4. nov 2012

Taimne tarretisekook


Selle koogi retsepti on minult juba ammu küsitud. Järgnev retsept on küllaltki universaalne ning sellega peaks saama valmistama igasuguseid erinevaid taimseid tarretisekooke erinevate katete ja marjadega. Tasub julgelt katsetada! Ise olen proovinud nii kirssidega, mustikatega kui ka sidrunitarretisega. Koogipõhja võib valmistada ka ilma vaniljekreemita, aga nii jääb mõnusam ja mahlasem. Toredat katsetamist!

Kogus on mõeldud 26 cm läbimõõduga ümara koogivormi jaoks.

Põhi:

  • 250 g (täistera) nisujahu või soovikorral gluteenivaba kaerajahu
  • 4 sl suhkrut
  • 125 g vegan margariini
  • 200 ml vegan vanillikastet 
  • 8 sl kookoshelbeid

Tarretis:

  • ½ l magusat vedelikku (näiteks mõnda mahla või marjasiirupit veega lahjendatult, vajadusel lisa suhkrut)
  • 2 tl agar-agari pulbrit või 2 pakki RUF torditarretisepulbrit
  • marju või puuviljatükke (näiteks mustikaid, maasikaid, vaarikaid, kirsse jne.)

Pane ahi 200-kraadi juurde kuumenema ning tee valmis koogipõhi: sega jahu suhkruga, lisa margariinitükikesed ning näpi segu enam-vähem ühtlaseks puruks. Määri ümmargune koogivorm õliga ning aseta vormi põhja ümmargune küpsetuspaber (mina lõikasin vormi järgi välja). Vala tainapuru vormi ning suru käelaba ja näpuotstega ühtlaselt laiali. Seejärel sega vanillikaste kookoshelvestega, vala vormis ootava koogipõhja peale, silu lusika või spaatliga ühtlaseks ning pane koogipõhi 20- minutiks 200-kraadi juurde küpsema. Kui põhi kuldpruun ja valmis, aseta see jahedasse kohta jahtuma. Jahtunud koogipõhjale lisa mõned peotäied marju ja jaota marjad ühtlaselt.

Kui koogipõhi jahtunud, valmista tarretis. Selleks sega magus vedelik agar-agariga või kahe paki torditarretise pulbriga. Aja magusa vedeliku ja pulbri segu keema. Keeda umbes 3 - 4 minutit, keera kuumus maha ning vala tarretis koogipõhjale, kus juba marjad ees ootavad.  Pane kook mõneks ajaks külma tahenema. Serveeri, kui tarretis on piisavalt tardunud.



16 kommentaari :

  1. Nämmmmmm, seda tahaks juba kohe proovida! Olen suur kookosefänn ja tore on näha seda lisatuna sellise mõnusa koogi sisse. Eriti vahva on see väike hinnakommentaar retsepti lõpus :) Nüüd tean, millisest poest vajalikke koostisosi otsida ja millise eelarvega arvestada. Kui ükskord küpsetamiseni jõuan, proovin kogemusi jagada...

    VastaKustuta
  2. Oi, ootan huviga Sinu muljeid, kui katsetamiseni jõuad, Tiina-Katrina! Ja olen aru saanud, et detaile pole kunagi retseptides liiga palju, pigem panna rohkem kirja.

    VastaKustuta
  3. Mina olen kuulnud, et agar-agarit võib kasutada hästi vähe ja ikka tarretub. Soovitan katsetada nt paari teelusikaga.

    VastaKustuta
  4. Kook ahjus ja head lõhna köök täis:)

    VastaKustuta
  5. [...] Taimne tarretisekook sobib eriti hästi siis, kui soovid pakkuda midagi pidulikumat. [...]

    VastaKustuta
  6. mida panna jõululauale, küsib eelmine kommija. Panen siis oma arvamuse. Mina panen lauale suure ja uhke sibulapiruka (retsept Sandra taimtoiduraamatus, kuigi ise võtsin selle Peipsi-äärsete külade kokaraamatust (seal oli mängus loomne koorevõi, mida Sandra ei kasuta). Praekapsad nagunii, ka ahjukartul (muide, oma maheaiakese tooted kõik; ja puuahi ka täiesti olemas ja igapäevaselt kasutusel :) ). Maitseks olen avastanud iisopi, mida läinud suvel kasvatasin esmakordselt. Leiva küpsetan ise, aga vaid siis, kui rohkem külalisi tulemas, muidu võib end sellest haigeks süüa :) Leivale panekuks hernepasteet. Magustoiduks teen mingisuguse KOOGI, aga seal on nii palju võimalusi,...pole veel otsustanud...äkki teen isetehtud martsipanist koogi? Kaunist jõulueelset aega kõigile, kes armastavad ELU ega tapa Loomi!

    VastaKustuta
  7. Suur tänu vahva kommentaari eest, Riina! Sinu ideed kõlavad suurepäraselt! Ja puuahjus tehtud küpsetised on ju eriti hõrgud :) Peaks isegi iisopit istutama. Kõige kaunimaid ja maitsvamaid pühi Sulle!

    VastaKustuta
  8. Sandra! Kõige toredam on see, kui sul on kaasalööjaid ja järgijaid... ja õnneks pole enam aeg (400-500 aastat tagasi...), mil kõik "teisitimõtlejad" nõidadeks kuulutati ja põletati. :) Olen ise sellest põlvkonnast, kelle suur iidol oli maestro Gunnar Aarma... 1970ndatel sai ka ise tema loengutel käia; tema toredat hubast kodu Pärnus külastada..,. GA kaks peamist argumenti taimtoitluse poolt olid alati need: 1) inimesel pole kihvu nagu kiskjatel, ta on loodud taimede sööjaks. 2) inimese soolestiku pikkus on võrreldav taimtoiduliste loomade, mitte kiskjaliste soolestiku pikkusega.
    GA teadis, mida rääkis; ta ei olnud emotsioonikas ega ajanud nn ligadi-logadi juttu...kõik tema argumendid olid raudselt faktidega illustreeritud. Tänu talle sinna teispoolsusesse! Ja tänu ka teile, noored toredad inimesed, kes te tahate elada VÄGIVALLATUS maailmas! Ise
    olen 24 aastasena kirja pannud sellise mõtte (tsiteerin oma päevikut): "Inimkond ei pääse iial sõdadest ja üksteise tapmisest, enne kui ta pole jätnud loomade piinamist ja tapmist". Kauneid jõule!

    VastaKustuta
  9. Tahaksin seda kooki proovida esmakordselt küpsetada oma gluteenitalumatusega isale (gluteenivaba jahuga) ja äiapapale (siis tavalise jahuga) eelolevaks isadepäevaks. Mul tekkis mõte, sellest koogipõhja käivast vaniljekastmest tulenevalt, et kas oleks võimalik põhja peale ja marjatarretise alla tekitada veel ka vaniljekreemikihi kuidagi/millestki? Ega Sul, Sandra, ei ole juhtumisi mõnda nippi või näpunäidet ses osas? :)

    VastaKustuta
  10. Hei Liis!

    Tegelikult see vaniljekreem käibki põhja peale ja marjatarretise alla. Et kõigepealt teha jahu-suhkru-margariini segu, see suruda koogivormi põhja. Siis segada vanillikreem läbi kookoshelvestega ning valada koogipõhja peale. Küpsetada, jahutada, lisada marjad ja tarretis. Kas mõtlesid muidu midagi sellist? :)

    VastaKustuta
  11. Jaa! Nüüd retsepti üle lugedes tõepoolest käib kreem ikka sinna põhja ja marjatarretise vahele, selle koogitüki-läbilõikepildi pealt ei paista see lihtsalt välja kuigi hästi, sellepärast ma vist jäingi mõtlema, et ikka tahaks eraldi kihti ka:P Palun vabandust ja aitäh tähelepanu juhtimast;)) Nii et kui ta ikka on kenasti eraldi kihina seal siis peaks kõik klappima ja läheb nädalavahetusel küpsetamiseks!:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pildil pole tõesti väga aru saada, aga süües on täitsa tuntav mõnus mahlane kreem seal vahel. Palju edu küpsetamiseks ja küsi aga julgelt, kui ükskõik milline küsimus tekib! :)

      Kustuta
  12. Nii hea retsept, aitäh - tehtud! :) Mõlemad versioonid, nii täisterajahuga kui gluteenivaba jahuga maitsesid ühtviisi hästi - mõnusalt ja kergelt, mahlase kookosekreemimekiga - nagu lubatud. ;) Kuna mõlemad said mul marjade ja puuviljatükkide peale erinevast vedelikust tarretise (üks kompotisiirupist, teine punase apelsini mahlast) siis nad olid täitsa nagu erinevad koogid ka ja polnud aru sadagi, et sai sama kooki kaks korda ühe päeva jooksul süüa:p

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur rõõm kuulda, et õnnestus, Liis! Aitäh katsetamast ja kogemust jagamast! :)

      Kustuta