29. okt 2018

Mahlane pastasalat päikesekuivatatud tomati pestoga


Kui imeliste küpsete suvetomatite aeg hakkab otsa saama, tasub kasutusele võtta kirsstomatid ja päikesekuivatatud tomatid. See salat on minu menüüs olnud juba aastaid. Tegelikult oli selle retsepti algne versioon siin lehel juba olemas, aga tundsin, et see vajab natuke tuunimist ja uut pilti. Siin ta nüüd on! Ideaalne peolauasalat, mis sobib lisaks suvele ka talviseks hooajaks. 

Tegemist on hästi mahlase, krehvtise ja maitserikka salatiga. Mulle meeldib siin kasutada just farfalle pastat ehk lipsukesi. Need sobivad ju eriti hästi peosalatisse. Soovi korral saad tavalise pasta asendada ka gluteenivaba pastaga. Kui võimalik, kasuta siin Kalamata oliive, mis on minu arust parimad oliivid. Neid müüakse poes nii kivita kui ka kiviga. Viimasel juhul eemalda kivid käsitsi, aga see on seda väärt! Kalamata oliivide "liha" on kuidagi eriti külluslik ja maitsev. Pesto valmib päikesekuivatatud tomatitest ja nende õlist, küüslaugust, basiilikust ja muidugi sisaldab see ka sutsuke minu lemmikvürtsi - karrit. Seda on siin vaevu tunda, aga ometi annab see just olulise nüansi.

Eriti hea on veel see, et salat valmib kõigest 15-minutiga! Nii-et tegelikult on see nii lihtne salat, et sobib lisaks peolauale ka argiõhtusöögiks. 



Aeg: 15 minutit
Kogus: 4 - 6 inimesele

Salat:

  • 250 g keetmata pastat (lipsukesed näiteks, soovi korral gluteenivaba)
  • 360 g Kalamata oliive või musti oliive, eemalda kivid
  • pool punast sibulat
  • 10 kirsstomatit

Pesto: 

  • 200 g päikesekuivatatud tomateid (hoia õli ka alles)
  • 4 peotäit värsket basiilikut
  • 4 keskmist küüslauguküünt
  • näpuotsaga purustatud musta pipart
  • ½ tl karripulbrit
  • (soovi korral veel soola, kui kasutad soolata kuivatatud tomateid) 

Keeda pasta al dente. Kurna ja loputa külma veega läbi. Vala pasta suurde kaussi ja lisa oliivid, õhukesed punase sibula viilud ja hakitud kirsstomatid. Valmista ka pesto: purusta päikesekuivatatud tomateid ja kogu nende õli koos basiiliku, küüslaugu, musta pipra ja karripulbriga. Sega pesto pastaga läbi. Maitse ja lisa vajadusel soola. Serveeri soovitatavalt kohe. Kui plaanid salatit hiljem serveerida, sega pasta pestoga vahetult enne serveerimist läbi.