koori). Haki sibul ja küüslauk peeneks ning lisa kotletitainale koos soola, kuivatatud tilli, paprikapulbri ja täistera nisujahuga. Sega kõik kätega hoolikalt läbi. Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Vormi väikesed kotletid ja prae neid pannil, kuni need on mõlemalt poolt krõbedad. Serveeri väikeste burgerikuklite vahel koos jääkapsaribade, ketšupi ja maheda sinepiga.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar