21. mai 2016

Moussaka lasanje karulaugupestoga


Kuidas aru saada, et sinu lapsest saab tulevikus toidublogija? Siis, kui ta alla kümneaastasena küsib oma tädi käest, kuidas karulauku toidus kasutada. Minu tädi elab Tallinnas ja karulauk on seal alati rohkem käepärasem olnud. Lõuna-Eesti tüdrukuna tundusid minu tädi jutud karulaugust nii eksootilisena.



See oli minu esimene kokkupuude karulauguga. Teine kord oli siis, kui mu õde hakkas Norrast karulaugupestot ehk ramsløk-i tooma. Kui ma seda esimest korda maitsesin, siis see meeldis mulle. Aga kindlasti oli sellel väga unikaalne mekk. Ja on siiani!

Eile oli minu kolmas kokkupuude selle erilise ürdiga. Läksime toidupoodi ja väljas müüs üks naisterahvas igasuguseid toiduaineid, marjadest karulauguni. Kaugelt vaatasin, et piibelehed, aga salamisi lootsin, et on karulauk. Oligi! Kui me koju jõudsime, siis tegin kohe karulaugupestot ja serveerisin seda tatrahelbepudru ja koorese tomatisalatiga. Mõnus suvine eine!


Aga see moussaka lasanje on midagi väga-väga erilist. Selles on kuhjaga mahlast baklažaani (sellest ka see moussaka osa nimes), õrnalt magusa mekiga aedube, krehvtist tomatikastet, küüslaugust karulaugupestot ja minu viimase aja lemmikut - kreemjat kartuli ja porgandi juustu. See lasanje on rikkalik, kreemjas, mahlane, toitev ja otsast lõpuni võrratu. Kindlasti väärt tegemist.

PS! Kuna karulauguhooaeg hakkab kohe lõppema, siis on praegu parim aeg lasanjetegu ette võtta. Kui aga karulauku käepärast pole, siis asenda see mõne muu söödava ürdi või umbrohuga.

Ja mis veel? Ma ei jõua lihtsalt teid ära tänada. Et te olete nii usinasti minu uut kokaraamatut ostnud! See on rebinud ennast nii Rahva Raamatu kui ka Apollo TOP 10-sse! AITÄH-AITÄH-AITÄH!!! Ma olen selle üle nii õnnelik, et sõnu jääb väheks. Kohtume raamatuesitlusel! :) Vahuveinid on juba varutud!


Valmistamisaeg: 15 - 20 minutit aktiivset, 1 tund ootamist.

Kogus: 6 - 8 inimesele (32 x 24 cm ahjuvorm)

Koostis:

Karulaugupesto:

  • 2 suurt peotäit karulauku (60 g)
  • 120 ml (külmpressitud) oliiviõli
  • (2 sl pärmihelbeid ehk maitsepärmi)
  • ¼ - ¾ tl soola
  • näpuotsaga purustatud musta pipart
  • 50 g india pähkleid või päevalilleseemneid

Tomatikaste:

  • 1 l tomatimahla (soolaga)
  • ¼ tl soola
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • 5 tl (rafineerimata suhkrut)

Lasanje täidis:

  • 1 suur baklažaan (450 g) + natuke soola
  • 400 g külmutatud ja sulatatud rohelisi aedube
  • ½ tl soola
  • umbes 25 lasanjeplaati 
+ üks kogus kartuli ja porgandi juustu


Valmistamine:

Kõigepealt pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Valmista pesto. Selleks blenderda kõik pesto koostisained. Mina kasutasin kannmikserit ja töötamise ajal natuke kallutasin ja liigutasin seda, et kõik purustatud saaks. Vajadusel lisa õli. Pesto saad valmistada ka saumikseriga. Siis jääb tulemus sutsu teralisem, aga ikka väga hea! Jäta pesto praegu kõrvale.

Tomatikastme jaoks seda kõik koostisosad ja keeda segu paar minutit.

Samal ajal lõika baklažaan õhukesteks viiludeks ja määri viilud natukese soolaga. Sega ka rohelised oad soolaga läbi (mina lisasin soola sinna samma oapakendisse). Nüüd määri keskmine sügavam ahjuvorm õliga. Vala vormi põhja natuke tomatikastet ja lisa esimene kiht lasanjeplaate. Vajadusel murra mõnda plaati, et need ilusasti vormi mahuks. Lisa veel natuke tomatikastet. Lisa üks kiht baklažaaniviile ja kolmandik aedubadest. Lisa järgmine kiht lasanjeplaate ja tomatikastet. Jätka samade kihtide tegemist. Kindlasti jäta paras ports tomatikastet ka kõige viimasele kihile. Ning keskmisele kihile lisa ka pool pestokogusest. Kõige viimane kiht peaks sul olema lasanjeplaadid ja kogu ülejäänud tomatikaste. Et kõik plaadid ilusasti kastme alla saaks, võid lasanjeplaate vajadusel alla poole pressida.

Kõigepealt küpseta lasanjet 35 - 40 minutit. Samal ajal valmista kartuli ja porgandi juust. Kui juust on valmist, võta lasanje korraks ahjust välja ja määri juust ühtlaselt lasanje peale. Kuna juustukastet saab suur kogus, siis on võimalik, et seda jääb ka natuke alles. Sellisel juhul kasuta see ära näiteks mõne pasta või pitsa peal või dipikastmeks. Eriti hea oli selle sisse ka lasanjeampse kasta :)

Pane lasanje tagasi ahju ja keera kuumus 180 kraadi peale. Küpseta veel 15 minutit või kuni lasanje on kahvliga katsudes pehme. Valmis lasanjele määri ülejäänud karulaugupesto. Lase toidul umbes 5 minutit enne lahtilõikamist jahtuda.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar